Stálica slovenskej politiky Smer-SD sa rozpadáva

thumbnail

V centrále na Súmračnej je pusto, odstredivý pohyb prichádza z regiónov. Predseda strany Robert Fico je práceneschopný.  Krajský predseda zo Žiliny Ján Podmanický vrátil členstvo strane. Najnovšie jej krajskí poslanci z Banskej Bystrice avizovali, že ak nebude na sneme zvolený Peter Pellegrini za nového predsedu, odídu zo Smeru spolu s ním. To však nie je ani len zďaleka všetko. Šestnásť župných poslancov strany z Banskej Bystrice vyzvalo na výmenu predsedu.Predseda Smeru-SD Robert Fico prvý raz podrobil verejnej kritike členov predsedníctva a poslancov strany za ich verejné vyjadrenia k situácii v strane. V liste, ktorý im adresoval, ich okrem iného dôrazne žiada, aby sa zdržali verejných vyhlásení o vnútornom živote strany. V súvislosti s odchodom žilinského krajského predsedu Jána Podmanického hovorí o „odsúdeniahodnej politickej naivite“ a napísal, že „natláčanie strany do bezhodnotového liberálneho priestoru“  bude považovať za konanie poškodzujúce záujmy Smeru-SD.

  • RISK PLATFORMY

Verejné konflikty v Smere spustilo vytvorenie parlamentnej hodnotovej platformy konzervatívnych poslancov, ktoré oznámila strana Kotlebovci-ĽSNS. Ambíciu hlásiť sa k nej následne verejne potvrdili dvaja poslanci z poslaneckého klubu Smeru: Ján Podmanický a Marián Kéry. Na jej oficiálnom promovaní sa zúčastnil aj poslanec Kotlebovci-ĽSNS Tomáš Taraba. Ani on to po tomto oznámení nemá vo vlastnej strane ľahké a bude zaujímavé sledovať, ako dlho v nej ešte zotrvá. Robert Fico považuje za hrubú politickú chybu tlak na odchod Jána Podmanického, ktorý vytvorili niektorí členovia vedenia. Podmanický sa podľa neho podieľal na prijatí opatrení, ktoré pomohli Smeru-SD dosiahnuť vo voľbách viac ako trinásť či štrnásť percent.

  • REBÉLIA S PODPOROU

Podpredseda Smeru Richard Raši hodnotí postoj banskobystrických poslancov strany k Petrovi Pellegrinimu ako „úplne logickú reakciu“. Chcú podľa neho využiť Pellegriniho potenciál, podobné nálady, ako sa vyjadril, cíti aj v ostatných častiach Slovenska. V Smere však nie je sám, kto má takýto postoj. V nedávnej diskusnej relácii v komerčnej televízii významný politik Smeru Peter Žiga nepriamo zasadil ranu Ľubošovi Blahovi, keď moderátorovi na otázku, či by mal Smer navrhnúť konečne iného kandidáta na post predsedu ľudskoprávneho výboru parlamentu ako Blahu, odpovedal jednoznačne a bez váhania „áno“. Mladší politici Smeru, na prekvapenie vrátane Erika Tomáša, verného spojenca Roberta Fica až donedávna, volajú po tom, aby mladá generácia v strane „dostala priestor“. A tak sa zo všetkých strán z prostredia Smeru ozýva volanie po čo najskoršom sneme strany. Až na jednu výnimku.

  • PREDSEDA JE PROTI

„Vyhlásenia o skoršom sneme, ambíciách zmeniť vedenie strany, o ktorých sa dozvedáme len a len z médií, výrazne poškodzujú Smer-SD,“ napísal v liste Robert Fico. Podľa neho je mu „ľúto, keď jeho neprítomnosť využívajú na oslabovanie postavenia Smeru-SD v mene osobných politických ambícií“.  Petrovi Pellegrinimu sa nepáči Ficov list straníkom. „List pána predsedu len potvrdzuje, že jeho a moje videnie politického sveta a budúcnosti sa značne rozchádza. Odmietam snahu umlčať čoraz intenzívnejšie kritické hlasy, ktoré sa vnútri strany ozývajú, a nepovažujem vyjadrenie iného názoru za hlboké poškodzovanie záujmov Smeru.“  Vyhlásenie podpredsedu strany a zároveň aj parlamentu Petra Pellegriniho napovedá, že v jeho strane sa blíži osudové rozhodovanie.

Ivan BROŽÍK – Karikatúra: Ľubomír KOTRHA



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.