Matičiari na Spiši a v Liptove si pripomenuli Deň víťazstva nad fašizmom

thumbnail

Prejavili úctu a hold osloboditeľom

 V Spišskej Novej Vsi sa spomienková slávnosť pri príležitosti 79. výročia ukončenia druhej svetovej vojny a Dňa víťazstva nad fašizmom uskutočnila 6. mája pri Pamätníku osloboditeľov na Radničnom námestí a spoločne s predstaviteľmi mesta, so SZPB a s ďalšími predstaviteľmi politických strán a občianskych združení sa na nej zúčastnili aj členovia Matice slovenskej. Vzdali hold a úctu všetkým padlým vojakom, ktorí položili svoje životy v boji proti nemeckému fašizmu pri oslobodzovaní našej drahej vlasti. V Poprade sa pietna spomienka konala nasledujúci deň a jej účastníci položili vence k obom pamätníkom v Parku hrdinov pri železničnej stanici. Národnooslobodzovací boj výrazne sformoval charakter, myslenie a konanie jeho účastníkov a ovplyvnil život nasledujúcich generácií, pre ktoré sa stal trvalým zdrojom poučenia, hrdosti a vlastenectva.

Siedmeho mája na Námestí osloboditeľov pri rovnomennom pamätníku  oslávili Deň víťazstva nad fašizmom obyvatelia Liptovského Mikuláša. Neďaleko pomníka Červenej armády je Pamätník účastníkom zahraničného odboja, rodákov z Liptova. Pri pamätníkoch sa k prítomným prihovorili prednosta Okresného úradu v Liptovskom Mikuláši Jakub Haluška a generálporučík v. v. Marián Ač, predseda Oblastného výboru SZPB. Na pietnych aktoch sa za Maticu slovenskú zúčastnil podpredseda Matice slovenskej Marek Nemec, ako aj početná skupina matičiarov z Liptovského Mikuláša. Marek Nemec pri tejto príležitosti skonštatoval: „Matica slovenská ako národná a kultúrna inštitúcia má vo svojom vienku uchovávanie národnej pamäti. Boj za slobodu, obete, ktoré podstúpili hrdinovia z radov slovenského národa, nám nedávajú zabúdať, za akých dramatických udalostí druhej svetovej vojny sa rodila aj naša slovenská sloboda, a preto je dôležité zúčastňovať sa na takýchto podujatiach, ako je pripomenutie  konca druhej svetovej vojny, a nezabúdať.

Od našich spolupracovníkov Rastislava ZACHERA a Petra VRLÍKA



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.