Komu prospela sabotáž na plynovod Nord Stream

thumbnail

Najväčší akt priemyselného terorizmu ako rozprávka o cisárových nových šatách. Koncom marca sa na pôde Bezpečnostnej rady OSN prerokovával návrh na zriadenie komisie, ktorá by vyšetrila útoky na plynovody Nord Stream zo septembra minulého roka. Návrh neprešiel. V rozprave zástupcovia Ruskej federácie obvinili zo spáchania sabotáže Spojené štáty americké. Najväčší akt priemyselného terorizmu sa mení na obraz zo známej rozprávky o cisárových nových šatách. Masívne výbuchy na dne mora v blízkosti dánskej a švédskej ekonomickej zóny sa udiali 26. septembra minulého roka. Explózie poškodili obe vetvy Nord Streamu 1 a jednu vetvu plynovodu Nord  Stream 2. Útok na plynovody prepravujúce zemný plyn po dne Baltského mora z Ruska do Nemecka sa stal najväčším aktom priemyselného terorizmu v histórii.

KOMPLEXNÉ VYŠEROVANIE

Ruská federácia 27. marca tohto roka v OSN predložila návrh na vykonanie komplexného, transparentného a nestranného medzinárodného vyšetrovania všetkých aspektov sabotáže na plynovodoch Nord Stream 1 a 2 – vrátane identifikácie páchateľov, sponzorov, organizátorov a spolupáchateľov. Za rezolúciu a objasnenie teroristickej sabotáže hlasovali delegáti Ruska, Číny a Brazílie. Zvyšných dvanásť členov sa zdržalo hlasovania vrátane Spojených štátov amerických. Tie ako jediná krajina  mali všetky tri potrebné náležitosti na realizáciu tohto činu: prostriedky, motív aj príležitosť...

Rezolúcia mala malú šancu na schválenie. Potrebovala najmenej deväť hlasov za a nijaké veto od niektorého z piatich stálych členov Bezpečnostnej rady. Všetky krajiny, ktoré sa zdržali, zhodne argumentovali, že už prebieha vnútroštátne vyšetrovanie orgánmi Dánska, Švédska a Nemecka. Navrhovateľ rezolúcie prostredníctvom svojho veľvyslanca Vasilija Nebenziu vyjadril „vážne a veľmi opodstatnené pochybnosti“ o ich transparentnosti a obavu, že môžu trvať roky. Ruský diplomat v OSN to komentoval: „Dnešné hlasovania dokazujú, že naši bývalí západní partneri si robia, čo chcú, a prejde im to,“ a obvinil v následnej diskusii z vykonania sabotáže vládu Spojených štátov, odvolávajúc sa na zistenia prominentného amerického novinára Seymoura Hersha. Ten publikoval začiatkom februára investigatívny článok o tom, kto stojí za pozadím spáchaného teroristického činu.

NOVINÁROVE ZISTENIA

Šokujúce zistenia novinára S. Hersha všetky liberálne médiá na Slovensku odignorovali. Investigatívec prináša veľmi ucelené a vierohodné informácie o udalosti, ako aj motívoch. Seymour Hersh je legenda americkej investigatívnej žurnalistiky. Bol to práve on, kto priniesol svetu správy o masakri v dedine My Lai počas vojny vo Vietname. Po jeho odhaleniach, že americká kontrarozviedka nezákonne sledovala protivojnových aktivistov, rezignoval šéf CIA James Angleton. Pre The New York Times spravodajsky pokrýval aféru Watergate. Publikoval správy o týraní zadržaných v Centrálnej bagdadskej väznici Abu Ghraib. Písal o vraždách CIA, Glomar Explorer, o falošných obvineniach z použitia sýrskych chemických zbraní v Ghute, zabití Usámu Bin Ládina a najnovšie o útoku USA na plynovod Nord Stream. Za referovanie o masakri v dedine My Lai získal v roku 1970 Pulitzerovu cenu. Ide o skúseného profesionálneho novinára – špičku v odbore.

BIDEN: UKONČÍME TO!

