Alibistické listy zlú situáciu nevyriešia

thumbnail

Dočkajú sa v Želiezovciach novej školy pre slovenských žiakov? Počas tohtoročného májového rokovania MO MS v Želiezovciach jeho výbor pod vedením predsedníčky Magdalény Holkovej sa obrátil na prítomného prvého podpredsedu MS Mgr. Mareka Hanusku s požiadavkou, aby Matica slovenská  podporila zámer mesta Želiezovce na výstavbu novej jedenásťtriednej základnej školy s vyučovacím jazykom slovenským. Mesto Želiezovce totiž požiadalo koncom mája tohto roku Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky (MŠVVŠ SR) o dotáciu na výstavbu novej základnej školy. Žiadosť doplnilo aj príslušnými prílohami – návrhom umiestnenia a dispozičným riešením s vizualizáciou objektu, návrhom koordinačnej situácie, schémou pôdorysu, ako aj nákresom a riešením interiérov, kmeňových a  odborných učební. Pripomeňme, že pred niekoľkými rokmi Matica slovenská a jej predseda JUDr. Marián Gešper napísali list, vyvinuli iniciatívu a uskutočnili viaceré rokovania, aby zachránili Gymnázium M. Galandu v Turčianskych Tepliciach, ktoré nadväzuje na prvé slovenské katolícke gymnázium v Kláštore pod Znievom. Ešte prv MS pomohla pri záchrane Gymnázia v Revúcej ako nástupcu prvého slovenského evanjelického gymnázia.

KROKY NA PODPORU

Stredisko národnostných vzťahov MS pripravilo list na podporu dotácie na výstavbu základnej školy s vyučovacím jazykom slovenským v Želiezovciach, adresovaný už bývalému ministrovi školstva, vedy, výskumu a športu SR Mgr. Branislavovi Gröhlingovi. V mene Matice slovenskej ho podpísal predseda MS JUDr. Marián Gešper. Zaangažovanie Matice odôvodnil narastajúcim počtom detí v súčasnej škole a nedostatkom tried pre ne. Pripomenul informácie z pôvodnej žiadosti Mesta Želiezovce, ktoré má v zriaďovateľskej pôsobnosti dve základné školy – jednu s vyučovacím jazykom slovenským a jednu s vyučovacím jazykom maďarským. V základnej škole s vyučovacím jazykom slovenským už niekoľko rokov zaznamenávajú nedostatok tried a  v posledných rokoch v nej evidujú zvýšený dvadsaťpercentný záujem  o vzdelávanie od rodičov z okolitých obcí. Nedostatok tried škola rieši už štyri  roky prenájmom troch tried v susediacom gymnáziu, pričom prenájom týchto tried stál doteraz školu nie menej ako desaťtisíc eur. Mesto Želiezovce plánuje vybudovanie novej jedenásťtriednej základnej školy s kuchyňou a jedálňou. Odhadované investičné náklady na výstavbu sú 4 100 000 eur bez DPH.

VŠEOBECNÉ FRÁZY

Pred niekoľkými dňami prišla do Matice slovenskej JUDr. Mariánovi Gešperovi z MŠVVŠ SR odpoveď od generálnej riaditeľky kancelárie ministra Jany Lysákovej, preposlaná aj primátorovi Želiezoviec Ondrejovi Juhászovi, v ktorej sa píše „že ministerstvo školstva v súčasnosti pripravuje realizáciu investícií z Plánu obnovy a odolnosti Slovenskej republiky, týkajúcich sa aj výstavby a rekonštrukcie základných škôl, s cieľom dobudovania chýbajúcich kapacít s ohľadom na demografický vývoj. Všetky potrebné informácie, týkajúce sa predmetnej výzvy a z nej vyplývajúcich podmienok, ktorých splnenie bude nevyhnutné na čerpanie finančných prostriedkov z POO SR, budú včas zverejnené na webovom sídle ministerstva (www.minedu.sk)“.

V liste je aj poďakovanie predsedovi MS za „... záujem a ochotu riešiť zabezpečenie povinnej školskej dochádzky v Želiezovciach“, s očakávaným byrokratickým klišé: „Veríme, že projektový zámer Mesta Želiezovce bude spĺňať všetky podmienky na získanie finančných prostriedkov a bude môcť tak úspešne zrealizovať výstavbu novej základnej školy s vyučovacím jazykom slovenským v tomto meste.“ Všeobecný list a všeobecné konštatovanie. Už bývalému ministrovi školstva Mgr. Branislavovi Gröhlingovi ani nestálo za to, aby na list predsedovi MS JUDr. Mariánovi Gešperovi odpovedal osobne. Zrejme mal množstvo inej a naliehavejšej agendy alebo sa cez ministerský aparát list k nemu ani nedostal?

Zriadenie a vybudovanie novej základnej školy v Želiezovciach s vyučovacím jazykom slovenským budú MS a SNN ďalej sledovať. Veríme, že ministerstvo školstva aj s novým ministrom podporia výstavbu potrebnej školy nie všeobecným konštatovaním v alibistickom liste, ale že urobia konkrétne kroky, aby sa slovenská škola v Želiezovciach stala realitou.

Viliam KOMORA – Foto: archív SNN



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.