Robert FICO odpustil atentátnikovi Jurajovi CINTULOVI

thumbnail

Páchateľ pod vplyvom slovenskej opozície

Demokraticky zvolený štvornásobný premiér Robert Fico v stredu 5. júna 2024 po prvýkrát od atentátu vystúpil pred verejnosťou prostredníctvom videového záznamu na sociálnej sieti. Vo svojom posolstve Odpúšťam a varujem zhodnotil príčiny, v akom stave sa dnes nachádza naša spoločnosť.

Verejné odpustenie atentátnikovi Jurajovi Cintulovi môžeme považovať za znak veľkosti. Ako dlhoročný najúspešnejší slovenský politik necíti žiadnu osobnú nenávisť voči páchateľovi, ktorý na neho po skončení výjazdového rokovania vlády SR v Handlovej na Námestí baníkov v stredu 15. mája 2024 spáchal politicky motivovaný atentát. Preto nebude voči nemu viesť žiadne právne kroky ani žiadať náhradu škody. Je presvedčený, že si musí on sám vo vlastnom svedomí uvedomiť závažnosť svojho konania. Robert Fico tak potvrdil povesť človeka nepožadujúceho nijaký revanš a osobnú pomstu. Jasne však pomenoval príčiny jeho motívu.

  • VPLYV OPOZÍCIE

Vo svojom vystúpení neostal nič dlžný predstaviteľom súčasnej opozície, politickým mimovládnym organizáciám, ktoré sú financované zo zahraničia, a médiám takzvaného hlavného prúdu, podporovaných impériom G. Sorosa. Veľmi správne pomenoval, ako viedli politický a osobný súboj nielen proti jeho osobe, ale aj proti všetkým ľuďom, ktorí nezdieľali jediný „správny“ názor. Nezabudol spomenúť ani fakt, ako sa snažia zbaviť zodpovednosti za súčasný stav polarizovanej spoločnosti, výsledkom ktorej sa stal politicky motivovaný atentát.

Práve oni svojimi názormi, postojmi a burcovaním spoločnosti proti demokraticky zvolenej vláde ovplyvnili atentátnika Juraja Cintulu, ktorý sa rozhodol 15. mája 2024 zabiť tretieho najvyššieho ústavného činiteľa. Tohto biľagu sa už naši opozičníci a ich spriaznení novinári a politickí aktivisti tak ľahko nezbavia. Jediné, čo môžu urobiť, je pokorne prijať diel svojej spoluzodpovednosti a ospravedlniť sa Robertovi Ficovi a celej slovenskej spoločnosti, že svojím politickým konaním účelovo manipulovali verejnú mienku, aby prevzali moc v tomto štáte.

Mnohí kritici poukazujú na to, že za dnešným stavom spoločnosti môžu aj výroky niektorých predstaviteľov súčasnej koalície. Áno, mnohé z nich boli na hrane. V porovnaní s opozičnými však nikdy nesmerovali k spochybňovaniu výsledkov demokratických volieb a nevynášali nijaké rozsudky, týkajúce sa kriminálnej činnosti proti konkrétnym opozičným politikom bez právoplatných súdnych rozhodnutí. Tieto tvrdenia potvrdzujú aj výsledky prieskumu spoločnosti SANEP pre televíziu TA3, ktorá skúmala nálady spoločnosti po atentáte na premiéra Roberta Fica. Podľa výsledkov si viac ako polovica opýtaných myslí, že k spáchaniu atentátu najviac prispelo správanie a spôsob vyjadrovania opozičných predstaviteľov, organizovanie protivládnych protestov a médiá hlavného prúdu.

  • VPLYV ZÁPADU

Robert Fico veľmi správne položil takzvaným mienkotvorným médiám otázku ‒ ako by sa správali v prípade, ak by bol podobný politicky motivovaný atentát spáchaný podporovateľom Smeru ‒ SSD na niektorého z opozičných politikov. Je tiež presvedčený, že nešlo o čin osamelého vlka. Popritom poukázal na fakt, že už niekoľko mesiacov verejne komunikoval v médiách, na tlačových konferenciách,  so všetkými veľvyslancami  štátov Európskej únie a NATO a s jeho zahraničnými partnermi na viacerých stretnutiach, že pravdepodobnosť atentátu na vládneho politika sa na Slovensku blížila k istote. Ako sám vravel, nedisponoval nijakou spravodajskou informáciou, ale dlhoročnými politickými skúsenosťami zo slovenského politického prostredia.

Robert Fico vo svojom videu upozornil aj na jednu podstatnú vec. Tým, že sa západné demokracie postavili proti suverénnej slovenskej zahraničnej politike na štyri svetové strany a začali kritizovať pre iný názor novú demokraticky zvolenú vládu pre rozdielny pohľad na  riešenie ukončenia vojny na Ukrajine a pre jej postoj k zachovaniu práva veta v Európskej únii, sa slovenská opozícia zradikalizovala do takej miery, ktorej výsledkom bol atentát na demokraticky zvoleného člena vlády. Opozícii neostal nič dlžný ani v otázke politického zneužívania dodnes nevyjasnenej vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice.

  • ZMIERENIE

Napriek tomu v závere vyzval jej predstaviteľov, aby sa vrátili k normálnej demokratickej súťaži politických strán, založenej na súboji programov a hodnôt. Bude to však náročné. Iba pokoj a vzájomné zmierenie môže posunúť stav našej spoločnosti na vyššiu kvalitatívnu úroveň.

Matej MINDÁR, asistent poslanca NR SR

Foto: Facebook 



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.