NA MARGO - Koniec ústretovosti

thumbnail

Spomeňme  na úvod výrok Saskie Eskenovej, šéfky nemeckej krajne ľavicovej strany SPD: „Nemyslím si, že by sme sa mali z tohto útoku nejako poučiť.“ Takto reagovala na teroristický útok moslimského imigranta v Solingene na Festivale diverzity, ktorý tam nožom zavraždil troch ľudí a osem ďalších ťažko zranil. K zločinu sa prihlásil Islamský štát. Vo vyhlásení uviedol, že útok na kresťanov uskutočnil ako pomstu za utrpenie moslimov v Palestíne. Nemecko je popri USA jedným z najdôležitejších spojencov Izraela a tiež jedným z najdôležitejších dodávateľov zbraní pre izraelskú armádu, upozornila agentúra DPA.  Páchateľa, dvadsaťšesťročného Hassana, mali ešte v roku 2022 deportovať z Nemecka.

 V roku 2023 bolo v Nemecku o tridsať percent viac útokov nožom ako rok predtým, čím v krajine zaznamenali nový smutný rekord. Polovica páchateľov bola z radov imigrantov, podiel druhej generácie imigrantov už s nemeckým občianstvom sa nedá určiť, len predpokladať. Po Merkelovej My to zvládneme sa nálada Nemcov začína obracať. Predseda druhých najväčších nemeckých policajných odborov Ostermann kritizoval status quo. Vo zverejnenom videu prehlásil doslova: „Áno, naša krajina sa zmenila. Nič na tom nie je pozitívne. Nemecko už nie je bezpečnou krajinou. Migračná kríza je v prvom rade krízou kriminality. A najväčšie nebezpečenstvo pre život a zdravie ľudí žijúcich v Nemecku predstavujú jednoznačne islamisti. Túto realitu už nemožno ignorovať ani tabuizovať. Teraz je čas uznať realitu a zaviesť jasné opatrenia v ústavnom boji presne proti tomuto šialenstvu v oblasti bezpečnostnej politiky.“  V rozhovore ďalej povedal, že politici po takýchto útokoch často opakujú prázdne frázy, a Solingen nebol iný. Poznamenal, že ďalší teroristický útok islamistov v Mannheime, ktorý mal za následok smrť policajta, ukázal, že ľudia si neuvedomujú, čomu musia policajti čeliť. Azylová politika podľa Ostermanna zlyháva, je nedostatok deportačných stredísk, byrokratické šialenstvo a nedostatok opatrení od zákonodarcov. Skutočnosť, že väčšina deportácií zlyhá, „hovorí za veľa“, povedal. Faktami vyvracia tvrdenia ministerky vnútra Faeserovej, že krajná pravica je najväčšou extrémistickou hrozbou. Keď je v Nemecku najvyšší počet násilných trestných činov páchaných cudzincami, po útokoch islamskými extrémistickými útočníkmi nožmi v Mannheime a v Solingene jej tvrdenia vyznievajú stále smiešnejšie. Nemecká vláda pripravuje balík opatrení na sprísnenie azylového práva a zvýšenie bezpečnosti občanov. Migrantov z Nemecka budú tvrdo deportovať! Rokovania sa chystajú tiež s francúzskou vládou o zavedení paralelných opatrení. Slovenské médiá síce o útokoch stručne informovali ako o teroristickom útoku Islamského štátu, ale názory napríklad šéfa nemeckých policajných odborov na bezpečnostnú atmosféru a jej príčiny v Nemecku prešli bez povšimnutia. Môžeme len dúfať, že naši politici a bezpečnostné služby štátu sa zo zlých skúseností s nezvládnutou imigračnou politikou v západných krajinách poučia.

Milan ČASNOCHA MIKŠ

Foto: internet 



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.