Marián Gešper a Lukáš Perný o svete, spoločnosti a čase, ktorý žijeme, z pohľadu mládeže

thumbnail

Podnetný večer s košickými vysokoškolákmi

V priestoroch Cam Clubu košických internátov na Medickej sa koncom apríla uskutočnil podnetný večer najmä pre študentov, práva, medicíny a prírodných vied z Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach. Beseda Kam kráčaš Európa – internet, marketing, kam smeruje vysokoškolské vzdelanie v súčasnosti, sa konala so známymi matičnými činovníkmi, ale aj so spisovateľmi i  publicistami Mariánom Gešperom a Lukášom Perným. Podujatie moderovali riaditeľka D MS v Košiciach Martina Matečková a člen Mladej Matice, ale aj študent Róbert Petruška. Diskusia sa zamerala okrem spoločenských otázok, dejín a perspektív Európy z pohľadu mladej generácie aj na rôzne aspekty tvorby od inšpirácie a hľadania tém až po techniky písania. Predstavili sa súčasne aj najúspešnejšie knižné publikácie prítomných autorov. Marián Gešper, sám absolvent Právnickej fakulty UPJŠ, ktorý dokonca pôsobil pred vyše dvadsiatimi rokmi na Medickej, okrem týchto tém priblížil študentom dianie v Matici slovenskej. Rozmanité skúsenosti a pohľady na štúdium a reálnu prácu po vysokej škole sprostredkoval Lukáš Perný, ktorý je zároveň aj kulturológ, filozof, publicista a hudobník, donedávna doktorand. Študenti mali možnosť pýtať sa a dozvedieť sa viac o názoroch a myšlienkach hlavných aktérov podujatia.

Po bezprostredných rozhovoroch aj po podujatí možno konštatovať, že študujúcu mládež zaujali nasledujúce momenty: výzva k mladým ľuďom aktívne participovať na intelektuálnom živote národa, tvorbe, nebáť sa byť autentickým, ale aj mať svoj autentický názor; ďalej potreba rozlišovania umelo vytvorených a umelo propagovaných spisovateľov od reálnych a často zaznávaných autorov; potreba zamýšľania sa nad zmyslom smerovania spoločnosti a napokon aj kritika rozličných trendov, ktoré smerujú k neslobode pod rôznymi zámienkami. Študenti, najmä práva, ocenili mladícky nádych celej diskusie a úsilie priblížiť sa mladému publiku, napríklad aj zážitkami zo školských čias. Na záver akcie Marián  Gešper zaželal študentom úspešné štúdium a odvážne kroky na ceste životom.

Martina MATEČKOVÁ



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.