Súdnictvo prechádza zmenami  

thumbnail

3 OTÁZKY pre bývalého predsedu Najvyššieho súdu SR Štefana Harabina

 

  • Ako vnímate nástup pána Daniela Lipšica na post špeciálneho prokurátora?

- Zvolením Lipšica dostala Špeciálna prokuratúra SR psiu hlavu. Daniela Lipšica ani jeden prokurátor najskôr nebude akceptovať, lebo nemá justičnú ani prokurátorskú skúšku a nie je prokurátor. Ide v krátkom čase o začiatok definitívneho konca Lipšica aj špeciálnej prokuratúry.

  • V súdnictve sa dejú procesy, ktoré namieta už aj Európska komisia. O čo tu podľa vás ide?

- Vládna klika nastúpila cestu neústavného obmedzovania a likvidovania základných ľudských a politických práv a slobôd. Súdna mapa ministerky Kolíkovej úzko na to nadväzuje tým, že znižuje počet súdov a v reálnom živote obmedzuje, resp. zamedzuje prístup občanov k súdu, aby sa nemohli dovolať na súde ochrany. Zároveň hrubým spôsobom zasahuje do sudcovskej nezávislosti legislatívnym ukotvením možnosti aj trestného stíhania sudcu za vlastný právny názor, ktorý nebude súladný s politickými predstavami momentálnych držiteľov moci.

  • V súvislosti s pandémiou a jej „riešením“ zaznelo za uplynulý rok množstvo konštatovaní o porušení zákona... Sám ste podávali trestné oznámenia. Deje sa niečo s tými podaniami?

-Aj za núdzového stavu nesporne platí ústava a medzinárodné zmluvy, ktorými je Slovenská republika viazaná a majú prednosť pred našimi zákonmi, a tie dovoľujú obmedzovať slobodu pohybu a pobytu i zhromažďovania, právo na ľudskú dôstojnosť a nedotknuteľnosť osoby, resp. iné, iba zákonom (čl. 13 ods. 2). Takú právomoc ústava zveruje iba zákonodarnej moci. Nedáva ju dokonca ani výkonnej moci. Zákonom preto, lebo ten sa prijíma a schvaľuje riadnym legislatívnym procesom v parlamente, ktorý má stopäťdesiat poslancov, a nie uznesením vlády, a už vôbec nie vyhláškou ÚVZ, kde práve pri absencii legislatívneho procesu sa ľahko sprítomní svojvôľa u jedného človeka (Mikas) alebo iba u šestnástich členov (vláda). Základom riadenia ľudskej spoločnosti prostredníctvom práva nie je svojvôľa.

Zhováral sa (ib)

Foto: SNN



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.