Namiesto konsolidácie reštrikcia

thumbnail

3 OTÁZKY pre Maroša SMOLCA, správcu Matice slovenskej

V roku 2021 hrozí, že  štát zníži Matici dotáciu o neuveriteľných štyristotisíc eur. Okrem toho aj na ustanovizeň negatívne vplýva pandémia. Aké prijmete konsolidačné opatrenia?

  • Toto nie je konsolidácia výdavkov, ale reštrikcia. Celkovo výpadok príjmov na rok 2021 predpokladáme vyše dvadsaťpercentný. Je to viac-menej fatálne. Zachovať plnohodnotnú činnosť, funkčnosť všetkých útvarov a zamestnanosť bude neľahkou úlohou. Vedeniu som predložil krízový plán, ktorý predpokladá plošné znižovanie pracovných úväzkov všetkých zamestnancov, obmedzenie aj vydavateľských činností a, žiaľ, i prepúšťanie. Vedenie akurát tento návrh posudzuje a modeluje. Verím, že to bude len dočasný krízový scenár a počas roka 2021 sa nám podarí s predstaviteľmi štátu vyrokovať dofinancovanie našej činnosti.

Je teda zníženie dotácie pre ustanovizeň definitívne?

  • V návrhu štátneho rozpočtu na rok 2021 konkrétna suma uvedená nie je. Naša podpora je v balíku dotačnej schémy ministerstva kultúry pre viaceré inštitúcie. Preto som žiadal ministerstvo kultúry, aby nám oznámilo, akú sumu pre nás v tomto balíku vyčlenilo. Na rokovaní dočasnej pracovnej skupiny nás informovali, že len 1,344 milióna eura. Bol to pre mňa šok. Vysvetľoval som, že desať percent nemôžu odpočítať zo základnej sumy 1,494 milióna, ale z konečnej zmluvne uzatvorenej zmluvy dotácie na rok 2020, a to z 1,744 milióna.

Ako zareagovali?

  • Predstavitelia ministerstva v pracovnej skupine naše argumenty prijali. Odporučili, aby sme napísali list vedeniu štátu. List sme poslali premiérovi I. Matovičovi, ministrovi financií E. Hegerovi, ako aj ministerke kultúry N. Milanovej. Úrad vlády zareagoval a vyžiadal si operatívne stanoviská oboch ministerstiev. Stále žije nádej, že napokon to zníženie bude možno len desať percent ako u ostatných spolkov. To by sme vedeli prežiť bez ťažkých rán.

Zhováral sa Matej MINDÁR-Foto: SNN

Vyjadrenie M. Smolca aj k vydávaniu Slovenských národných novín v roku 2021:

 Slovo o Slovensku

Bol to pre nás šok, keď sme sa dozvedeli, že štát navrhuje znížiť účelovú dotáciu  na činnosti ustanovizne v roku 2021 o štyristotisíc eur. Uťahovanie matičných opaskov sme očakávali. Ministerstvo financií totiž vyzvalo všetky rezorty na šetrenie výdavkov na úrovni desiatich percent. A ministerstvo kultúry tak aj postupovalo. Kultúrnym organizáciám a spolkom, ktoré zastrešuje, znížilo plošne rozpočet o spomínaných desať percent. Verejné financie sa vplyvom pandémie vyvíjajú negatívne. Preto treba šetriť.

Navrhovaných 1 344 600 eur pre Maticu slovenskú však neznamená pokles o desať, ale až o dvadsaťtri percent. Pellegriniho vláda v rozpočte Slovenska na rok 2020 schválila na jeseň 2019 prvotne sumu 1 494 tisíc eur pre Maticu slovenskú. Avšak po mojom rokovaní s vtedajším ministrom financií L. Kamenickým Matica získala písomný prísľub, že v januári 2020 sa účelová dotácia dofinancuje. A tak sa aj stalo. Ministerstvo financií vyčlenilo pre ustanovizeň ďalších dvestopäťdesiattisíc eur. Vtedajšia ministerka kultúry Ľ. Laššáková Matici toto navýšenie bez problémov podpísala. Tým sa celková suma účelovej dotácie na rok 2020 navýšila na 1 744 tisíc eur. Výpadok 399 tisíc eur teda zďaleka nie je desať percent.

Matica slovenská okrem štátnej dotácie financuje svoju činnosť aj z vlastných príjmov. Je to z predaja kníh, periodík, prenájmov priestorov a dividend dcérskych spoločností. Jej rozpočet ročne osciluje okolo magických dvoch miliónov eur. Covid-19 si naozaj nevyberá a ekonomické plány nahlodal aj ustanovizni.  Výpadok neštátnych príjmov zatiaľ prekročil dvadsať percent. Matici teda klesá príjem na strane štátnej dotácie, ako aj na strane príjmov. Tento dvojitý zásah je pre ustanovizeň priam fatálny.  Predstava ušetriť z celkových dvoch miliónov eur pol milióna je nepredstaviteľná. Musíme to však zvládnuť a zachovať dôležitú činnosť MS pre štát. Preto vedenie pripravuje krízový ekonomický scenár na rok 2021. Okrem plošného zníženia platov, prepúšťania sa dotkne aj našich Slovenských národných novín. Zvýšia síce počet strán, ale z dôvodu šetrenia budú musieť prejsť na dvojtýždennú periodicitu. Veríme, že čitatelia nás v týchto časoch podporia a budú si naďalej objednávať SNN aj v roku 2021. Podrobnejšie informácie budeme publikovať v nasledujúcich vydaniach nášho a vášho týždenníka.

 



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.