Aktuálne je na pretrase európska obrana a spory o stav nemeckého bundeswehru

thumbnail

Jeden uvažuje o mieri, druhý o vojne

V dňoch, keď nás naplno zamestnáva domáca politika a zahlcujú naše politické a mediálne konflikty, na európskej scéne sa dávajú veci do rýchleho pohybu a týkajú sa najmä posilňovania európskej obranyschopnosti.

Treba ich sledovať, aby sme vedeli, do akej miery sa nás to bude týkať. Nás, teda ako štátu, a nás ako prakticky všetkých jeho obyvateľov. Výhrady nemeckého voliča voči vláde trojkoalície vidno najmä na prudkom prepade popularity vlády ‒ a osobitne kancelára, dnes v Nemecku najneobľúbenejšieho politika...

V takejto situácii ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková zo strany zelených označila bezpečnosť za kľúčovú otázku našich čias, zdôvodnila to najmä ruskou hrozbou. A to hrozbou do takej miery, že ak by to bolo nevyhnutné, treba dokonca znefunkčniť dlhovú brzdu rozpočtu a pri pokračujúcej podpore Ukrajiny uvážiť riziko nárastu ďalších mínusov vo federálnom rozpočte.

■ RINČIACE MILIARDY

Pokiaľ ide o „posilňovanie európskej obranyschopnosti“ Nemecko sa orientuje na projekty z dielne NATO, kým Francúzsko na európsky zbrojársky priemysel. To uvažuje dať dovedna z príjmov členských štátov stomiliardový fond na obranu. Uvažuje sa aj o možnosti v novej komisii vytvoriť funkciu komisára pre obranu alebo poveriť niektorého eurokomisára touto agendou. Mnohé je otvorené aj v iných oblastiach pre budúce zloženie eurokomisie a zostavenie nového rozpočtu.

■ VERBOVANIE DOBROVOĽNÍKOV

Pokiaľ ide o Nemecko, predstavy kancelára a ministra obrany ‒ príslušníkov jednej vládnej strany – sú protichodné. Minister obrany Boris Pistorius vypracoval plán náborovej akcie do bundeswehru pod heslom Najlepšie roky môjho života. Ročne by to malo získať desaťtisíc regrútov. Povinná služba bola pred vyše desaťročím v Nemecku zrušená. Doteraz je veľký odpor na jej opätovné zavedenie aj v stranách vládnej koalície, takže sa nedá presadiť zmena ústavy. Preto ministerstvo chce obísť problém tým, že všetci osemnásťroční muži dostanú dotazník, ktorý musia pod hrozbou pokuty vyplniť. Armáda chce mať prehľad o ich schopnostiach, záujmoch aj o prípadnej službe v bundeswehri v jednotkách elektronickej obrany, letectva, námorníctva a pozemného vojska. Podľa prehľadu o schopnostiach a záujmoch by armáda skúmala ich budúci dobrovoľný záujem. Ženy na zaslaný dotazník nemusia odpovedať...

STRATEGICKÉ ANALÝZY

Teraz slúži v nemeckej armáde vyše 181-tisíc vojakov a vojačiek. Do roka 2031 sa ich počet má zvýšiť na 203-tisíc. Lenže na uskutočnenie plánu na zvýšenie stavu o dvadsaťtisíc vojakov s výcvikom, výstrojom a výzbrojou sú potrebné miliardy. To však nie je všetko. Tento plán totiž pochádza spred februára 2022. Vojenské a aj spravodajské služby však považujú dnešnú skutočnú potrebu za oveľa vyššiu. Minister obrany tvrdí, že vzhľadom na „veľké a vážne ohrozenie nemecké ozbrojené sily musia do roka 2029 dosiahnuť bojaschopnosť“.

Minister Pistorius sa opiera o dôverné strategické analýzy. V nich sa tvrdí, že „v priebehu niekoľkých rokov sa Rusko obnoví a potom bude opäť plne schopné obnoviť svoju útočnú silu“. Podľa týchto tvrdení súbežne s bojom na Ukrajine Rusko vycvičí len tento rok dvestotisícovú armádu. Aj keď nebude schopná úplného bojového nasadenia, počet je znepokojujúci. Inými slovami, Nemecko ako najľudnatejší a najbohatší štát Európy nie je schopné udržať krok s ruským mobilizačným potenciálom. Vojenskí stratégovia tvrdia, že lákanie dobrovoľníkov na bezplatné vodičské preukazy a bezplatné jazykové kurzy nestačia. Už v mierových časoch treba začať stavať bundeswehr na výhodách ‒ možnostiach výrazného rastu mnohorakej odbornej kvalifikácie, a tak získavať tisícky, nie stovky nových brancov.

Teraz ministerstvo vypracovalo analýzu Schopnosť nasadenia a podpory ozbrojených síl. Pod týmto nevinným názvom sa skrýva odhad, koľko vojakov by bundeswehr potreboval v prípade, že by Rusko zaútočilo na územie štátov NATO. Odpoveď znie 465-tisíc.

PLÁNY A REALITA

Existujú však aj plány NATO, ktoré boli doteraz udržiavané v tajnosti, ale stali sa známe. Do nemeckej armády by podľa minimálnych odhadov na rok 2024 podľa plánu MCR 2024  bolo treba okrem doterajších plne vycvičených vojakov ďalších 75-tisíc vojakov. Podľa analýz NATO treba o päťdesiat percent viac vojska, ako sú teraz členské štáty Aliancie schopné uviesť do pohotovosti.

Všetky tieto čísla sú len preložením politických rozhodnutí NATO, politického cieľa Aliancie, do konkrétnych čísiel, konštatuje týždenník Der Spiegel. Analýza má názov Jeden myslí na mier, druhý na vojnu. Prvým má byť nemecký kanceár Scholz, ktorý brzdí druhého ‒ svojho ministra obrany Pistoriusa.

Dušan D. KERNÝ ‒ Kresba: Andrej MIŠANEK

 

 

 

 



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.