V Matici prebieha štátny audit

thumbnail

Poslanec Gyimesi navrhuje viac peňazí pre Csemadok. Koaličný poslanec maďarskej národnosti György Gyimesi z hnutia OĽaNO predstavil svoje návrhy na „zlepšenie“ postavenia národnostných menšín na území Slovenskej republiky počas tlačovej konferencie 20. októbra 2021. Okrem iného sa postavil aj za znovuobnovenie účelovej štátnej dotácie pre kultúrno-osvetovú inštitúciu Maďarov na Slovensku Csemadok.
György Gyimesi kritizoval súčasné nastavenie financovania kultúrno-osvetovej inštitúcie Maďarov na Slovensku Csemadok. „Dnes združuje päťdesiattritisíc členov. Má okolo štyristo miestnych organizácií a sedemnásť oblastných zväzov.“ Podľa jeho názoru predstavitelia vládnej koalície nemajú problém schváliť financovanie cez rozpočtovú kapitolu ministerstva kultúry formou účelovej štátnej dotácie tristotisíc eur ročne. Rovnakým spôsobom je financovaná aj najstaršia celoslovenská národná a kultúrna ustanovizeň Matica slovenská. Aj rozhodnutím ministerstva kultúry jej bola výška dotácie oproti minulému roku znížená takmer o dvadsaťtri percent. „Tento návrh nejde za žiadnych okolností proti Matici slovenskej a nejde ani proti ostatným národnostným komunitám, respektíve ich organizáciám,“ uviedol poslanec. Zvnútra Matice slovenskej sme sa dozvedeli, že o zásadných plánoch s Maticou slovenskou, ktoré 20. októbra 2021 médiám tlmočil poslanec NR SR György Gyimesi oficiálne z Ministerstva kultúry SR nemajú žiadne informácie. Najväčším prekvapením pre matičiarov bola informácia o otváraní zákona o Matici slovenskej, ako aj o tom, že cieľom práve prebiehajúceho vládneho auditu v MS má byť nastavenie novej výšky štátnej dotácie. Naopak matičiari kritizujú, že komunikácia v rámci dočasnej pracovnej komisie medzi MK SR a Maticou ustala zo strany ministerstva.
Poslanec Gyimesi ďalej informoval, že hlavnou podmienkou strany SaS bolo vyčlenenie nejakého balíka peňazí vo fonde KULT MINOR aj pre ostatné organizácie ostatných národnostných komunít. Podmienkou SME RODINA zase bolo, aby sa zároveň zafixovala dotácia aj pre Maticu slovenskú so snahou o jej zvýšenie. „Potvrdzujem, že u nás prebieha hĺbková kontrola Úradu vládneho auditu. Kontrolóri sa zameriavajú úplne na všetko – od cestovných príkazov cez mzdy až po systém financovania nami zriadených Domov Matice slovenskej po celom Slovensku. Preverujú systém hospodárenia, ktorý u nás funguje takmer dvadsať rokov a prešiel viacerými kontrolami. Verím, že výsledky kontroly budú objektívne a potvrdia, že ustanovizeň potrebuje na svoju plnohodnotnú činnosť zvýšiť účelovú dotáciu. Súhlasili by sme s pomerným prepočtom podpory – teda ak organizácia Csemadok desiatich percent na Slovensku žijúcich Maďarov získa tristotisíc, je matematicky jasné, koľko by mala dostať Matica. Tento rok sme od štátu dostali len 1,34 milióna eura,“ povedal pre SNN správca Matice slovenskej Maroš Smolec.

Matej MINDÁR- Foto: (se)

 



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.