Ministerstvo financuje aj Havranovu nenávisť

thumbnail

Evanjelický teológ: Evanjelici aj katolíci posielali Židov do táborov. „Výroky novinára Michala Havrana sú pravdepodobne porušením trestného zákona, konkrétne paragrafu 423 – Hanobenie národa, rasy a presvedčenia. V tomto prípade to je hanobenie národa a trestná sadzba sa predpokladá na dva až päť rokov,“ uviedol pre Slovenské národné noviny právny expert redakcie. Reagoval na slová moderátora RTVS, šéfredaktora portálu Je to tak a známeho zástancu multikulturalistickej loby na Slovensku Michala Havrana. Ten sa v rámci projektu Menej alebo viac? spoločnosti MPhilms a denníka N hanebne vyjadril na adresu slovenského národa v súvislosti s deportáciou Židov počas trvania prvej Slovenskej republiky. V rámci spomínaného projektu v dokumente Menšina o väčšine sa M. Havran vyjadril o vzťahu Slovákov k židovskej menšine asi takto: „Židovská menšina na Slovensku v skutočnosti neexistuje. Sú tu len torzá ľudské, architektonické aj kultúrne. Je to preto, lebo katolícky kňaz Jozef Tiso sa stal vrahom malých detí. Treba to stále pripomínať pre tých, čo tomu úplne dostatočne nerozumejú, že Jozef Tiso nebol kňazom, ale bol človekom, ktorý posielal malé deti do koncentračných táborov. Ak nám dnes na Slovensku niečo chýba, tak je to celá židovská menšina, ktorá bola slovenskými katolíkmi aj evanjelikmi deportovaná do koncentračných táborov. To, že dnes opravujeme synagógy, tak to neznamená, že sa židovská menšina vracia, pretože židovská menšina sa na Slovensko nevracia a nemá sa odkiaľ vrátiť, lebo z táborov sa nedalo vrátiť. Ak budete nabudúce chcieť niekoho nenávidieť, tak Židov môžete úplne vynechať z hry, pretože vaši starí rodičia ich už zlikvidovali.“  Zverejňujeme link na adresu celého jeho vyjadrenia: https://www.youtube.com/watch?v=iGGEdTc5S_Y&t=1s

  • URÁŽKA NÁRODA

Tento jeho výrok rozvíril krv v žilách desaťtisícom Slovákom. V nasledujúcich dňoch po zverejnení dokumentu sa k nemu aj patrične vyjadrovali na sociálnych sieťach – vrátane  konta Facebook Slovenských národných novín /https://www.facebook.com/slovenskenarodnenoviny/?ref=bookmarks/. Hlavným problémom je, že M. Havran generalizuje ako komunisti, ktorí súdili na základe kolektívnej viny. Vyjadrením „vaši starí rodičia ich už zlikvidovali“ jednoznačne obviňuje z deportácií židovskej menšiny každého Slováka, ktorý vtedy žil. Obviňuje aj tisíce povstalcov, ktorí sa zúčastnili na povstaní proti fašizmu, stovky partizánov, ktorí v bojoch na slovenskom území zahynuli, desaťtisíce radových občanov i mnohých matičiarov, ktorí pomáhali odboju. No obviňuje aj Spravodlivých medzi národmi – Slovákov skrývajúcich Židov, čím ich zachránili pred smrťou. A práve Slovákov je percentuálne najviac spomedzi všetkých európskych národov, ktorí zachraňovali Židov.  Havran si však neodpustil aj útok na slovenskú cirkev: „... celá židovská menšina, ktorá bola slovenskými katolíkmi aj evanjelikmi deportovaná do koncentračných táborov.“ Zaujímavosťou je, že M. Havran je evanjelický teológ a jeho starí rodičia tiež žili v čase druhej svetovej vojny na Slovensku. Dokonca vlastnili známy exkluzívny grandhotel v Starom Smokovci. Jeho stará mama bol jeho riaditeľkou a starý otec /najskôr pôvodom Nemec/ spolumajiteľom. Je to na zamyslenie - kto počas diktatúry Slovenského štát mohol vlastniť takýto hotel... Havran tvrdí, že jeho starí rodičia v ňom skrývali Židov, ktorí napokon aj tak skonali po deportáciách, čo ich niekto udal. V podstate teda akoby obviňoval aj sám seba a svojich predkov - ktorí zachraňovali Židov. Toto však rázne odmietol práve konštatovaním na záver, že „vaši starí rodičia“ – teda nie Havranovi. Keďže je M. Havran platený z daní a koncesionárskych poplatkov každej domácnosti ako moderátor RTVS, je považovaný za „verejného činiteľa“ a má „osobitný motív“, spadá podozrenie zo spáchania tohto trestného činu pod § 423, ods. 1 a) a 2 b)-c).

