Štúrovci aktívne pôsobili aj na východe Slovenska

thumbnail

V Sabinove sa konalo podujatie Štúrovci v Sabinove, ktoré prinieslo hlboký pohľad do histórie a odkazu tejto generácie. Odhalilo aj menej známe fakty o ich pôsobení v tomto východoslovenskom meste. Súčasťou programu bola i prednáška o štúrovsko-hurbanovskej generácii, ktorú pripravil predseda Matice slovenskej Marián Gešper. Vrcholom podujatia bolo odhalenie pamätnej tabule slovenským národovcom zo Sabinova. Na slávnostnom akte sa zúčastnili za mesto Sabinov zástupca primátora Ladislav Haluška, riaditeľ MsKS Sabinov Jozef Váhovský a predseda MO MS v Sabinove Juraj Vrábeľ.

Ako sa štúrovci dostali do Sabinova? Slovenské povstanie v rokoch 1848 – 1849 zasiahlo aj toto mesto. V Prešove na evanjelickom kolégiu pôsobila v tom čase početná skupina národne orientovaných študentov pod vedením Jána Francisciho Rimavského, čo podstatne ovplyvnilo Šariš. Neskôr už počas všeobecnej revolúcie v Uhorsku národne uvedomelí Slováci v Sabinovskej národnej garde, na čele ktorej stál kapitán Alexander Záhorský, v novembri 1848 aktívne rozširovali v meste štúrovské idey o rovnoprávnosti Slovákov v Uhorsku, Žiadosti slovenského národa a revolučnú výzvu Bratia, Slováci! Tieto informácie získali v Liptovskom Mikuláši od svojho rodáka Karola Szeredaya.

Za podporu slovenských národných požiadaviek v revolučných rokoch 1848 a 1849 uhorské súdy perzekvovali občanov: Jána Bradavku, Jána Mateja, Bohumila Nosáka, Ladislava Schlemingena, Ján Rányia, Ján Tomáška, Jána Verčimáka, Alexandra Záhorského a Jána Žolnaya. Sabinovčania majú byť na čo hrdí. Matica slovenská od roka 2022, ktorý bol Rokom odkazu štúrovcov, systematicky propaguje a približuje jednotlivé etapy a osobnosti štúrovského hnutia.

 Text a foto: Peter SCHVANTNER

 



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.