Euronews odporúča očkovanie v Moskve...

thumbnail

Reakcia ruských médií na slovenský nákup vakcíny SPUTNIK V. Na prelome februára a v prvej dekáde marca Slovensko neschádzalo z prvých stránok a správ ruských médií kvôli záujmu o ruskú vakcínu SPUTNIK V. Dávno a možno nikdy sa toľko a tak často podrobne o Slovensku v Rusku nehovorilo. Prelom vyvolala správa, že slovenská vláda chce aj bez súhlasu európskeho regulátora používať ruskú vakcínu.

Od chvíle zverejnenia informácie začali ruské médiá podrobne sledovať všetky peripetie tohto už čoraz zamotanejšieho príbehu. Podrobne sa hovorilo o oficiálnych stanoviskách, ktoré prichádzali zo Slovenska, o sprievodných komentároch aj o epidemiologickej situácii na Slovensku s konštatovaním, že je ťažká, počet chorých vysoký, nemocnice nestačia, krajina je od vlaňajšej jesene v núdzovom stave...

■ ŽIADANÝ SPUTNIK

Prvoradý záujem vyvolala tlačová konferencia premiéra I.  Matoviča 19. februára (yandex. com/news/instory/Slovakia) o dohode s ruskou stranou nakúpiť dva milióny dávok na očkovanie a preočkovanie. Ruské médiá uverejňovali správy o ochote občanov Slovenska nechať sa očkovať. Až 73,9 percenta v prieskume opýtaných vyjadrilo ochotu nechať sa očkovať ruskou vakcínou SPUTIK V. Médiá podrobne informovali o situácii od vyhlásenia núdzového stavu v októbri 2020.

Prudký spád nadobudli informácie o Slovensku, keď SPUTNIK V vyvolal búrku a vládna koalícia sa ocitla na okraji  rozpadu, a dokonca sa hovorilo o tom, že slovenská strana zruší kontrakt a ruská strana nebude požadovať nijaké sankcie. Vtedy sa už objavili prvé komentáre: „Ukázalo sa, že západný kurz sa stal dôležitejším ako zdravie obyvateľstva, preto sa vláda Slovenska kvôli SPUTIKU V rozhádala.“ (360TV.ru/zapadnyj kurz).

Vírus sa však neriadi geopolitikou, nepozná, čo to je geopolitika alebo: kde sa vzal tu sa vzal a už je SPUTNIK V na Slovensku, hlása titulok gazeta.ru (polititics/2021).

Agentúra tass.ru/mezdunarodnaya-panorama zasadzuje problém do širších súvislostí: „Slovensko je tridsiatym deviatym štátom, ktorý schválil použitie vakcíny SPUTNIK a druhým štátom Európskej únie. Zároveň samostatné riešenia pri nákupe vakcín mimo EÚ prijali aj Rakúsko, Dánsko a Poľsko, dovedna teda s Maďarskom a so Slovenskom už päť štátov EÚ hľadá aj samostatné riešenie mimo EÚ.“

■ ČIERNY HUMOR

Nová vlna, ktorá katapultovala Slovensko do popredia záujmu médií sa objavila v správach pod titulkom „Predseda slovenskej vlády navrhol dať Rusku výmenou za SPUTNIK časť Ukrajiny“ /lenta.ru/news/2021/0/03/fair_trade.

„Niektoré štáty majú svoje vnútorné problémy s Ruskom, lenže Rusko je v tom nevinne, príkladom je nevhodný žart slovenského politika, jeho čierny humor,“ konštatuje jeden z najostrejších kritikov V. Putina a priateľ zmien na Ukrajine V. Šenderovič vo veľmi počúvanom Echu Moskvy. „Odráža to,“ hovorí, „ako o nás uvažujú, hľa, keď vy Rusi tak radi zaberáte iné územia, tak hľa tu máte jedno, odhryznite si...“

Na druhej strane, podľa Šenderoviča, je to aj facka nielen Rusku, ale aj Ukrajine. Veď Zakarpatská Ukrajina bola od roka 1918 do 1938 súčasťou Československa. Zakarpatská oblasť je ich územie,  bolo to ich územie. Citlivá ukrajinská reakcia na čierny humor slovenského politika, tak ako v ruskom prípade, zasiahla hus, preto gága. Vieme, že dnešná Ukrajina je mladý štát pozošívaný z troch rôznych častí troch rôznych štátov, z nich vznikol v 1991 štát. Ale nevytvoril sa jeden národ. Čierny humor je provokatívny. Preto sa to tak bolestne dotklo ruskej strany práve tak ako ešte bolestnejšie ukrajinskej. Preto tá reakcia – ukazuje to, že čierny humor presne trafil bolestivé miesto. „Radiť Ukrajincom nebudem,“ povedal Šenderovič, „ale my Rusi by sme pri tom mali zachovať poker face, odmeranú tvár, a nie sa ešte viac zosmiešňovať tým, že ukazujeme, ako nás to riadne trafilo.“

■ POMERY V RUSKU

Podrobný záujem o celý priebeh nákupu/nenákupu, očkovania/neočkovania SPUTNIKOM V je však výrazom pomerov v Rusku.  Podľa médií treba mimoriadne rýchlo zvyšovať počet očkovaných, tempo vakcinácie sa musí prudko zrýchliť. Inak Rusko čaká tretia vlna pandémie, konštatuje stolica-s. Su. Veľmi podrobné prieskumy o tom uverejňuje nezávislý inštitút levada. ru /pressrelease. Z citácií v echo.msk.ru/news vidno, že len 29  percent opýtaných obyvateľov považuje za nevyhnutné dať sa očkovať, kým 79 percent to za nevyhnutné nepovažuje. Podľa agentúry Interfax najviac skeptickí k očkovaniu sú obyvatelia medzi 25. a 34. rokom života. Veľmi nízka je zaočkovanosť ‒ okolo 1,7 milióna ľudí, čo je 1,17 percenta obyvateľstva Ruskej federácie (Nemecko má 2,23, Švédsko 2,13, Izrael 35,41 percenta). Ruská federácia sa ocitá v miere zaočkovanosti až na 35. mieste vo svete, podrobné info je na oficiálnej stránke Stopkoronavirus.RF.

Spravodajca nemeckého rozhlasu sa nechal očkovať a preočkovať zadarmo v chýrnom obchodnom dome GUM uprostred Moskvy bez dlhého čakania, záujem nie je veľký. Ľudia mu povedali, že ruská propaganda si sama uštedrila porážku, masívna a všadeprítomná oficiálna propaganda vakcíny ľudí skôr odradila, než povzbudila. Podľa reportáže Euronews z 10. marca sú však ľudia, ktorí na očkovanie do Moskvy prilietajú zo zahraničia radi a s dôverou.

Dušan D. KERNÝ 



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.