Skip to content

Dnešný dátum:

sobota, 26 apríla, 2025
0
Close Cart
Your cart is empty. Go to Shop
Menu
0
Close Cart
Your cart is empty. Go to Shop

Pekári vítajú prijatie novely zákona o cenách

9 apríla, 2019
Menej ako minúta čítania minút čítania
Ilustračné foto. Foto: TASR/Henrich Mišovič

Bratislava 9. apríla (TASR) – Pekári vítajú fakt, že oprávnenie určovať ekonomicky oprávnené náklady bude v kompetencii rezortu pôdohospodárstva ako nezávislého orgánu. Uviedla to predsedníčka Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov (SZPCC) Tatiana Lopúchová, v reakcii na novelu zákona o cenách schválenú parlamentom. 

Slovenskí pekári podľa nej hovoria o malom víťazstve. Národná rada SR schválila poslaneckú novelu zákona o cenách, ktorá sa zrodila z iniciatívy predsedu výboru pre pôdohospodárstvo Petra Antala (Most-Híd). Na základe nej získalo Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR kompetenciu záväzne stanovovať ekonomicky oprávnené náklady na určené druhy potravín, čím sa zabráni ich predaju pod výrobné náklady. Upravené znenie zákona má začať platiť už v máji tohto roka. 

„Od roku 2015 sme pravidelne volali po aktualizácii tohto zákona a sme radi, že novela bola schválená. Pekári sa totiž pri rokovaniach prevažne so zahraničnými obchodnými reťazcami dlhodobo stretávajú s ignorovaním svojich výrobných nákladov a pre zaistenie odbytu často pod tlakom pristupujú pri predaji základných pekárenských výrobkov, tradičného rožka a chleba, na také cenové podmienky, ktoré nepokrývajú ani náklady na ich výrobu. Preto vítame fakt, že oprávnenie určovať ekonomicky oprávnené náklady bude v kompetencii rezortu pôdohospodárstva ako nezávislého orgánu,“ zdôraznila Lopúchová.

Stanovenie minimálnych ekonomicky oprávnených nákladov podľa nej môže čiastočne potlačiť zneužívanie dominantného postavenia reťazcov na trhu. Podľa pekárov taktiež zrovnoprávňuje všetkých odberateľov a zabraňuje odlišným nákupným cenám u obchodníkov. Obchodníci tak budú musieť o zákazníka zabojovať aj inak, ako len tvrdým tlakom na svojich dodávateľov v podobe zníženia odkupných cien. 

„Ekonomicky oprávnené náklady boli naposledy aktualizované v roku 2017, avšak ich analýza sa zrodila z iniciatívy Únie priemyselných pekárov a výsledný dokument, napriek tomu, že bol vypracovaný Výskumným ústavom ekonomiky poľnohospodárstva a pôdohospodárstva, nemal všeobecne záväzný charakter. Oficiálne a záväzné určenie ekonomicky oprávnených nákladov môže zásadným spôsobom zlepšiť postavenie potravinárov v potravinovom reťazci, keďže dohoda o cene pod ekonomicky oprávnenými nákladmi je v zmysle nového zákona o neprimeraných podmienkach výslovne zakázaná a je považovaná za nekalú obchodnú praktiku,“ dodala Lopúchová.

Podľa pekárov sú oba právne predpisy, a to novela zákona o cenách v spojení s nedávno prijatým zákonom o neprimeraných podmienkach v obchode s potravinami s rovnakým dátumom účinnosti od 1. mája 2019 vzorom aj pre ostatné krajiny v rámci EÚ, ktoré to so zlepšením postavenia potravinárov v potravinovom reťazci myslia skutočne vážne.

Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR

Podporte Slovenské národné noviny!

Ďakujeme za každú Vašu podporu, ktorá pomôže v činnosti našej redakcie.

Please enter a valid amount.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.

Redakcia odporúča

SLOVENSKO

Inzercia