Umenie na krídlach maliarov nádeje

thumbnail

Výtvarníci sa každým rokom snažia na Vianoce pomôcť malým pacientom. V piešťanskom centre Adeli Medical Center, kde sa snažia prinavrátiť pacientom zdravie, sa konal tohto roku už tretí ročník projektu Unikátne obrazy. Jedinečné podujatie sa snaží skĺbiť tvorbu detí s profesionálnymi výtvarníkmi, ktorí ich diela dotvoria. Výťažok z aukcie obrazov s podpismi detí a umelcov pred Vianocami putuje späť na ich liečbu. Projekt sa začal v roku 2021 nesmelým pokusom, z ktorého výťažok z aukcie podporil skvalitnenie neurorehabilitácie u piatich malých pacientov. Obrazy maľovali pacienti a dotvorili ich výtvarníci Marek Ormandík a Zbyšek Felix. Finančnú pomoc z ich predaja dostali na rehabilitáciu bábätká so zameškávajúcim vývinom a  mladí pacienti po devastujúcich  dopravných nehodách. Na druhom ročníku sa už zúčastnili ako garanti traja slovenskí profesionálni výtvarníci ‒ Katarína Vavrová, Fero Lipták, ktorý si s detskými kresbami veľmi porozumel, a Pavel Herman.

  • PLÁTNA PRE DETI

Na tretí ročník som sa bol pozrieť osobne. Večerná atmosféra bola neformálna. Pre deti, ale aj dospelých boli pripravené profesionálne maliarske plátna. Kto z pacientov chcel, mohol prísť a maľovať, čo ho práve napadlo. „Maľujem iba srdiečka,“ zveril sa mi jeden z nádejných malých umelcov. Ďalší svoj výtvor dotvoril odtlačkami svojich rúk, ktoré namáčal do farby, pretože nemohol držať štetec v zdeformovanej ruke. Medzi deťmi na vozíčkoch a dospelými sa v tomto roku pohyboval trnavský výtvarník Pavol Herman. Nezasahoval do ich snahy, ale v podvedomí už rozmýšľal, ako by mohol ich obrazy dotvoriť. „Musím si ten obraz prečítať, odhadnúť, čo chcel možno budúci výtvarník ním povedať. Ja nechcem ich výtvor opravovať, ale dokončiť myšlienku, ktorú dal na plátno.“

Pred výtvarníkmi, ktorí si na konci stretnutia ešte mokré obrazy odviezli do svojich ateliérov, potom stojí náročná úloha. Dotvoriť kresby pacientov, ktorí neraz držali štetec v rukách prvý raz, tak, aby z ich myšlienky vznikli dielka, ktoré oslovia tých, ktorí kúpou diel podporia ich liečbu.

  • UMELECKÁ SPOLUPRÁCA

„Máme rodinného priateľa ortopéda doktora Mariána Nosáľa z Piešťan,“ spomína na začiatky ich zapojenia do tohto projektu jeho manželka Gabika, ktorá bola tiež na akcii prítomná. „Raz, keď sme sa stretli, spomenul toto podujatie, pretože do sanatória chodil za pacientmi. Tak sme s manželom rozmýšľali, ako tie deti podporiť ‒ či už venovaním obrazov, alebo niečím iným. Táto myšlienka umeleckej spolupráce s nimi sa nám zapáčila.“

Projekt vymyslela a do konkrétnej podoby rozvinula riaditeľka a správkyňa Nadácie Adeli Zuzana Cyprichová.

„Raz sme tak sedeli s kolegami a rozmýšľali, ako získať finančné prostriedky na liečbu malých pacientov. Vyše osemdesiat percent máme z dvoch percent daní a tie sú určené pre konkrétneho pacienta,“ približuje príjmy nadácie Zuzana Cyprichová. „Potom sú to napríklad príbehy pacientov na webe, ktorí zdieľaním svojho príbehu oslovia sponzorov. Máme spolupracovníkov aj veľké súkromné firmy. Rozmýšľali sme viac nadčasovo nad tým, ako do získavania financií vtiahnuť aj pacientov. Dať im pocit, že aj oni môžu prispieť na svoju liečbu. Maľovanie obrazov im dalo pocit sebavedomia. Prvý raz ma to napadlo, keď sme fotili pacientov v ateliéri módnej fotografky Ivany Oreškovej, ktorú som na to nahovorila. Veľmi sa tešili, akí sú slávni, a tak sme sa rozhodli, aby si užili toho mediálneho lesku ešte viac. Keď som videla to šťastie v ich očiach, povedala som si, že to musíme rozvíjať ďalej.“

  • MENEJ PODPORY

Treba však povedať aj to, že liečba v centre je krátkodobá, a nie je lacná. Hradia si ju buď rodičia detí zo svojich úspor, alebo prostredníctvom vlastných nadácií, poukazovaním dvoch percent z dane a podobne. Mnohé firmy od financovania liečby pre zhoršené ekonomické podmienky dokonca v posledných rokoch odstúpili. Zmenšili sa množstvá filantropov a podporovateľov. Aj Trnavský samosprávny kraj, ktorý prostredníctvom Nadácie Dar Adeli centrum štedro podporoval, od financovania odskočil. Okresný súd v Trnave vo februári tohto roka v právnej veci na návrh poskytovateľa ubytovacích služieb začal konkurzné konanie voči dlžníkovi ubytovania Adeli Center. Dôvodom bolo zvýšenie cien energií zapríčinené okrem iného aj reštriktívnymi opatreniami bývalej vlády počas pandémie. Hlavný akcionár piešťanského centra z Dubaja Emirates hospitals group zvýšenie kapitálu vtedy nezabezpečil.

Pred Vianocami bude internetová aukcia obrazov malých umelcov, kúpou ktorých môže prispieť na liečbu pacientov každý z nás. Za štát a tých, ktorí tak nemienia robiť.

Ivan KRAJČOVIČ – Foto: autor, unikatneobrazy.sk

 

 



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.