Mimovládne organizácie nechcú odhaľovať svoje finančné pozadie

thumbnail

Slovensko nahlodávajú vnútorní  nepriatelia

Návrh zmeny zákona z dielne Slovenskej národnej strany o neziskových organizáciách vyvolal búrku nevôle. Pravdaže, iba na jednej časti politického spektra. Veľmi zjednodušene ‒ všetky neziskové organizácie, ktoré dostanú dar zo zahraničia v sume viac ako päťtisíc eur by sa označovali ako organizácie so zahraničnou podporou. Organizácie musia túto skutočnosť nahlásiť úradu do troch mesiacov od prijatia príspevku zo zahraničia. 

Podľa poslaneckého návrhu predkladateľov zo Slovenskej národnej strany Rudolfa Huliaka, Dagmar Kramplovej, Milana Garaja a Adama Lučanského sa má  zrušiť aj anonymita darcov. Upraviť by sa mal obsah výročnej správy organizácií či občianskych združení aj zverejňované údaje o darcoch. Cieľom je zlepšiť transparentnosť. 

  • ČO SKRÝVAJÚ

Prečo to však niekomu prekáža?  Napríklad aké zdroje mimovládne neziskové organizácie získavajú a akým spôsobom s nimi hospodária? A komu sa za nakladanie spovedajú? Nemá byť verejnosť informovaná, odkiaľ pochádzajú finančné prostriedky mimovládnych neziskových organizácií? Slovenská nadácia Centra pre filantropiu dostala podľa výročnej správy v roku 2021 od FMRS Warenhandel GmbH dar  61 154 eur. Rok predtým od tejto spoločnosti 55 898,78 eura. A vôbec, čo je to za oxymoron, mimovládna organizácia, ak priamo ovplyvňuje zo svojich stanov politické dianie v štáte, v ktorom je registrovaná? Napríklad Karpatská nadácia, ktorá sa pochválila, že sa jej podarilo vďaka podpore zahraničia zmobilizovať občanov v roku 1998, aby zabránili pokračovaniu vlády Vladimíra Mečiara?  Ale úspešná bola táto nadácia aj na Slovensku. Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak v zastúpení Branislava Gröhlinga im na ťažko odsledovanú aktivitu nazvanú Zníženie a zabránenie predčasného skončenia školskej dochádzky v roku 2020 priklepol 159 630 eur. 

 

  • ČESKÁ KOMISÁRKA

Opozičné Progresívne Slovensko (PS) vyzvalo koaličných poslancov, aby stiahli novelu zákona. Lucia Plaváková skonštatovala, že novela vytvára priestor na likvidáciu občianskych združení a organizácií.  KDH vyzvalo na diskusiu o prípadných zmenách. Marián Čaučík vyhlásil, že koalícia ide novelou sťažovať život organizáciám. Organizácia Amnesty International Slovensko (AIS) označila novelu za priamy útok na občiansku spoločnosť. Táto organizácia sa ani neobťažuje vo výročných správach uvádzať darcov, iba že je nadpolovične financovaná z Medzinárodného sekretariátu Amnesty International v Londýne. 

Pravdaže, ozvalo sa aj najbližšie zahraničie. Česká eurokomisárka Věra Jaurová hovorí, že navrhované zmeny v neziskovkách sú v rozpore s európskym právom. To je tá, ktorá sa v marci vyjadrila v súvislosti s rokovaním o Európskom akte o slobode médií pri príležitosti Dňa slobody, že keď sa pozrie na Slovensko, „včera bolo neskoro“. Ministerstvo zahraničia Slovenskej republiky by malo ráznejšie konať. 

  • PODĽA PUTINA

Domáce opozičné médiá nezabudli pripomenúť, že prijatím tejto novely nazvanej ako zákon o zahraničných agentoch pôjdeme v šľapajach Putina a Orbána. Rusko podobný zákon prijalo v roku 2012.  Maďarský zákon o zahraničných agentoch vyžaduje od roka 2017, aby sa domáce mimovládne organizácie, ktoré dostávajú najmenej 22 000 eur ročne od subjektov mimo Maďarska, prezentovali ako organizácie financované zo zahraničia. Médiá akosi opomenuli, že rovnaký zákon prijali Spojené štáty americké už v roku 1938. Foreign Agents Registration Act (FARA) chráni štát aj pred legalizáciou príjmov súkromných organizácií z trestnej činnosti a je ochranou pred financovaním terorizmu. Isteže, v roku prijatia bolo jeho cieľom bojovať proti šíriacemu sa nacizmu, ale uplatňuje sa dodnes. Podobný zákon platí v Izraeli od roka 2016, lenže kritizovať tento štát, zabíjanie civilistov Gaze, obhrýzanie územia Palestíny sa akosi nepatrí. Aj samotná Európska únia má už zákon o zahraničných agentoch rozpracovaný.

  • ŠKODIA

Exprezident Ivan Gašparovič  v roku 2022 za zlepenej vlády Matoviča ‒ Hegera ‒ Ódora povedal na rovinu, že vtedajšia vláda nie je schopná napĺňať sľuby, ktoré dala občanom. Jediné, čo vedia, je škodiť. Vtedy, aj teraz. Už dlhšie sa zamýšľajú právnici, politici, ale aj odborná verejnosť nad zásadnou zmenou Ústavy Slovenskej republiky. Už nejako v tej vitríne Národnej rady Slovenskej republiky aj zatuchla a vybledla.  Možno by nezaškodilo uvažovať aj nad zakomponovaním zákona a prísahy občanov do ústavy chrániť štát nielen pred vonkajšími, ale aj vnútornými nepriateľmi ‒ ako v USA po vzore nekritického obdivovania tohto štátu zo strany momentálnej opozície. 

Po týchto voľbách je to viac ako aktuálne.

Ivan KRAJČOVIČ – Karikatúra: Andrej MIŠANEK

 

 



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.