Zo spáchania zločinu tento novinár obviňuje Bidenovu administratívu. Tá ho začala plánovať na prelome rokov 2021 a 2022.  Potvrdzujú to aj slová samotného prezidenta USA J. Bidena, keď 7. februára 2022 na spoločnej tlačovej besede s nemeckým kancelárom Olafom Scholzom, ktorý bol na návšteve Bieleho domu, povedal: „Ak Rusko napadne Ukrajinu, potom nebude ďalší Nord Stream 2. Ukončíme to.“ Na otázku novinárky, ako by to urobil, prezident odpovedal tajomne: „Sľubujem vám, že to dokážeme.“ V Hershovom texte sa uvádza, že potápači amerického námorníctva, špecialisti z floridskej Panama City, nastražili výbušniny na potrubia v júni 2022 pod krytím cvičení NATO v Baltskom mori. Operáciu vykonali spolu s Nórskom, keď nórske lietadlo zhodilo 26. septembra 2022 sonarovú bóju, ktorá odpálila výbušniny. USA popreli zodpovednosť za bombový útok a The New York Times nedávno zverejnil správu, ktorá tvrdila, že americkí predstavitelia veria, že za sabotážou vraj môže byť „proukrajinská skupina“. Ale podľa Hersha si CIA vymyslela krycí príbeh – dymovú clonu, aby sa odviedla zodpovednosť od Washingtonu po marcovom stretnutí prezidenta Bidena a nemeckého kancelára Olafa Scholza. Nie je nutné rozvádzať naivnosť týchto scenárov. Hershove zistenia, ktoré mu poskytli tajné zdroje z prostredia riadiacich a bezpečnostných zložiek štátu, žiaľ, vierohodne zapadajú do reality.

PÄŤTISÍC SLOV

Seymour Hersch v rozsiahlom článku (obsahuje päťtisíc slov) How America Took Out The Nord Stream Pipeline osvetľuje celý priebeh operácie. Bidenovo rozhodnutie sabotovať plynovody prišlo po vyše deviatich mesiacoch prísne tajných debát. Tie sa začali ešte pred ruskou inváziou na Ukrajinu. Washington sa obával, že kým bude Európa závislá od lacného plynu z východu, štáty ako Nemecko sa budú zdráhať dodávať Ukrajine peniaze a zbrane potrebné na porážku Ruska. Práve v týchto nepokojných časoch prezident J. Biden poveril poradcu pre otázky národnej bezpečnosti Jaka Sullivana, aby vytvoril medziagentúrnu skupinu, ktorá by vymyslela plán. Podľa zdroja priamo oboznámeného s procesom bolo účastníkom jasné, že plnia želanie prezidenta a majú prísť na spôsob, ako fyzicky zničiť plynovody. Na vykonanie operácie sa vybrali najlepší špecialisti, hĺbkoví potápači amerického námorníctva zo základne v Panama City. Pri samotnej realizácii im pomáhali nórski špecialisti. Ako krytie sa operácia uskutočnila v dňoch od 5. do 17. júna 2022 počas pravidelného cvičenia Baltic Operations 22 alebo BALTOPS 22, na ktorom sa zúčastňuje šiesta flotila amerického námorníctva.                Výbušný systém bol nastražený tak, aby mohol byť kedykoľvek v budúcnosti odpálený. Dvadsiateho šiesteho septembra 2022 vykonalo prieskumné lietadlo P8 nórskeho námorníctva zdanlivo rutinný let a zhodilo sonarovú bóju, ktorá vydávala sekvenciu jedinečných nízkofrekvenčných tónov, podobne ako ich vydáva flauta alebo klavír, ktoré by časovacie zariadenie rozpoznalo a po vopred nastavenom hodinovom oneskorení odpálilo výbušniny. Biely dom, ako i CIA Hershovu správu, samozrejme, kategoricky popreli. Západní politici a médiá sa zjavne neodvážia priznať, že „cisár je nahý“.

Radoslav ŽGRADA ‒ Foto: ZATL

 



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.