Poľská banka glorifikuje zločinca

thumbnail

Józef Kuraś, tzv. Ogieň, vraždil aj nevinných Slovákov. Nedávno poľská národná banka (NBP) nechala vyraziť striebornú pamätnú mincu v hodnote desať zlotých s podobizňou kontroverzného banditu Józefa Kuraśa, zvaného Ogieň, s nápisom Konali správne. Spoločne so svojimi kumpánmi po skončení druhej svetovej vojny bez milosti vraždil Slovákov obývajúcich územie poľského Spiša. Jeho obeťami sa stali dokonca aj samotní Poliaci a Židia. Preto je absolútne nepochopiteľné, že jeden z najvyšších poľských štátnych orgánov týmto spôsobom glorifikuje vraha, ktorého činy sú v normálnej a slušnej spoločnosti dvadsiateho prvého storočia odsúdeniahodné.
Spolok Slovákov v Poľsku pod vedením Ľudomíra Molitorisa vydal ešte 21. marca 2023 oficiálny protest proti vydaniu kontroverznej pamätnej mince. Podľa jeho názoru je Józef Kuraś zodpovedný za početné zločiny, vraždy, mučenia, svojvoľné rozsudky smrti a príkazy na deportáciu.

 KOMPENZAČNÝ FOND
Ako ďalej uvádza predstaviteľ Slovákov žijúcich v Poľsku, pracovnou metódou Kuraśovej bandy bolo tiež prenasledovanie nevinných ľudí, početné lúpežné prepadnutia a iné bežné trestné činy. Pripomína, že si protiprávne uzurpovala aj práva patriace výlučne do kompetencie Poľskej republiky, napríklad formou falšovania úradných listín. Na základe toho v mene Hlavnej rady Spolku Slovákov v Poľsku vyzval šéfa poľskej národnej banky profesora Adama Glapińskieho, aby okamžite prestal glorifikovať osobu zodpovednú za zabíjanie bezbranných civilistov, Slovákov, Rusínov, Židov, ako aj ich poľských susedov, ktorí síce prežili hrôzy druhej svetovej vojny, ale nepodarilo sa im prežiť obdobie údajného boja Józefa Kuraśa a jeho „spolubojovníkov“ s komunistickým systémom, o ktorom v týchto oblastiach v rokoch 1945 ‒ 1947 nikto nepočul. „Takéto konanie nemožno chváliť. Józef Kuraś nie je a nemôže byť poľským národným hrdinom a NBP tu nie je na to, aby vytvorila novú verziu histórie a skreslila ju,“ dodal pre SNN Ľudomír Molitoris.
Ľudomír Molitoris v mene potomkov dotknutého obyvateľstva slovenskej národnosti s trvalým pobytom v oblasti severného Spiša a hornej Oravy, opäť zahrnuté do hraníc Poľska 20. mája 1945, vyzval šéfa poľskej národnej banky, aby okamžite stiahol z predaja uvedené mince s nápisom Konali správne, pretože podľa jeho názoru sú opísané skutky opakom činov, ktoré by mali strážiť najvyššie orgány Poľskej republiky. V závere vyjadril nádej, že poľská národná banka vytvorí špeciálny kompenzačný fond pre náhrad škôd, ktoré Józef Kuraś spôsobil civilnému obyvateľstvu Spiša, Oravy a Podhalia.

Poľský vrah Ogieň zabíjal aj nevinných Slovákov

 POMNÍK VRAHA
Podobným spôsobom sa vyjadril aj bývalý slovenský veľvyslanec v Poľsku Marián Servátka. Na základe svojich osobných skúseností tvrdí, že to nie je prvý pokus zmeniť tvár vraha Slovákov, Židov, Rusínov i Poliakov na severnom Spiši, Orave a na Podhalí. „V Zakopanom už pár rokov stojí na čestnom mieste jeho pomník. Na odhalení sa zúčastnil vtedajší prezident Lech Kaczyński... Žijeme v divnom svete: čierne sa stáva bielym, osloboditelia nás neoslobodili, vrahom sa stavajú pomníky, zvrátenosti sa stávajú normou, sú chránené, ba propagované, pravda je iba to, čo je zhora dané, iné názory sa netolerujú, za nesprávne postoje sú profesori uvoľňovaní z funkcií, história sa nedopĺňa, ona sa prepisuje, kriví na základe pokynov nových ideológov.“ Podľa jeho slov sa s menom Józefa Kuraśa po prvýkrát stretol pred pol storočím ako polonista v poľskej literatúre faktu. „Neskôr veľmi dôverne pri výskume slovenského jazyka na Spiši v Poľsku. Poznal som osobne potomkov jeho obetí, bol som pri ich hroboch. Počul som výpovede pamätníkov o jeho zverstvách a zverstvách jeho bandy, ktoré páchal na nevinných civilných obyvateľoch spišských dedín a ktoré zdokumentovali poľské orgány. Prepadnutia, krádeže, rabovania, mučenia, vyhrážky, zasielanie rozsudkov smrti, znásilnenia, únosy a vraždy.“

 PROTI AJ ŽIDIA
Marián Servátka poukázal tiež na fakt, že aj Židovská obec v Poľsku uverejnila v Gazecie Wyborczej otvorený list, ktorý podpísalo tridsať poľských židovských intelektuálov, vo veci emisie mince poľskej národnej banky s portrétom Józefa Kuraśa. „Uvádzajú v ňom výpoveď zástupcu Ognia J. Batkiewicza o jednom zločine. Na jeho povel členovia bandy vystrieľali všetkých prítomných Židov, v tom ženy i deti. Tisíce Poliakov konali počas vojny správne, ale J. Kuraš – Ogieň k nim nepatrí, uvádza sa v liste.“
Na záver tohto článku si treba položiť jednoduchú otázku. Ako by reagovala poľská strana, ak by si Slovenská republika pripomínala človeka vraždiaceho nevinných poľských civilistov? Zrejme by upozornila medzinárodnú verejnosť, že náš štát uctieva vojnových zločincov. Našťastie, u nás nikto nikdy Poliakov nevraždil, aj keď naše susedské vzťahy neboli vždy optimálne.

 

Matej MINDÁR – Foto: internet



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.