Tichá podpora

thumbnail

Aj keď strana Smer ‒ SSD večer pred akciou so zreteľom na bezpečnostné riziká oficiálne zrušila stretnutie pod názvom Tichá podpora Roberta Fica, ktoré sa malo konať 18. mája o 14. hodine na parkovisku pred Rooseweltovou nemocnicou v Banskej Bystrici, viacerí občianski aktivisti, predstavitelia politických strán a ľudia na sociálnych sieťach sa vyjadrili, že premiéra SR Roberta Fica podporiť prídu. Stretnutie pod týmto názvom sa teda uskutočnilo a pred hlavnou budovou nemocnice sa zišlo asi dvesto ľudí.

Prítomní boli občania, občianski aktivisti a združenia, ale aj zástupcovia politických strán, ktorí však viac-menej prišli v pozícii súkromných osôb. Objavili sa aj členovia strany Smer, dokonca poslankyňa národnej rady, ale, rešpektujúc rozhodnutie strany, tiež len ako súkromné osoby. Podujatie bolo z hľadiska bezpečnosti dobre zabezpečené, akcia prebehla vo veľmi pokojnom duchu a nijaké incidenty sa nevyskytli. Viacerí účastníci sa pre početné spravodajské štáby, najmä zo zahraničia, vyjadrili, že sem prišli preto, lebo Roberta Fica, premiéra Slovenskej republiky, majú jednoducho radi, vážia si ho, podporujú ho a želajú mu skoré uzdravenie. Ľudia podonášali najmä kvety, darčeky a podporné odkazy, pri schodoch sa podpisoval list pod názvom Veľa síl, ktorý by mal byť premiérovi následne odovzdaný. V dave bolo počuť prejavy hnevu i žiaľu,  prevažoval však názor, že by sa špirála hnevu a pomsty nemala rozvíjať. S mnohými zahraničnými spravodajcami hovorili najmä verejne činné alebo známe osoby. Rudolf Huliak pre portál Rossia vyjadril podozrenie, že atentát bol organizovaný a dopredu pripravený. Za konaním útočníka podľa neho stoja aj opoziční politici, ktorí celé mesiace a roky burcovali proti Robertovi Ficovi a strane Smer. My však musíme zachovať pokoj, no celú situáciu treba vyšetriť a stanoviť také pravidlá, ktoré by viedli k eliminácii šírenia nenávisti, ktorá sa spoločnosťou rozmohla.

Akcia nemala organizátorov, boli nimi samotní občania.

Eva ČULENOVÁ

Foto: internet 



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.