Do prezidentského paláca sa po rezidentovi vracia skutočný prezident

thumbnail

Frustrácie majiteľov jedinej pravdy

Dvanáste vydanie Slovenských národných novín sa v rukách čitateľov objaví pätnásteho júna. Jeho výrobná lehota je týždeň, a tak si dnešný veľký deň Slovenskej republiky – striedanie v prezidentskom paláci – pripomeňme dvoma prejavmi. Oba už zazneli.

Posledné roky je polovica júna – presne jeho pätnásty deň ‒ na Slovensku významným dejinným dňom. Svojej funkcie, ktorá je spojená aj s výkonom jej právomocí a povinností, sa ujíma zvolený prezident Peter Pellegrini. Z paláca slovenských hláv štátov odchádza prezidentka Zuzana Čaputová. Kým pre Petra Pellegriniho ide o prezidentskú premiéru, pretože kandidovať môže opakovane, Zuzana Čaputová končí definitívne, lebo kandidovať už nechce, pričom ešte mohla.

  • NÁVRAT O PÄŤ ROKOV

„Ponúkam odbornosť, ponúkam cit a zdravý aktivistický záujem. Ponúkam teda rozum, srdce a ruky. Zložením ústavného sľubu preberám všetky záväzky a povinnosti verejnej služby. Neprišla som vládnuť, prišla som slúžiť občanom, obyvateľom, Slovensku. V súlade s ústavným sľubom, ktorý som pred chvíľou zložila, budem slúžiť blahu slovenského národa, národnostných menšín a etnických skupín žijúcich v Slovenskej republike,“ zaznel sľub už exprezidentky Z. Čaputovej napoludnie 15. júna 2019. Čo sa z neho naplnilo a čo nie, to si zhodnotí občan najlepšie sám. Zjavne už to spravil dávno.

Novozvolený prezident Peter Pellegrini už počas volebnej noci po druhom kole volieb, v ktorých presvedčivo poslal do politického dôchodku Ivana Korčoka, vyzýva na vykročenie k ceste zjednoteného Slovenska. Politické vášne a rozdeľovanie spoločnosti totiž podľa neho dostali nové a nebezpečné rozmery. Vyjadril tiež ľútosť nad verejnými prejavmi nenávisti k ľuďom, ktorí mu prejavili svoju dôveru. „Žijeme náročné časy, ktoré vieme zvládnuť len ako jedno súdržné spoločenstvo. Rozumiem, že je to obrovská výzva a cesta k zjednotenému Slovensku bude naozaj ťažká. No o to dôležitejšie je, aby sme práve na túto cestu čím skôr spoločne vykročili,“ zdôraznil prezident Peter Pellegrini.

  • PREZIDENTKINA ŠTAFETA

Zuzana Čaputová odovzdáva Petrovi Pellegrinimu  politickými vášňami rozdelenú spoločnosť. Politická nenávisť počas jej úradu a bývalých dvoch vlád zasiahla do spolužitia rodín, priateľov či kolegov na pracovisku. Peter Pellegrini krátko po zvolení nepriamo odkázal jej materskej politickej strane Progresívne Slovensko okrem iného aj toto: „Skúška z demokracie nespočíva len v tom, či dokáže krajina zorganizovať slobodné a demokratické voľby. Skúška z demokracie spočíva aj v tom, či sme schopní prijať rozhodnutie väčšiny, zmieriť sa s tým, že mohlo byť iné ako naše osobné, a rešpektovať ho nie z úcty k víťaznej politickej strane či kandidátovi, ale z úcty k svojim spoluobčanom a demokracii,“ podotkol.

Vodca Progresívneho Slovenska Michal Šimečka a jeho adoranti doteraz a zrejme nikdy nevyjadria úctu k demokracii a k spoluobčanom na Slovensku, ktorí väčšinovo volili tak, ako volili, hoci aj tým, že uzná výsledky volieb a mandát koaličnej vlády. Nie, naopak, situáciu vyhrotí so svojimi vernými na protestoch na námestiach po celom Slovensku tak, že následne dôjde k atentátu na predsedu koaličnej vlády Roberta Fica. Ten mal byť 15. júna mŕtvy, a nie na slávnostnej inaugurácii prezidenta väčšiny voličov Slovenska.

  • ODBOČKA K MAINSTREAMU

Frustrácia tých, ktorí si želali iný volebný výsledok, je podľa nastupujúceho prezidenta Petra Pellegriniho ľudsky pochopiteľná. „Ale nedokážem si predstaviť, že by vo vyspelých štátoch písali rešpektované médiá po voľbách o tom, že ich občania stratili rozum, že prehrali hodnoty demokracie či vlastenectva a že sa netreba čudovať ľuďom, ktorí chcú takúto krajinu opustiť.“

Nerozumie ani politickým výzvam na občiansky odpor či na nasadenie boxerských rukavíc. „A naozaj ma mrzia verejné prejavy kolektívnej nenávisti voči celým sociálnym skupinám, napríklad ako sú starší ľudia. To je nielen neprípustné, ale aj mimoriadne nebezpečné,“ zdôraznil Peter Pellegrini počas volebnej noci ako volebný víťaz. Deklaroval, že plne rešpektuje, že každý má právo na svoj politický názor a má právo ho aj vyjadriť. „Ale spôsobom, ktorý nebráni vyjadreniu iného názoru a ktorý vopred nedehonestuje jeho nositeľa,“ dodal s tým, že veril a stále verí, že hodnoty pokoja, zmierenia a súdržnosti sú hodnotami univerzálnymi, ktoré oslovujú ľudí na Slovensku naprieč politickým spektrom.

  • HETRIK

Voľby do Európskeho parlamentu sa konali v období technickej výroby tohto vydania Slovenských národných novín. Uzávierku sme posunuli a zaznamenali ich výsledky. Progresívci prehrali ako tretie voľby v poradí.

Potrebujeme inú budúcnosť. Mohla by to byť budúcnosť, ktorá nám najmenej na päť rokov ponúkne nášho prezidenta ‒ človeka zmieru a pochopenia. Nech vyššia moc žehná jeho úrad, jeho pôsobenie v ňom, jeho prácu pre Slovensko a jeho občanov všetkých národností, s ktorými tu svorne žijeme. Nech vyššia moc odstráni Slovensku z cesty jeho rozvoja nenávisť, podlosť, zapredanosť a zlo v akejkoľvek podobe, najmä v tej politickej!

Ivan BROŽÍK – Foto: archív



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.