Aliancia za rodinu stráži civilizačné hodnoty

thumbnail

Referendum stále nie je funkčným nástrojom demokracie. V gradujúcom  predvolebnom zápase sa akosi stratilo výročie konania referenda o rodine. Uskutočnilo sa 7. februára minulého roku. Iniciovalo ho občianske združenie Aliancia za rodinu, ktoré si za svoj zámer vyslúžilo množstvo nelichotivej kritiky. Od médií i politikov, od ľudí s iným názorom. Dokonca sa na verejnosti objavili veľkoplošné pútače JBM Alianciu za rodinu a dosť sa ušlo aj cirkvám. V Aliancii za rodinu (AZR) sa stretlo množstvo mladých aktivistov, zapálených za tradičnú  rodinu s otcom a mamou a za to, aby rodičia mohli vychovávať svoje deti bez rušivých  vonkajších zásahov.

Všeobecne sa očakávalo, že na religióznom Slovensku nebude problém prekročiť päťdesiatpercentnú hranicu účasti v referende, ktorá je stanovená  zákonom. No ukázalo sa, že referendum nie je v našom štáte funkčným nástrojom demokracie. Počas celej existencie Slovenskej republiky iba jedno bolo platné – o vstupe Slovenska do Európskej únie. Aj to len tak-tak.

  • NA STRANE RODINY
Aliancia za rodinu_Chromik_500
A. Chromík

Predseda AZR Antom Chromík  k tomu povedal, že účasť bola štandardná, ale „rozhodnutie prezidenta dať prvé občianske referendum na ústavný súd malo pre účasť závažný význam. Stačila však na to, aby umožnila politikom spoznať, že v tejto téme je Slovensko na jednoznačnej strane manželstva a rodiny“. Chromík po roku zhodnotil význam referenda aj takto: „Výsledkom referenda je aj vyššia informovanosť ľudí o hodnotových a kultúrno-etických otázkach. Verejnú debatu o manželstve od roku 2013 sprevádzal veľmi zaujímavý jav, rástol počet sobášov a znížil sa počet rozvodov.“ Aliancia oceňuje aj skutočnosť, že o takej závažnej otázke sa mohli vyjadriť občania priamo v referende, kým napríklad  v USA rozhodlo pár sudcov Najvyššieho súdu.

Predstavitelia AZR pred referendom zdôrazňovali, že nemajú záujem o transformáciu organizácie na politickú stranu ani o vstup do politiky. Pravda je taká, že organizácia ďalej pracuje ako občianske združenie a bude veľmi pozorne sledovať, čo sa bude diať s návrhom Akčného plánu LGBTI osôb. Ten sa  odvolával na radikálny manifest LGBTI lobby  Jogjakartské princípy a  po vlne odporu a hromadných pripomienkach vyše 13 800 občanov, iniciovaných Alianciou za rodinu, bol nakoniec odložený. Chromík dodáva: „Na ako dlho, uvidíme po voľbách. Aliancia za rodinu bude  pozorne sledovať aj slovenské predsedníctvo v EÚ. Bola podpísaná Deklarácia o rodovej rovnosti, ktorá nebola v pripomienkovom konaní. Považujeme za veľmi podstatné, aby jej výklad znamenal rovnosť príležitostí muža a ženy pri rešpektovaní ich rozdielností a rešpektovaní materstva a starostlivosti o malé deti ako nezastupiteľnej úlohy ženy, a nie vytváranie ‚nových‘ rodov.“

  • V POLITIKE

Čo sa politiky týka, traja zo známych tvárí kampane sú na kandidátke KDH, jedna na kandidátke OĽaNO.  Nedá sa povedať, že by išlo o niečo prekvapujúce.  Ibaže ikona KDH – zosnulý Anton Srholec sa vyznal, že on na referendum nepôjde a nech si každý žije, ako  chce. Bolo to šokujúce vyjadrenie a iste mnohých katolíkov pomýlilo. Či aktivisti za rodinu stavili na správnu stranu, sa napokon sami presvedčia.

Anna HROMJÁKOVÁ – Foto: archív SNN

 

 



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.