Začal sa vrchol sezóny poľnohospodárov

thumbnail

Do zoznamu zabudnutých slov už možno zaradiť aj žatvu. Aká asi bude sezóna? Ak porovnáme aktuálne odhady úrod s päťročnými priemernými úrodami, ukazuje sa pri pšenici ozimnej a jačmeni jarnom ako mierne podpriemerná, pri repke olejnej ozimnej ako podpriemerná. Všetko závisí od počasia, najmä zrážok v jednotlivých regiónoch.

Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Ľubomír Jahnátek sa spolu s predsedom Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Milanom Semančíkom zúčastnili na žatevnom výjazde v obci Boľkovce a Tomášovce v okrese Lučenec. „Juh stredného Slovenska sme si vybrali úmyselne. V rámci rastlinnej výroby má možno dobré výsledky, no štruktúra pôdy, a hlavne suchá zapríčinili pokles výnosov a vysoké výrobné náklady,“ vyjadril sa minister Jahnátek.

■ ŽATVA JE TU

Žatva sa začala v dvadsiatom šiestom týždni v regiónoch Galanta, Dunajská Streda, Lučenec, Košice, Michalovce a Trebišov a v dvadsiatom siedmom týždni tiež v regiónoch Nové Zámky, Trnava, Nitra a Levice. Poľnohospodári na základe prvých výsledkov predpokladajú nižšiu priemernú úrodu ako minulý rok, no horúčavy minulých dní im vyhovovali a podľa riaditeľa spoločnosti Agrotom, s. r. o., v Tomášovciach Jaroslava Lašanu sú pre žatvu prospešné. „S úrodou sme v podstate spokojní, aj keď je to o 10 – 15 percent menej ako vlani, a čo sa týka repky, očakávame až 30 – 40 percent prepad. Ak počasie vydrží, žatvu by sme mali ukončiť o desať až dvanásť dní (teda asi v čase, keď má čitateľ k dispozícii tieto noviny – pozn. red.),“ dodal Jaroslav Lašana.

■  NEVÁBNY REZORT

žatva 2Ak zadáme slovo žatva do vyhľadávača Google, nájde mnoho žatiev. Scénických, novinárskych, dokonca už aj burzových, ale žatvu v zmysle zožať zasiate obilie treba hľadať ako ihlu v kope sena. Žatva médiá nezaujíma, asi sa na nej nedá zarobiť, či ňou šokovať. Žatva je drina. Koho tá už u nás zaujíma? A tak treba vysvetľovať, kde sa dá. V agrorezorte najviac rezonuje problém nízkych výkupných cien pre nadbytok  agrokomodít na stredoeurópskom trhu, vrátane Slovenska. „K obmedzeniam, ktoré prinieslo ruské embargo, sa pridalo ešte aj zrušenie mliečnych kvót a momentálne sú predajné ceny výrazne pod výrobnými nákladmi, takže producenti sú v stratách,“ povedal Milan Semančík. Druhá vážna téma, ktorá poľnohospodárov zaujíma, sú oblasti so znevýhodnenými prírodnými podmienkami. „Brusel zrušil Slovensku systém, ktorý sme mali nastavený podľa zaťaženosti hospodárskymi zvieratami na hektár a paušalizoval to na 0,3 dobytčej jednotky na hektár. Len čo sa ukončí proces schvaľovania Programu rozvoja vidieka 2014 – 2020 v rámci Európskej únie, pokúsime sa v tejto súvislosti o zmenu,“ povedal minister Jahnátek

■ MAGICKÉ SLOVO

Začala sa žatva, úroda však zrejme nedosiahne rekordy z minulého roka. Hlavným dôvodom slabších úrod je chýbajúca vlaha počas jari. Podľa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory a odhadov, ktoré vypracoval Výskumný ústav pôdoznalectva a ochrany pôdy v Bratislave, sa očakáva v tomto roku nižšia úroda obilnín a repky ako v minulom roku, informovala hovorkyňa SPPK Jana Holéciová.

„Celkovo predpokladáme výrazný pokles úrody pšenice ozimnej, jačmeňa jarného aj repky olejnej ozimnej v porovnaní s úrodami dosiahnutými v poľnohospodárskej sezóne 2013/2014. Musíme však zdôrazniť, že predchádzajúca poľnohospodárska sezóna patrila z hľadiska dosiahnutých úrod k nadpriemerným, dokonca pri viacerých plodinách boli zaznamenané rekordné hodnoty,“ zdôraznila J. Holéciová. Na medzinárodných burzách ešte stále prevláda ponuka nad dopytom. Aj preto zaznamenávajú obchodníci s obilninami ďalší pokles cien pšenice. Jej dodávky zlacneli na 493,25 centa za bušel, čo je najnižšia hodnota za ostatné dva týždne. Zásoby pšenice sú stále vysoké. Sklady v USA sú plné, pričom dopyt stále klesá. Okrem toho americké ministerstvo poľnohospodárstva zverejnilo svoju pravidelnú správu, v ktorej očakáva väčšiu úrodu pšenice ozimnej.

■ DÔLEŽITÉ UPOZORNENIE

Opatrenia na zabezpečenie ochrany úrody pred požiarmi v roku 2015 pripomínajú, že v obciach treba zabezpečiť najmä preventívne protipožiarne kontroly podľa § 23 zákona o ochrane pred požiarmi, ak ide o vlastníkov obhospodarujúcich poľnohospodársku pôdu, v ktorých sa nevykonáva štátny požiarny dozor, preveriť akcieschopnosť dobrovoľného hasičského zboru obce, hasičskej techniky a vecných prostriedkov na vykonávanie zásahovej činnosti v súlade s § 29 vyhlášky Ministerstva vnútra Slovenskej republiky č. 611/2006 Z. z. o hasičských jednotkách, ako aj zdrojov vody na hasenie požiarov,  zabezpečiť v prípade potreby a podľa uváženia v najkritickejších obdobiach možnosti vzniku požiarov stálu pohotovostnú službu v hasičských zbrojniciach.

Ivan BROŽÍK - Foto: archív



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.