Zo štátneho ceremoniálu opäť súkromná párty pre progresívcov a kamarátov

thumbnail

Prezidentka vyznamenala väčšinou svojich verných

Dosluhujúca hlava štátu Zuzana Čaputová pri príležitosti 20. výročia vstupu Slovenskej republiky do Európskej únie a Severoatlantickej aliancie ocenila dvadsaťosem laureátov, ktorí mali podľa jej názoru osobný vklad a prínos v kľúčových časoch pre naše integračné ambície. Z opačného tábora však prišla oprávnená kritika, že ocenila výlučne osobnosti patriace do jej hodnotového politického spektra.

Prezidentka Zuzana Čaputová ocenila: Miroslava Adamiša, Bélu Bugára, Martina Bútoru, Milana Cerovského, Mikuláša Dzurindu, Andreu Elschekovú Matisovú, Jána Figeľa, Radovana Geista, Oľgu Gyárfášovú, Pavla Hrušovského, Vladimíra Jakabčina in m., Petra Javorčíka, Radovana Javorčíka, Milana Ježovicu, Rastislava Káčera, Ivana Korčoka, Katarínu Kováčovú, Eduarda Kukana in m., Katarínu Mathernovú, Andreja Matišáka, Rudolfa Schustera, Jozefa Stanka in m., Františka Šebeja, Maroša Šefčoviča, Vladimíra Šuchu, Magdalénu Vášáryovú, Petra Weissa a Miroslava Wlachovského.

V OBJEKTÍVNOM ZRKADLE

Ak sa na tento krok dosluhujúcej hlavy štátu pozrieme objektívnym zrkadlom, sú medzi ocenenými naozaj osobnosti, ktoré sa povedzme naozaj ako-tak zaslúžili o vstup Slovenskej republiky do euroatlantických štruktúr. Mikuláš Dzurinda ako vtedajší slovenský premiér mal na tom asi najväčšiu zásluhu. Spolu s vtedajšími koaličnými partnermi Bélom Bugárom, Pavlom Hrušovským a Petrom Weissom si toto ocenenie naozaj zaslúžia. To isté môžeme povedať o vtedajšom prezidentovi Rudolfovi Schusterovi a ministrovi zahraničných vecí Eduardovi Kukanovi.

Treba však povedať, že počas Dzurindových vlád musela Slovenská republika vykonať niekoľko nepopulárnych krokov, ktoré sa stali vstupenkou na vstup do Európskej únie a Severoatlantickej aliancie. V prípade európskej integrácie sme zaplatili vysokú cenu privatizáciou kľúčových štátnych podnikov. Ako štát sme stratili veľkú časť ekonomickej suverenity. Vstup Slovenskej republiky do Severoatlantickej aliancie sme zaplatili krvou nevinných srbských civilistov. Prvá vláda Mikuláša Dzurindu otvorila náš vzdušný priestor americkým lietadlám, aby bombardovali Belehrad...

BABRÁCKY VYJEDNÁVAČ

Úsmevným je ocenenie Jána Figeľa. Ako vtedajší hlavný vyjednávač na vstup Slovenska do Európskej únie zbabral, čo sa len dalo. Podľa Eduarda Chmelára jeho hrubé chyby v rokovaní spôsobili, že sme ako štát vyrokovali oveľa menej výhodné podmienky pre poľnohospodárstvo ako Poľsko alebo Maďarsko. Zároveň sme podľahli tlaku na zbytočné odstavenie elektrární v Jaslovských Bohuniciach, čo musela neskôr nasledujúca prvá vláda Roberta Fica sanovať dostavbou Mochoviec. Medzi dvadsiatimi ôsmimi ocenenými si toto ocenenie najviac zaslúžil dlhoročný eurokomisár Maroš Šefčovič.

Ostatní laureáti dostali toto ocenenie ako poďakovanie za vernosť prezidentke Zuzane Čaputovej a hodnotám, ktoré sama predstavuje. Eduard Chmelár na svojej facebookovej stránke vyslovil presvedčenie, že dosluhujúca hlava štátu si opäť urobila zo štátneho ceremoniálu súkromnú párty pre progresívcov a vybraných kamarátov.

„Nad niektorými ocenenými zostáva rozum stáť. Vyzerá to tak, že najprv sa vybral ocenený, až potom sa mu vymýšľalo zdôvodnenie ocenenia. Veď čo povedať na medailu pre Rada Geista za jeho články o EÚ? Že mu ju vybavil jeho kamarát Ivo Štefunko? A zdôvodnenie pre Magdu Vášáryovú? Za to, že ako veľvyslankyňa vo Varšave vraj významne prispela k tomu, že nás Poľsko podporovalo vo vstupe do EÚ a NATO? To je vtip? Nemali by sme oceniť potom všetkých veľvyslancov v európskych krajinách za ich štandardnú prácu? Kariérna diplomatka Katarína Balážová, „ktorej pričinením silnela inak plytká podpora verejnosti pre naše členstvo v NATO“? Ako prosím? Vedia v prezidentskej kancelárii, že pred vstupom do Severoatlantickej aliancie bola väčšina obyvateľov proti a tri štvrtiny obyvateľov požadovali referendum? „Významná sociologička“ (zatajili, že v prvom rade poradkyňa Zuzany Čaputovej) Oľga Gyarfášová, ktorá vraj zohrala nezastupiteľnú úlohu pri „tvorbe strategickej komunikácie“ (ako sa v natoidnom newspeaku volá propaganda) pred vstupom Slovenskej republiky do EÚ a NATO?“

ZNOVA ZABUDNUTÍ...

Ak by dosluhujúca prezidentka pristúpila k týmto oceneniam skutočne objektívne, zaiste by ocenila aj vtedajších opozičných politikov, ktorí podporili doteraz jediné platné referendum o vstupe Slovenskej republiky do Európskej únie. Okrem Roberta Fica mal byť ocenený aj Vladimír Mečiar. Aj vlády pod vedením HZDS podporovali vstup nášho štátu do Európskej únie a NATO. Počas prvej Ficovej vlády sa Slovensko stalo súčasťou schengenského priestoru a eurozóny. Na tieto fakty dámy a páni z prezidentského paláca opäť akosi pozabudli...

Matej MINDÁR – Foto: internet-zdroj: TASR - Pavol ZACHAR

Autor je asistent poslanca NR SR.



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.