Romantik Tomášik

thumbnail

Desiateho septembra si možno niekto na Slovensku spomenie, že kedysi žil „akýsi“ Samuel Tomášik. Pochádzal z Jelšavskej Teplice, kde sa narodil 8. februára v roku 1813, a skonal v Chyžnom  10. februára v roku 1887. Nie bez zaujímavosti je, že pôsobil vo farnosti, kde ho v jeho povinnostiach na istý študijný čas zastúpil Samo Chalupka. Aj keď jeho život a tvorba boli pozoruhodne naplnené, v pamätiach Slovákov zrejme utkvel najmä vďaka piesni Hej, Slováci!. Viaceré podoby jej názvu možno dodnes mnohých pletú, ale pod každou z nich sú tie isté veršíky. V kalendári Gašpara Fejérpatakyho-Belopotockého sa Tomášikova pieseň volá Na Slovany.

Literatúra tiež pozná názov Hej, Slované a napríklad naši dolnozemskí Slováci ju volajú dodnes Hej, Slovania. Samuel Tomášik sa zaraďuje k popredným predstaviteľom slovenského emancipačného hnutia v 19. storočí a medzi osobnosti známe v celom slovanskom svete. Popri duchovnej činnosti bol členom Tatrína, Matice slovenskej a ďalších spolkov doma i v Česku. V roku 1849 a 1857 bol členom slovenského vyslanectva k panovníkovi. Bol aj akousi výnimkou z okruhu intelektuálov svojich čias. Patril totiž ešte pred Antonom Penzelom, Ľudovítom Orfanidesom a ďalšími k vynikajúcim slovenským ovocinárom. Na stránkach Lichardovho Obzoru písal o svojich skúsenostiach s ovocinárstvom a so štepárstvom. Čitatelia a užívatelia, ktorým osobne  zasielal sadbový materiál, chválili všetky ním dopestované druhy. V Obzore číslo 1 v roku 1856 písal o svojich tridsaťročných skúsenostiach zo štepárstva a z pestovania hrušiek.  Onedlho, tiež v Obzore, sa takto pochválil tým, ako sa mu darí pestovať hrozno: „Aj keď u nás v Chyžnom nemáme riadnych viníc, predsa na zábradliach, pri stenách budov, dvorov a záhrad radi pestujeme dobré a včasné druhy hrozna. Odporúčam modrú Isabellu, lebo je včasná a bohato rodí. Keď na jeseň roku 1863 dolnokubínsky pán farár Samuel Novák priviedol prvých oravských žiakov do revúckeho gymnázia, navštívil aj mňa. Ponúkol som ho týmto hroznom, nechcel veriť, že sa to urodilo tu v Chyžnom pod Kohútom. Aj v neprajnom roku 1864, keď hrozno na mnohých miestach pomrzlo, Isabella u nás úplne dozrela.“ Samuel Tomášik si určite zaslúži spomienku už aj preto, že práve september je mesiac romantizmu.

Štefan SVETOŠ – Foto: archív SNN

 

 



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.