Zásadné riešenie musí prísť z Nemecka

thumbnail

Rok 2017 by mal zmeniť nefunkčnosť Európskej komisie, Únie aj parlamentu. Nemecko uvítalo Nový rok 2017 skutočne po novom – s najnižšou nezamestnanosťou za posledných vyše dvadsať rokov. Pritom sa so starým rokom lúčilo po prvý raz so  štátnym rozpočtom bez deficitu, ba s jeho miliardovými prebytkami. Na svoj bezproblémový chod si nemecká federácia nemusí požičiavať. V tejto ére, keď o politike do značnej miery rozhoduje geoekonomika, je Nemecko jediný takýto štát v Európskej únii aj na celom starom kontinente. A to nie je všetko, minimálna hodinová mzda od prvého januára 2017 stúpla v Nemecku na osem eur a osemdesiatštyri centov. Podľa nemeckých odborov to viedlo k zvýšeniu zamestnanosti. Zároveň však odbory žiadajú sprísniť kontroly práce načierno a zväčšiť počet kontrolórov až na desaťtisíc. Poslanci za stranu zelených v Bundestagu reagovali protinávrhom zákona, ktorý by umožňoval zarobiť si rôznym kategóriám, ktoré poberajú rozličné dávky až do tisíc eur bez toho, aby to  museli dokladovať alebo preto prišli o dávky. Zároveň požadujú odstránenie s tým spojeného obrovského kontrolného aparátu, masívnej byrokracie, čím by sa nielen ušetrili obrovské sumy, ale aj podnietilo úsilie ľudí pracovať a nespoliehať sa či nežiť len z dávok, či z minimálnych príjmov.

■ KRÍZA PRETRVÁVA

Uviedli sme niekoľko informácií z nemeckej diskusie v prvých dňoch roka 2017, aby boli zrejmé rozdiely medzi pomermi a uvažovaním u nás a pomermi a uvažovaním v Nemecku. Je to aj malá ilustrácia toho, ako Nemecko a jeho ekonomika prestáli minulé krízové roky – krízu, ktorá sa ešte neskončila – a s čím vstupuje do roka 2017. Tieto faktory nemôžu nevplývať na formovanie nemeckej politiky, aj keď sa opiera o dlhoročnú kvalifikovanú politickú kultúru. Len v takomto prostredí, ktoré vytvára princípy, zásady a žije z rozsiahlej politickej skúsenosti, sa mohla Angela Merkelová dostať do kresla kancelárky a zároveň vládnuca strana mohla prežiť rozsiahlu korupčnú aféru s čiernymi fondmi predchádzajúceho kancelára Helmuta Kohla. Dnes je Nemecko najväčšou regionálnou veľmocou a bude musieť pre seba, ako aj pre Európu nájsť model, ako vyjsť s hlavným spojencom – s USA a s ich novým prezidentom. Ani Európa, ani Nemecko ešte nikdy nestáli pred toľkými otázkami a toľkou neistotou pri nástupe nového prezidenta USA ako teraz.

■ NESÚRODOSŤ  EURÓPY

Nemecko je jediný štát, ktorý čelí dramatickej roztrieštenosti európskeho politického usporiadania so stabilnými základmi. Európske problémy nie sú len problémami jednotlivých štátov, ale aj desaťročia budovaných politických inštitúcií a politického systému – a to všetko je neschopné riešiť uspokojivo to podstatné, čo v tomto roku treba, a to je potreba radikálnej politiky, ktorá by zabezpečovala viac rastu a viac práce, viac stability európskej meny. A tiež premenu Severoatlantickej aliancie NATO na skutočný nástroj bezpečnosti, a nie na organizáciu z minulého storočia, ktorá vidí hrozbu v Rusku s kapitalistickým systémom, zatiaľ čo skutočná hrozba prichádza viditeľne odinakadiaľ.

Dnešnú situáciu nazvali konzervatívne Financial Times historickou chvíľou, keď musí nemecká kancelárka ukázať schopnosti viesť a ukázať takým nacionalistom, ako je Trump, Putin a Orbán, že im neprenechá voľné pole. Volanie Financial Times, tohto ústredného tlačového orgánu globalizovaného neoliberálneho kapitalizmu, po vedúcej úlohe Nemecka je prejavom starého myslenia. USA zostávajú stále, na rozdiel od Nemecka, globálnou mocnosťou s globálnou menou a globálnou vojenskou mocou.

NEODSÚVAŤ RUSKO

Je fakt, že Európa si pre svoje problémy musí formovať vlastné ciele a vlastné prístupy a značná časť riešení príde z Nemecka. Ale už fakt, že tak Nemecko, ako aj Európska komisia museli uznať svoj omyl, pokiaľ ide o fackovanie Vyšehradskej štvorky za odmietanie prisťahovaleckých kvót, ukazuje, že ani Berlín a ani Brusel nie sú neomylní. Treba teda maximálne využiť priestor pre všetky partnerské štáty EÚ, aby na formovanie riešení, ktoré prídu z Nemecka, vplývali. Masívne sa to týka otvorenej, s prispením Európskej únie spôsobenej krízy, občianskej vojny na Ukrajine a nezmyslu riešiť európsky problém s vylúčením Ruska.

Nemecko je vo  volebnom roku a Európa má právo nádejať sa, že volebná kampaň nebude taká hanebná ako v USA – iba plná hádzania blata – že politický zápas nebude degenerovať do mediálnych lží ako nedávny súboj Trumpa a Clintonovej. V každom prípade to však bude nemecká kancelárka alebo nemecký kancelár, ktorý ešte tento rok bude musieť prijať riešenie, ako čeliť roztrieštenosti západných spoločností, ako aj roztrieštenosti Európy ako takej.

Dušan D. KERNÝ – Foto: internet



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.