  • ZO ŠTÁTNYCH PEŇAZÍ

Najtragickejšie na celom prípade je, že urážlivé slová M. Havrana platí štát, a to prostredníctvom Ministerstva spravodlivosti SR (MS SR). Na webovej stránke http://www.mphilms.sk/film/menej-alebo-viac  je jasne uvedené, že pätnásť  krátkych videí je realizovaných s finančnou podporou MS SR. Ministerstvu sme poslali otázky, akou sumou na tieto videá prispieva a či ministerka L. Žitňanská je stotožnená s takýmito vyjadreniami. Podporu tohto projektu možno vnímať, že nepriamo financujú politickú kampaň Progresívneho Slovenska. Lebo autorka konceptu kampane Zora Jaurová je podpredsedníčka politickej strany Progresívne Slovensko. Sumu, ktorú MS SR na projekt vynaložilo je 13.465 €. Hovorca Peter Bubla ďalej pre SNN vysvetlil: "Pre úplnosť pripájame aj citácie zo žiadosti o poskytnutie dotácie, ktoré obsahujú ciele projektu ako aj dôvody, pre ktoré sa žiadateľ rozhodol projekt realizovať a žiadať o dotáciu. Cieľom projektu je reflexia vzťahu väčšiny a menšiny cez osobnú skúsenosť vybraných osobností politického, kultúrneho a spoločenského života. Projekt spracováva problematiku xenofóbie a intolerancie vo vzťahu k vybraným menšinám žijúcich na Slovensku - utečenci, Rómovia, Židia, Maďari, telesne postihnutí. Výstupom projektu bude cyklus krátkych videí, v ktorých známe osobnosti hovoria o svojej skúsenosti s menšinou/väčšinou. Projekt priamo reaguje na čoraz výraznejšiu problematiku diskriminácie, rasizmu, xenofóbie a antisemitizmu. Vysporiadavať sa s akýmikoľvek prejavmi intolerancie sa okrem iného dá aj prostredníctvom reflexie skúseností s menšinami, ktorých sa niektorí z nás obávajú. A spoznávanie týchto menšín cez osobnú skúsenosť niekoho iného, spracovanú ľahko stráviteľnou a ľahko dostupnou formou videa, považujeme za efektívny a nenákladný spôsob. Projekt spracováva témy najmarkantnejších tém týkajúcich sa menšín - okruhy Židia, Maďari, Rómovia, utečenci, telesne postihnutí. Cieľ - realizovať cyklus krátkych videí a následnú kampaň, ktoré spracovávajú problematiku xenofóbie cez skúsenosť konkrétnych osobností s vybranými menšinami. Projekt sa zameriava na problematiku xenofóbie a rasizmu, či strachu z inakosti, ktorú sa snaží prekonávať prostredníctvom jednoducho podaných príbehov.Zámer - reflexia stále aktuálnejšej témy minorít vo forme, ktorá dokáže zasiahnuť široké publikum bez obmedzenia veku, vzdelania, profesie. Pridanou hodnotou výstupov je nadčasovosť s ohľadom na rastúcu aktuálnosť spracovávanej témy. Voľná šíriteľnosť videí ešte zväčšuje potenciál a dosah projektu. Ako už bolo povedané, potenciál projektu posilňuje jeho nadčasovosť - osobné skúsenosti konkrétnych mienkotvorných osobností budú aktuálne dlhšiu dobu, rovnako ako základná téma projektu. (Dá sa skôr predpokladať, že spracovávaná problematika bude stále aktuálnejšia). Dosah výstupov projektu teda jednoznačne prekračuje uvádzanú dobu trvania (realizácie) projektu. Voľná šíriteľnosť výstupov ešte zväčšuje zamýšľaný potenciál.

  • RTVS SI HAVRANA ZASTÁVA

SNN oslovili aj RTVS, koľko stojí Havranova relácia Večera s Havranom. Odpovede hovorkyne E. Rusnákovej uverejňujeme:

1.Koľko platí RTVS za výrobu tejto jeho relácie a aký honorár za ňu účtuje priamo M. Havran? 

  • Zmluva uzatvorená medzi RTVS a Michalom Havranom je zverejnená v Centrálnom registri zmlúv, ku ktorej má verejnosť prístup. /Pozn. autora: Podľa našich informácií ide o sumu takmer 8500 EUR/

2. Nevadí RTVS, že poskytuje značný mediálny priestor človeku, ktorý obvinil z holokaustu celý národ - teda aj tých, ktorí Židov zachraňovali, partizánov a tých, ktorí počas SNP zomreli v boji za slobodu?

  • Predmetné video, v ktorom účinkuje aj pán Michal Havran je súčasťou projektu Menej alebo viac?, ktoré je koncipované ako krátke apelačné vystúpenie jednotlivých respondentov, v ktorých hyperbolickým spôsobom podávajú svoj vlastný názor na danú problematiku. Túto hyperbolu treba vnímať tak, že má vyprovokovať polemiku a následne vytvoriť priestor na serióznu debatu k danej téme. RTVS stojí za Michalom Havranom.

Čo dodať na reakciu RTVS? No comment...

 

Maroš SMOLEC – Foto: archív


 

  • O HAVRANOVI ČÍTAJTE TIEŽ

Moderátor RTVS a vyštudovaný teológ a jeho nechutný vulgarizmus

A:

Ako sa jeden Havran celkom zhavranieť musel

 



1 Komentár

  • Dušan Juraj

    Neviem ako by mohol existovať taký moderátor v niektorej svetovej televízii platenej z peňazí obyvateľov štátu ??? Možno súhlasiť potrebné je diskutovať aj o sporných témach , ale čo pán Havran predvádza ... pekné mastenie brucha pre vyznamenaných od údajne "nášho prezidenta"...
    Len môžeme snívať o národnej hrdosti, Britov, Nemcov , Čechov, Maďarov pripadne kmeňa v amazonskom pralese...

Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.