Časopis .týždeň klamal o Matici slovenskej

thumbnail

Doslova minúty po atentáte na premiéra Roberta Fica 15. mája sa rôzne liberálne a progresívne médiá predbiehali v tom, kto prinesie najsenzačnejší titulok, že útočník v Handlovej bol prívržencom konzervatívnych politických zoskupení. Snažili sa v spoločnosti vyvolať dojem, že strelec s nimi nemá ideologicky nič spoločné, ba práve naopak, že za jeho údajnou radikalizáciou stojí opačná názorová strana. Vo svojich fanatických tvrdeniach zašli tak ďaleko, že atentátnika označili dokonca za člena Matice slovenskej.

Tieto lži Matica slovenská ostro odmietla, pretože sa v nijakom prípade nezakladali na pravde. Ešte raz zdôrazňujeme, že Juraj Cintula nie je členom Matice slovenskej. Takzvaná investigatívna „odbornosť“ zamestnancov súkromných mediálnych spoločností na Slovensku spočívala v synchronizovanom zverejňovaní ničím podložených tvrdení.

  • CHYBA ČI ZÁMER

Jeden z množstva takýchto článkov sa objavil hneď v deň atentátu 15. mája 2024 na internetovom portáli tyzden.sk od redaktora Mariana Jaslovského pod názvom Je strelec slniečkár a liberál? Hneď v úvode predmetného článku autor zavádzal verejnosť nepravdivým tvrdením, že strelec Juraj Cintula je členom Matice slovenskej. Matica obratom požiadala redakciu a šéfredaktora .týždeň Š. Hríba, aby nevytvárali v takom vyhrotenom čase informačný chaos. Vzhľadom na to, že daný článok zavádzal čitateľov, poškodzoval dobré meno Matice slovenskej,  požiadali sme redakciu o uverejnenie nášho vyjadrenia a opravu článku. Naše celé vyjadrenie síce nezverejnili, no aspoň jednou vetou sa nám za svoje klamstvá ospravedlnili. Podľa slov redaktora Jaslovského ich mrzí, že priniesli nesprávnu informáciu. Nepovažujú to však za úmyselný čin a mediálnu manipuláciu. Tvrdia, že išlo skrátka len o chybu.

  • OHOVÁRANIE

Koľkým ľuďom však takáto „chyba“ už zničila nielen osobný a pracovný život, ale aj povesť a dobré meno? Pozitívom však je, že v sebe našli aspoň štipku slušnosti a ospravedlnili sa. Urobia tak aj ostatné médiá a novinári? Uvedomujú si skutočne následky svojich činov alebo sú úplne odtrhnutí od elementárnych zásad ľudskosti? Zároveň chceme zdôrazniť, že pri akomkoľvek ďalšom ohováraní Matice slovenskej a poškodzovaní jej dobrého mena podnikneme náležité právne kroky.

Online odkaz na článok: https://www.tyzden.sk/nazory/110071/je-strelec-slnieckar-a-liberal/

Text: Informačné ústredie Matice slovenskej 

Sken: .týždeň



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.