SLOVO O SLOVENSKU, 2012_46


Dušan KernýDušan D. KERNÝ

Na námestí SNP v Bratislave je nápis pripomínajúci rozpad starých poriadkov v novembri 1989. Hovorí o tom, že slobody je len ten hoden, kto si ju vybojuje, a len tí, čo boli pri tom sa rozhodli vziať budúcnosť do svojich rúk. Myslím si, že z plurálu vtedajších čias ostáva dodnes jeden silný zážitok – každý si musíme povedať, vlastne ako na spovedi, akú sme si vybojovali slobodu a ako sme vlastne zobrali budúcnosť do rúk.

Slobodu si zrejme zasluhuje každý, nielen ten, kto si ju vybojoval – veď dnes sú celé generácie, pre ktorých boj za slobodu znamená niečo úplne iné ako pre masy, ktoré boli na námestí v novembri 1989. Po dvoch desaťročiach kapitalizmu si musíme – každý za seba – povedať ako pri spovedi, či sme budúcnosť naozaj zobrali do rúk. Asi si musíme povedať, že sme vtedy prišli poslední, iní mali riziko väčšie – starý režim sa už rozpadával všade naokolo, padol Berlínsky múr... Dnes asi stojí otázka tak, či sme si pod slobodou predstavovali všetci to isté a nie každý niečo úplne iné. Nič nie je užitočnejšie ako toto novembrové výročie – konfrontuje naše vtedajšie nádeje a naše doterajšie činy. Musíme si sami sebe nastaviť zrkadlo najmä preto, že teraz je opäť doba zlomu. Tentoraz, ako vidíme v Európe, nestačí vyjsť na námestia. Každý je vystavený zápasu o slobodu do značnej miery osamote.

Bývalý režim sa dal chytiť pod krk – rovno na námestí v Bratislave sa prv ako v Prahe zrušila vedúca úloha strany. Zápas o slobodu je dnes zápasom o nezávislosť od pascí finančného kapitálu, od pascí peňazí. Keď si uvedomíme naliehavosť obnovenia morálky, slušného správania sa jedinca, znovu sa zlejeme do masy, ktorá môže pohnúť vývojom – územie Slovenska nie je predsa také veľké, aby sme ho nemohli zmysluplne usporiadať. Novú slobodu! – to je odkaz dní z čias, keď sa zrútil bývalý režim, si každý musí tentoraz znovu vybojovať sám, ak jej všetci dovedna chceme byť hodní. Celé dejiny Matice slovenskej sú plné príbehov, že to tak je.

 



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.