Spod spravodajského pera 11/2012

Od našich matičných prispievateľov z celého Slovenska

■ Napĺňame program
Novozaložený Miestny odbor Matice slovenskej Nitra-Klokočina v roku 2012 úspešne začal svoju činnosť. V celom rozsahu využívame pravidelne konané členské schôdze, čo považujeme za základný predpoklad angažovanosti členov. Naši členovia svojou aktívnou účasťou významne obohatili viaceré kultúrne a spoločenské aktivity, predovšetkým Matičný krojovaný ples. Rok 2012 je rokom Antona Bernoláka. Prednáškami a besedami si pripomenieme život a dielo prvého kodifikátora jazyka slovenského. Význam dávnych, ale aj nedávnych udalostí, ktorých okrúhle jubileá si pripomenieme v roku 2013, rozhodujúcou mierou prispeli k formovaniu slovenského národa a našej súčasnej existencie. S plnou vážnosťou a pochopením pristupujeme k plneniu programu Matice slovenskej na roky 2011 – 2013. Rok 2013 nám, ale aj všetkých členom MS poskytuje príležitosť konkrétne preukázať svoj vzťah k národným hodnotám. Uvedomujeme si zodpovednosť za prípravu dôstojných osláv týchto významných jubileí. Určite nie je nutné zdôrazňovať, že na prípravu nezostáva veľa času. Postavenie sa k týmto úlohám je na rozhodnutí každého, nielen člena nášho MO, ale predovšetkým MS ako celku.
Ján Marko

■ V znamení vzájomnosti
Začiatkom marca 2012 sa v obci Podtureň uskutočnili oslavy Medzinárodného dňa žien. Tohto roku bol pre ženy prichystaný naozaj bohatý program. Na úvod vystúpilo duo z Rostova na Done v Ruskej federácii. Dvaja sympatickí mladíci vystupujú pod názvom Volnyj Don. Po nich patrila scéna estrádnemu súboru Matičnej divadelnej ochotníckej scény (MADOS) z Liptovského Mikuláša. V zábavnom pásme odzneli slovenské pesničky, vtipy, scénky, ale aj humorná poézia. Vtipy hodnotila odborná porota na čele s poslancom Žilinského samosprávneho kraja Ladislavom Andreanským. Pásmo zrežíroval a scenár napísal umelecký vedúci súboru Ján Richter, ktorý taktiež účinkoval v programe. Ďalej účinkovali speváčky Jolana Lamajkinová, Amália Bartošová, spieval a vtipy rozprával Michal Kotian a na klávesové nástroje hral Vojtech Kuna. Programom sprevádzal predseda MO MS v Liptovskom Mikuláši Peter Vrlík. Po vystúpení sa matičiari s ruskými priateľmi stretli na spoločenskom posedení, odzneli slovenské i ruské piesne, niektoré si zaspievali aj spoločne.
Peter Vrlík

■ Materinská reč, aká si mi milá...
Pod týmto názvom sa v ZŠ Štefana Nahálku v Liptovskej Tepličke 14. marca 2012 uskutočnil prednes povestí v teplickom nárečí. Na organizácii podujatia sa podieľal MO MS v Liptovskej Tepličke pod vedením Renáty Mezovskej v spolupráci s riaditeľkou ZŠ Valériou Černohorskou a Katarínou Fedorovou. Organizátori pripravili na túto príležitosť starodávnu kulisu teplickej dreveničky, pri ktorej žiaci prednášali v nárečí pripravený príbeh. Po vyrozprávaní povestí na výzvu pridali pieseň Hore tou Tepličkou, tu sa už poznali naozajstné speváčky zo súboru Turnička. Peťo Mezovský pridal informácie o kostole Jána Krstiteľa, ktorý bol postavený v roku 1773. Bol to prvý krok, ktorý patrí k ceste, zatiaľ iba pokus, aby deti nezabudli na rodné teplické nárečie. V rámci regionálnej výchovy vydali v škole sériu učebníc, v ktorých sa v každom predmete spomína a objavuje rodná obec s jej autentickými historicko-zemepisnými zvláštnosťami. V tejto súťažnej prehliadke najlepšie obstála piatačka Lenka Fendeková, hneď za ňou Lucia Suchareková a nakoniec Viktória Pitoňáková. Porota hodnotila nárečový prejav, výslovnosť aj výber a interpretáciu príbehov, ktoré si deti za pomoci rodičov preložili do nárečia. Organizátori sa zhodli na tom, že rozšíria túto súťaž aj o poznatky o rodnej obci, obohatia ju spevom a tanečným prejavom, skrátka predstavia svoju obec v plnom význame ako rodisko, kde majú svoje korene.
Ľudmila Hrehorčáková

■ Hviezdoslavov Kubín v Bežovciach
Aj v tomto školskom roku sme sa zapojili do najznámejšej recitačnej súťaže na Slovensku, nesúcej meno významného slovenského básnika Pavla Országha-Hviezdoslava. Jej školské kolo usporiadalo riaditeľstvo základnej školy v spolupráci s Miestnym odborom Matice slovenskej v Bežovciach. Súťažili žiaci 2. až 9. ročníka v troch vekových kategóriách v poézii aj próze a zapojilo sa ich do nej vyše tridsať. Prednes hodnotila trojčlenná porota zložená z pedagógov školy. Súťažiacich prišli povzbudiť aj žiaci zo školského klubu. Do okresného kola v Sobranciach postúpili víťazi z každej kategórie. V prednese poézie Lukáš Čičvák, Kristína Kačkošová a Štefánia Štundová, v prednese prózy pôjdu ďalej súťažiť z Viktória Čermáková, Zuzana Sabolčíková a Jana Horňaková. Zaujímavosťou tohto ročníka bol aj výrazný záujem žiakov o slovenskú poéziu P. O. Hviezdoslava či M. Rúfusa.
Jana Michlíková

■ Fašiangy 2012 v Štúrove
Miestny odbor Matice slovenskej v Štúrove vo februári usporiadal v poradí už 21. matičný ples. Tradícia zaväzuje a ten, kto na ples prišiel, sa nesklamal. Dobrá nálada a veselá zábava charakterizovali tento ples. Dve hudobné telesá sa starali o dobrú zábavu asi 200 hostí. Boli to Sláčik, ľudová hudba z Liptovského Mikuláša, a Suzanne z Považskej Bystrice. Tradícia plesu bola zachovaná. Služby fotografa Janka Valka, slávnostne vyzdobená sála, otvárací tanec – tanečná skupina Carmen, občerstvenie – večera, Janko Brenišin... Hosťom večera bol spevák Robo Kazík. Svojimi pesničkami a srdečnosťou si získal sympatie všetkých prítomných, najmä nežného pohlavia bez rozdielu veku. Zožal zaslúžený úspech. Ples sa vydaril. A to vďaka vám, ktorí ste sa zúčastnili a dobre zabávali, vďaka tým, ktorí nás podporili finančne a vecnými darmi a vďaka organizátorom. Všetci primite moje poďakovanie. Rozlúčka s fašiangom sa konala 21. februára v matičnom dome. Zišla sa tu spoločnosť priateľov hudby, tanca a spevu. Veselili sme sa do polnoci, keď sa začal pôst. Fašiang sme ukončili želaním, aby nám nikdy horšie nebolo!
Mária Vavreczká

Ján LUČAN



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.