Internetoví trolovia proti Matici

thumbnail

KOMENTÁR

Po tom, ako sa na verejnosti objavili informácie o udelení kapitánskych výložiek  predsedovi parlamentu A. Dankovi, otvorila sa na Slovensku Pandorina skrinka nenávisti. Pravdoláskari, slniečkari, neoliberalisti, neomarxisti, zástupcovia tretieho sektora, platení zahraničím, sa vyfarbili. Ich kampaň proti vládnym politikom  prekročila hranice únosnosti.

Občania voliči majú právo vyjadriť svoj kritický názor. Ústava garantuje slobodu slova. Politici musia zniesť kritické výhrady aj v súvislosti s povyšovaním vládnych politikov v hierarchii armádnych hodností. Verejná kritika nemôže vyzývať do otvorených konfliktov  pri používaní tých najhrubších vulgárnych výrazov slovenského jazyka.  V súčasnej politickej klíme je udelenie kapitánskych výložiek A. Dankovi nepodstatnou premennou na slovenskom politickom kolbišti. A rovnako – marginálna – skupina občanov s prezývkou bratislavská kaviareň tým verejne prezentovala svoj vzťah k Slovensku. Deštrukcia štátnosti aj formou nevyberaných útokov na vládnych politikov je ich diverzným spôsobom politického boja. Útočiť od chrbta, nečakane, zákerne. V internetových diskusiách na sociálnych sieťach zarezonovali nielen spomínané nadávky, ale aj vyhrážky fyzickým násilím, ba dokonca likvidáciou.  Adresátom týchto atakov bol v prvej línii šéf parlamentu a jeho Slovenská národná strana.  Národniari boli nútení dokonca dočasne stiahnuť svoje kontá na sociálnych sieťach, aby sa nenávisť nešírila ďalej. Ako dôvod uviedli: „Na Slovenskú národnú stranu sú z viacerých strán vyvíjané rôzne systematické útoky. Politika, ku ktorej sa SNS hlási a ktorú bude aj naďalej viesť, nemôže obsahovať žiadne formy extrémizmu, nenávisti a vulgárnosti v akejkoľvek podobe. Extrémistická politika, ktorá sa dostáva prostredníctvom sociálnych sietí do spoločnosti, je pre Slovenskú národnú stranu neprijateľná a neprípustná. Nebudeme sa podieľať na akomkoľvek šírení tejto agresivity a vulgárnosti. Slušnosť diskusie prekročila akúkoľvek hranicu, kde celá diskusia bola najmä o vulgarizmoch a fyzickom vyhrážaní sa. Stále dochádza aj k výhražným anonymným útokom na jednotlivé osoby, ktoré pracujú pre SNS.“ Pri takýchto prejavoch extrémizmu by mali spozornieť aj orgány činné v trestnom konaní.

Terčom útoku sa stala i Matica slovenská, pretože nemlčala. Zverejnila svoje stanovisko, v ktorom kritizovala stúpajúcu agresivitu tzv. bratislavskej kaviarne: „Matica slovenská ako národná ustanovizeň, ktorej úlohou je aj spájať Slovákov a Slovenky v mene kultúrneho dedičstva a odkazu našich predkov, je ZNEPOKOJENÁ aktuálnymi aktivitami skupiny občanov a médií, ktoré sa považujú za jediných vykladačov pravdy, demokracie a slušnosti. Najnovšie sa agresívne útoky vzniesli proti oficiálnym predstaviteľom Slovenskej republiky aj iných štátov. Slovenský herec Juraj Kemka v relácii Štefana Hríba Pod lampou hrubo urážal viacerých politikov. Premiéra SR Roberta Fica nazval ‚chudákom‘, predsedu Národnej rady Slovenskej republiky Andreja Danka ‚zmrdom‘, prezidenta Českej republiky M. Zemana ‚chrapúňom‘ a prezidenta Ruskej federácie V. Putina ‚vrahom‘. Následne Denník N na svojom webovom sídle uverejnil fotomontáž, v ktorej A. Danka označil tým najhrubším výrazom spomedzi nadávok slovenského jazyka.  Vyjadrenia predstaviteľov tzv. bratislavskej kaviarne sú stále agresívnejšie a vyvolávajú v slovenskom národe nepriateľskú atmosféru, smerujúcu k podpore násilných prejavov. Ich konania presahujú nielen etické hranice, ale aj trestnoprávnu zodpovednosť.“  Reakcia nenechala na seba dlho čakať. V deň zverejnenia stanoviska  (piatok,  0. 1. 2017) na webovej stránke www.matica.sk  jej návštevnosť stúpla desaťnásobne.  Pod vyhlásením sa objavilo vyše päťdesiat komentárov – no väčšinou kritických práve na adresu Matice slovenskej.  Naše konanie komentovali návštevníci, ktorí nikdy pred tým matičnú stránku z IP adresy svojho počítača nenavštívili. Odkiaľ sa o stanovisku dozvedeli? Je zrejmé, že ich niekto inicioval na negatívnu kampaň proti Matici. Organizátor prebudil svojich internetových trolov.

Slniečkari si však neuvedomili, že svojou aktivitou na webovej stránke Matice šírili po sociálnej sieti jej stanovisko rýchlosťou svetla. Napokon stanovisko získalo takmer tisíc pozitívnych zdieľaní. Mimochodom, na iných nezávislých portáloch stanovisko Matice malo desaťtisícovú čítanosť a stovky podporných komentárov. To boli prirodzené reakcie čitateľov – nie ako neprirodzená kampaň trolov na matičnom webe.

Maroš SMOLEC



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.