V okrese B. Bystrica sa v júni vyskytlo 12 ochorení na čierny kašeľ

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

Banská Bystrica 24. júla (TASR) – Čierny kašeľ, žltačku, svrab a otravy krvi, z ktorých jeden prípad skončil úmrtím, to v júni zaznamenali odborníci Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici.

RÚVZ, pod ktorý spadajú okresy Banská Bystrica a Brezno, eviduje desiatky infekčných ochorení. Podľa informácií odboru epidemiológie sa v Banskobystrickom okrese vyskytlo 38 hnačkových ochorení, ktoré nespôsobili len salmonely. V 11 prípadoch to bol campylobacter, zodpovedný za zápal čreva alebo enteritídy, ktorá väčšinou prichádza spolu s vodnatou hnačkou. Za júnovými ochoreniami sú aj rotavírusy a Norwalk vírusy. V 15 prípadoch vôbec nezistili pôvodcu ochorenia.

"V okrese Banská Bystrica sa vyskytlo aj 12 ochorení na čierny kašeľ. Išlo o sedem prípadov ochorenia u adolescentov vo veku 15 až 19 rokov a päť ochorení u osôb starších ako 35 rokov. Úmrtím skončila jedna otrava krvi spôsobená pneumokokom u bezdomovca. Pacient pravdepodobne nebol očkovaný proti chorobám vyvolaným pneumokokmi. Zdravotná dokumentácia nebola k dispozícii," vysvetlila Mária Avdičová, vedúca odboru epidemiológie banskobystrického RÚVZ.

Ako dodala, vyskytli sa aj dva prípady otravy krvi, ktorú spôsobili rôzne baktérie a jeden prípad žltačky u žiaka špeciálnej školy v Banskej Bystrici. Žije v detskom domove, kde sa nedávno vyskytol podobný prípad.

"V okrese Brezno sme zaznamenali osem prípadov hnačkových ochorení, spôsobených campylobacterom a rotavírusmi. V jednom prípade sa pôvodcu ochorenia nepodarilo zistiť. V obci Šumiac sme zaevidovali výskyt svrabu. Hlásené boli aj tri prípady obrny lícneho nervu, ktoré však navzájom nesúviseli. Príčina ochorenia zostala neobjasnená. Vyskytol sa aj jeden prípad lymskej boreliózy od infikovaného kliešťa u adolescentky z obce Podbrezová," uzavrela Avdičová.

Epidemiológovia upozorňujú, že v prevencii hnačkových ochorení, ktoré sa v lete vyskytujú najčastejšie, je veľmi dôležitá dostatočná tepelná úprava potravín, dôkladné umývanie ovocia a zeleniny, ktoré konzumujeme v surovom stave a tiež osobná hygiena, najmä pravidelné umývanie rúk.

Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR



Pridaj komentár