Klíči slovenská farebná jar     

thumbnail

KOMENTÁR

Po zhliadnutí televíznej relácie RTVS Reportéri musela citlivým ľuďom naskočiť husia koža: Vracajú sa v inej podobe časy normalizácie? Vyšetrovací tím Slovenskej televízie vpadol na Právnickú fakultu Univerzity Komenského v Bratislave, aby si tu podal dekana fakulty doc. Eduarda Burdu za prehrešok proti etike a demokratickému zriadeniu, lebo pri 95. výročí vzniku fakulty udelil pamätné medaily komunistickému premiérovi, bývalému  dekanovi, prof. Petrovi Colotkovi a bývalým  poslancom HZDS  doc. Jánovi Cuperovi a prof. Kataríne Tóthovej. Vysvetlenie dekana Burdu, že pri oceneniach na akademickej pôde sú rozhodujúce odborné schopnosti a zásluhy, lebo právnická fakulta je apolitická, nepodlieha nijakej ideológii, reportérovi relácie nestačilo a dookola si mlel svoje, pričom sa odvolával na etickú stránku aktu udeľovania medailí – veď dvaja menovaní pedagógovia boli v prvej top desiatke mečiarizmu. A komunista Colotka? Čo na tom, že ako prvý dekan v ČSFR zaviedol  na svojej fakulte prednášky rímskeho práva! Bol predsa predstaviteľom totalitného režimu. Nebola to chyba vedenia fakulty?

Nebola a médiami kritizovaný docent Burda môže spokojne spávať. Nezhrešil, zachoval sa ako čestný akademický funkcionár, napriek tomu, že sudkyňa Katarína Javorčíková, advokátka Zuzana Čaputová a advokát Peter Kubina vrátili medaily s odôvodnením, že ich nemôžu „prijať v situácii, keď toto isté ocenenie bolo pri tej istej príležitosti udelené a odovzdané aj osobám, ktoré boli aktívnymi a významnými reprezentantmi štátnej moci počas mimoriadne kontroverzných období moderných dejín Slovenska – komunizmu a mečiarizmu. Paradoxom na celej situácii je fakt, že pani Javorčíková bola kádrom komunistickej Krajskej prokuratúry v čase, keď bol predsedom vlády komunista Peter Colotka. Nežalovala náhodou pani krajská prokurátorka ľudí zato, že utekali za hranice? Hovoria to iba zlé jazyky?

Kádrovania a biľagovania ľudí pre politické postoje a názory sme si užili pred prevratom i po prevrate akurát dosť. Čo spáchali Colotka, Cuper a Tóthová, že ich ostrakizuje bývalý prešovský študent marxisticko-leninskej teórie, propagandista orgánu ÚV KSS Nové slovo Marián Leško, v poprevratových časoch pisateľ politických komentárov denníka Sme, Denníka N a Trend? Dvojnásobný prezident Ivan Gašparovič ako bývalý docent právnickej fakulty sa na zoznam ocenených ani nedostal, lebo vraj neprávom nevymenoval Jozefa Čentéša za generálneho prokurátora. Ani Bacílek by to politicky lepšie nezdôvodnil.

V rámci novej normalizácie sa chystá krágľovanie ľudí. Mimovládne organizácie (a nielen Via Iuris) spúšťajú mediálnu antimečiarovskú aj antificovskú kampaň a demonštrácie adolescentov na spôsob farebných revolúcií pána Demeša. Ktosi to nazval politickou pedofíliou, počas ktorej sa môže na bielych blúzkach dievčat objaviť krv akože po zásahu kukláčov. Je to fotogenické a náramne pôsobivé pre domáce a zahraničné kamery. Zdá sa, že na Slovensku bol pár rokov pokoj, treba to zmeniť v záujme vyššej celosvetovej moci Open Society  Foundations. V prezidentskom paláci tomu budú tlieskať a vymenia uniformy Francisciho slovenských dobrovoľníkov za rovnošatu pechoty US-Navy. Možno je to len nepodarená fikcia ako vo filme Únos režisérskej hviezdy Marianny Čengelovej-Solčanskej.

RTVS už odzvonila politickej korektnosti. Reportéri z Mlynskej doliny už majú namierené na správne terče. Namiesto toho, aby priniesli kritickú reportáž o istom nedotknuteľnom riaditeľovi sekcie spravodajstva RTVS Lukášovi Dikovi, ktorý slúži politickým záujmom istých pánov Grendela či Lipšica (ach tie nešťastné esemesky) a vyjadruje sa o svojich kolegyniach oplzlo a s dešpektom, naprávajú si politickú chuť na akademickej pôde, molestujú dekana fakulty a strašia verejnosť Colotkom a mečiarizmom. Na rade je Fico, Danko a Bugár?

Vo vzduchu cítiť príznaky farebnej slovenskej jari. Máte už v záhradách posadené? Lebo odklad sejby na horúce leto sa vyplatiť nemusí.

 Ľudovít ŠTEVKO



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.