Rozdeľovanie národných síl pokračuje

thumbnail

Súčasná (ne)politika SNS rozdrobuje národnú politickú scénu. Na politickej mape je ďalšia národná strana. Pavol SLOTA, syn bývalého predsedu SNS Jána Slotu, sa spolu so svojím tímom pokúša zozbierať potrebných desaťtisíc podpisov na jej registráciu. SNN sa s ním porozprávali nielen o jeho ambíciách, ale aj o tom, či mu priezvisko nie je príťažou.

Vaša strana Domov ‒ národná strana chce presadzovať národné myšlienky, kresťanské hodnoty. V čom by mala byť vaša strana iná ako tie, ktoré majú podobné ciele, a ako chcete zabojovať v ich konkurencii o toho istého voliča?

  • Je pravda, že momentálne vzniká mnoho pronárodných strán, no tieto iniciatívy práve reagujú na absenciu poctivého pronárodného subjektu majúceho koaličný potenciál. Naša strana má byť iniciatívou zdola, od ľudí. Ponúkame ľuďom víziu stabilného aprosperujúceho Slovenska, stojacu na národnom, sociálnom, environmentálnom a kresťanskom základe. Mojím prianím však je, aby program nebol dielom úzkej skupiny zakladateľov strany, ale aby sa na ňom podieľalo čo najviac ľudí, a preto ho budeme koncipovať v neskorších fázach života strany. To, čo nás už teraz odlišuje od iných strán, je fakt, že sme mladí, draví a máme moderný pohľad na svet, ktorý odmieta akékoľvek formy extrémizmu, ktorý vždy len vzbudzuje extrémizmus na opačnej strane.

Nebojíte sa, že vaše meno vám bude skôr príťažou? Ako ľudia reagujú napríklad pri zbere podpisov na fakt, že ste synom Jána Slotu? Ako na neho spomínajú Žilinčania?

  • Samozrejme, počítam aj s negatívnymi reakciami. Stačí sa pozrieť na profily všetkých bývalých štátnikov na Slovensku, každý z nich je milovaný, ale aj nenávidený. Čo je dôležité, nemyslím si, že by deti mali byť súdené podľa činov svojich rodičov.

Jeho éru nielen ako predsedu SNS, ale aj ako žilinského primátora sprevádzajú rôzne kontroverzie, tie vám budú stále pripomínané...

  • Cítim silnú nostalgiu okolia, ktorá mi dáva signály, že za jeho primátorovania sa mesto rozvíjalo viac a rýchlejšie, že boli na Žilinu hrdí. Stojím však nohami na zemi a nebudem nekriticky glorifikovať toto obdobie, ale na druhej strane nebudem ani, ako je to dnes moderné, sypať si popol na hlavu za niečo, čo sa možno nevydarilo. Kto nič nerobí, nerobí ani chyby a naopak. Avšak z môjho pohľadu, nebyť dnes súkromných investorov, tak sa v Žiline za posledných pätnásť rokov nič neurobilo.

Prečo ste sa vlastne začali zaoberať myšlienkou na založenie politickej strany?

  • Za tento nápad patrí veľká vďaka Andrejovi Dankovi a jeho analfabetickej politike. (smiech). Tento smutný vývoj vyústil do absencie skutočnej národne orientovanej strany, ktorá nebude o záujmoch Slovákov len hovoriť, ale bude aj konať, bol a je motorom, prečo som sa takto rozhodol.

Ako sa pozeráte na to, kam sa dnes prepadla SNS?

  • Pôvodne sa vo mne miešal pocit smútku a hnevu z toho, ako hlboko naša najstaršia strana a zároveň aj naše kultúrne dedičstvo klesli. No ako som povedal, dnes som to už v sebe uzavrel a pozerám sa do budú De facto súčasná (ne)politika SNS je hlavným dôvodom existencie takého množstva pronárodných subjektov, aké dnes máme možnosť vidieť. Aktuálne sa už na všetko toto pozerám s nadhľadom, národniarov máme na Slovensku mnoho a to, že sa slovo národniar už neviaže len k SNS, za to vďačíme súčasnej SNS, ktorá sa o národniarov prestala zaujímať po voľbách v roku 2016.

Slovensko je v situácii, keď je vláda pomerne nestabilná, koalícia je hocijaká, len nie spolok priateľov, opozícia sa usiluje o predčasné voľby. Vy zrejme nie ste ich zástanca, nie ste ešte registrovaní, nemáte vybudovanú znalosť značky. Čo by vám viac vyhovovalo ‒ riadny termín volieb o tri roky alebo skôr?

  • Pretože im chýba skutočný obsah, a predovšetkým ozajstný záujem o život človeka. Dnešná politická scéna je súboj politikov a volič, občan, Slovák, zostal na poslednom mieste ich záujmu. S kolegami to chceme zmeniť. Čo sa týka predčasných volieb, s pokojným svedomím by som ich podporil, ak by som videl skutočnú perspektívu na zmenu. Namiesto toho však na jednej strane vidím snahu využiť príležitosť a hnev obyvateľov vo svoj prospech politikmi, ktorí svojím dlhoročným pôsobením spôsobili, že dnešná vláda vôbec vznikla. Na strane druhej vidím politikov, ktorí úplne popierajú sami seba, keďže tvrdia presný opak toho, čo hovorili v roku 2018, keď zneužívali smrť ľudí na politickú propagandu a chcú sa tak predčasným voľbám vyhnúť. Chce to najmä nové tváre, resp. veľké personálne zmeny a aj to je dôvod, prečo chceme založiť novú stranu DOMOV ‒ NS, ale aby bola medzi ostatnými politickými subjektmi rozpoznateľná, určite potrebujeme čas.

Ako by ste zhodnotili posledný rok v znamení covidu, respektíve Igora Matoviča?

  • Slovensko je najzadlženejšie vo svojej samostatnej histórii. Z plánu obnovy sa chystáme zaplatiť napríklad stovky miliónov na súdnu reformu, zatiaľ čo obyčajní ľudia sú bez práce po extrémne dlhom lockdowne a upozorňujem, že ďalšie problémy súvisiace s covidom a tým, ako ho vláda nezvládla, sa na nás ešte len rútia a nebudú to žiadne maličkosti. Namiesto riešení sme dostali konflikty a kauzy. Namiesto riešenia kritickej situácie cez Vianoce nás naši vládni predstavitelia nechali v štichu a dali hlavy do piesku. Nikto nevedel, čo má robiť, a zdravotníctvo dostalo poriadnu ranu, čo sa koniec koncov aj odzrkadlilo na rekordných počtoch úmrtí. Neviem si predstaviť, čo bude s našou krajinou ďalej, všade vládne chaos, spoločnosť je polarizovaná a nikto nejaví ani len najmenší záujem zaoberať sa problémami bežných ľudí. To je bilancia jedného roka vládnutia tohto zoskupenia, nielen Igora Matoviča.

Zhováral sa Ľudovít KUSAL – Foto: archív SNN



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.