Opäť sa raz potvrdzuje, že ryba smrdí od hlavy

thumbnail

AFÉRA

Liberálne médiá korupčnú kauzu Ursuly von der Leyenovej prechádzajú mlčaním. xPred pár týždňami európska prokuratúra (EPPO) začala vyšetrovanie zmlúv o nákupe vakcín proti ochoreniu COVID-19, ktoré uzatvárala Európska komisia na čele s Ursulou von der Leyenovou. Slovenské „mienkotvorné“ liberálne médiá tento megaškandál akosi zvláštne prehliadli. Celá aféra vrhá zlé svetlo nielen na hlavnú protagonistku, ale silne poškodila aj renomé Európskej únie ako inštitúcie. Ursula von der Leyenová v mene Európskej komisie podpísala 8. mája 2021 zmluvu na nákup deväťsto miliónov dávok vakcíny Pfizer-BioNTech s opciou na nákup ďalších deväťsto miliónov. Cena transakcie doteraz nebola zverejnená, ale odhaduje sa na tridsaťšesť miliárd dolárov. Tie, samozrejme, zaplatia európski daňoví poplatníci.  2

MILIARDY CEZ SMS

Von der Leyenová neskôr pre New York Times priznala, že mesiac pred podpisom zmluvy EÚ s americkým farmaceutickým gigantom Pfizer dohodovala najväčší kontrakt v dejinách inštitúcie s generálnym riaditeľom spoločnosti Albertom Bourlom po osobnej linke prostredníctvom SMS správ. Predsedníčka EK tak hrubo porušila úradný postup a prekročila svoje kompetencie. Na dohodovanie kontraktov existuje štandardizovaný postup s účasťou viacerých orgánov EÚ a tímami kompetentných odborníkov. Na výslovnú žiadosť európskej ombudsmanky Emily O’Reillyovej o poskytnutie SMS správ s riaditeľom Pfizeru reagovala vymazaním celej databázy konverzácie. Dvor audítorov EÚ (kontrolný úrad, ktorý dohliada na zákonné, transparentné a účelné nakladanie s finančnými prostriedkami Únie) následne v septembri zistil nezrovnalosti v postupoch schvaľovania kontraktu na vakcíny COVID-19, kde von der Leyenová obišla stanovené kontrolné orgány.

MAMUTÍ KONTRAKT

Komisia audítorom doteraz neposkytla nijaký z požadovaných dokumentov o priebehu kreovania mamutieho kontraktu. Kontrolný úrad musel konštatovať, že odmietnutie von der Leyenovej odovzdať dokumenty bolo „veľmi nezvyčajné“ – takáto blokáda je v praxi EÚ takmer neslýchaná, uvádza vo svojej správe. Nie je to prvýkrát, čo predsedníčka Európskej komisie prekročila svoje právomoci. Spomeňme aspoň zákaz ruských médií ako RT a Sputnik, rozhodla tiež o zasielaní zbraní na Ukrajinu. Ani jeden z týchto úkonov nepatrí do pôsobnosti a kompetencie Európskej komisie a sú úplne v rozpore so Zmluvou o EÚ.

KARIÉRNE VÄZBY

Ohliadnuc od nedodržania štandardného postupu škandál má hlbšie pozadie. Manžela predsedníčky EK doktora Heiko von der Leyena pár mesiacov pred podpisom zmluvy „povýšili“ z postu prednostu kliniky v Hannoveri na lekárskeho riaditeľa americkej farmaceutickej spoločnosti Orgenesis, ktorá sa špecializuje na výskum mRNA. Tá má so spoločnosťou Pfizer spoločných akcionárov, oblasť výskumu, ako aj obchodné väzby. V decembri 2020 sa pripojil k vedeniu spoločnosti s platom  milión dolárov ročne, pritom nemá na takúto pozíciu potrebnú kvalifikáciu. Pravdepodobne odvtedy prebiehali rokovania medzi Ursulou von der Leyenovou, jej manželom a šéfom spoločnosti Pfizer Albertom Bourlom prostredníctvom textových správ, ktoré už boli medzičasom vymazané. Vo svete veľkého biznisu sa za dohodnutie obrích kontraktov udeľujú zásluhové provízie rádovo v desiatkach miliónov. Podľa neoficiálnych zdrojov bola výška odmeny ako „výkonnostný bonus“, na ktorej participoval Heiko von der Leyen, 760 miliónov dolárov... Poslanci Európskeho parlamentu, ktorí sa snažia objasniť neštandardné a očividne netransparentné postupy uzatvárania obchodu medzi Európskou komisiou a farmaceutickou spoločnosťou Pfizer, dostali  kópiu zmluvy, ale polovica z deväťdesiatich strán uvedeného kontraktu bola začiernená a pasáže súvisiace s najdôležitejšími prvkami, ako sú ceny a doložky o zodpovednosti týkajúce sa vedľajších účinkov, neboli prístupné. Kópiu zmluvy navyše dostali na preštudovanie v obmedzenom čase a so zákazom vyhotovovania poznámok.

VYŠETROVANIE PROKURATÚRY

Vyšetrovanie európskej prokuratúry stále prebieha. Vzhľadom na zmazanie dôkazov nemožno predikovať, či von der Leyenová aféru na svojom poste ustojí. V čase nastávajúcej energetickej a ekonomickej krízy je však pre EÚ oslabujúcim faktorom mať na čele natoľko pochybnú osobu. Súčasná predsedníčka má v tomto ohľade za sebou veľmi temnú minulosť už z čias, keď stála na čele nemeckého ministerstva obrany v rokoch 2013 ‒ 2019. Ministerstvo minulo počas jej úradovania stovky miliónov eur na externých konzultantov, pričom boli verejne deklarované oveľa nižšie sumy. Spolkový kontrolný úrad (Bundesrechnungshof) zistil niekoľko nezrovnalostí pri zadávaní štátnych zákaziek a pre ciele vyšetrovania boli zabavené dva telefóny von der Leyenovej, ale údaje v nich boli tiež vymazané...

Radoslav ŽGRADA ‒ Foto: ZATL



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.