POZNÁMKA - Štát živí hordy príživníkov

thumbnail

Čo len môže mať spoločné so Slovenskom Veľká koralová bariéra?  Pripomeňme si – ide o najväčšiu sústavu koralových útesov na Zemi na ploche vyše dvadsaťtisíc štvorcových kilometrov pri pobreží Austrálie. Je viditeľná z vesmíru, má dĺžku dvetisíctristo kilometrov.

Úsilie o nájdenie senzačných námetov je prirodzená činnosť novinárov. Najmä počas takzvanej uhorkovej sezóny, keď sa zväčša nič nedeje. Tretí najväčší mienkotvorný denník v Británii Guardian priniesol informácie o existenčnej hrozbe pre bariéru následkom klimatických zmien spôsobených ľudskou činnosťou a následného otepľovania oceánov. Guardian, ktorého čitatelia sú najmä z liberálneho a ľavicového spektra, rovno priniesol návod, ako bariéru zachrániť. Aby koralové útesy prežili stresujúce podmienky, je vraj nevyhnutná kombinácia zníženia globálnych emisií skleníkových plynov, aby sa teplota oceánov viac nezvyšovala ‒ a podstatné – urobiť všetko pre to, aby sa útesy prispôsobili zmenám klímy. A hneď sú dôvody na vyciciavanie peňazí zo štátneho rozpočtu. Austrálskeho.

Na Slovensku koralovú bariéru nemáme. Preto tretí sektor na získavanie peňazí od štátu za pomoci médií si vyhľadáva a fiktívne vytvára iné „problematické oblasti“. Výdatne im na to pomáhajú kontroverzné výtvory z dielne Európskej únie ako Zelená dohoda či Istanbulský dohovor. Návštevy zástupcov európskeho parlamentu a ďalších spolitizovaných tiežodborníkov zo zahraničia v oblastiach s vyšším zastúpením marginalizovaných komunít so vždy rovnakým záverom – Slovensko sa nevenuje, podceňuje, zhoršuje, diskriminuje... Ochrana prírody bez rozmyslu a odborných znalostí ‒ od lykožrútov po medvede a vlky. Tlak tretieho sektora prostredníctvom médií na štátne orgány, ministerstvá. Systém „daj peniaze a my ti dáme pokoj“. Zamestnaj na rezorte našich ľudí, priamo alebo cez dohody. A takto štát živí hordy príživníkov. Okrem štátnych peňazí bezostyšne sťahujú peniaze cez dve percentá  z daní od ľudí, ktorí to myslia dobre a žijú v tom, že aj tieto organizácie a združenia to myslia dobre. O využití dvoch percent z daní od podnikov s úplným alebo čiastočným vlastníctvom štátu by sa dala napísať samostatná štúdia. Kde sa končia peniaze sponzorov, do prijatia potrebných zákonov typu izraelského alebo amerického FARA, sa dá iba hádať. Tak isto sa dá len veštiť, či peniaze na usporadúvanie demonštrácií majú pôvod v podozrivých fondoch a inštitúciách so zahraničným financovaním na akože ochranu ľudských práv, demokracie či iných pompéznych titulov. Viaceré xtrémistické organizácie tretieho sektora diskreditujú prácu potrebných a užitočných združení občanov. Návod, ako ich rozlíšiť, dal už evanjelista Matúš, keď zaznamenal Kristove slová: „Chráňte sa falošných prorokov: prichádzajú k vám v ovčom rúchu, ale vnútri sú draví vlci. Poznáte ich po ovocí.“ Tak isto zaznamenal aj návod, ako s nimi naložiť: „Každý strom, ktorý neprináša dobré ovocie, vytnú a hodia do ohňa.“

Od čias volebných sľubov už uplynulo dosť času. Ale späť k austrálskej Veľkej koralovej bariére. Koraly zjavne nečítajú Guardian a žijú si vlastný život nezávisle od globálnych emisií. Za roky 2023 a 2024 vedci z Austrálskeho inštitútu pre morské vedy zaznamenali rekordný rast koralov po celej dĺžke bariéry ‒ od teplejších severných vôd až po chladnejšie južné podmienky a rozmery bariéry sú najväčšie od začiatku jej sledovania. Túto informáciu už mienkotvorné denníky a iné médiá nepriniesli. Podobne ako u nás...

Milan ČASNOCHA MIKŠ

Foto: internet, SITA 

 



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.