Nemlčte!

thumbnail

SLOVO O SLOVENSKU

Ján ČOMAJ

Ak by tieto úvodníčky v Slovenských národných novinách mali okrem svojej stálej hlavičky aj titulok, nad toto malé zamyslenie by som dal veľkými písmenami: NEMLČTE! Najvzdelanejšie osobnosti našej historiografie a archeológie, ľudia, čo ste zasvätili desaťročia svojho života dejinám Slovanov, procesom ich prirodzeného vývoja jazyka, kultúry a spoločenských zoskupení, ich formovaniu sa v osobitné spoločenstvo Slovenov či starých Slovákov, NEMLČTE!  Už raz sa predsa musí skončiť falšovanie našich dejín, vkladanie „ě“ do  starej slovenčiny len preto, aby sa iný národ ukázal pred svetom starší, vyspelejší, a teda predurčený vládnuť. Dalo sa to pochopiť na začiatku dvadsiateho storočia, aj pri vzniku spoločného štátu, pre hegemóniu českého národa sa skresľovali dejinné udalosti, len aby sa dokázalo, že  československý (teda český) národ je štyrikrát väčší ako Nemci v Česku, lebo čechoslováctvo  malo v zásade tento motív.  Kdeže však už tie časy sú! To naozaj niekto zaspal dobu, alebo je jeho averzia k slovenskému národu taká veľká, že mu zmútila rozum?

Istotne, všeličo môže v človeku pretrvávať zo školskej výchovy, ale tá , ako je prirodzené, že rozumný človek v rokoch dospievania a potom po celý život prijíma nové poznatky z fyziky alebo kybernetiky, že prešiel od písacieho stroja k laptopu, že nebude opakovať, že zem má dve miliardy obyvateľov, ak ich má už sedem a pol, rovnako by mal prijímať aj poznatky spoločenských vied, a to dokonca takej prísnej a vecnej, akou je moderná historiografia. Noviny všeličo napíšu. Priznajme si, aj potárajú. Vedúce osobnosti štátu však nie sú kofy na trhu, majú svoje dôstojné postavenie, a to ich zaväzuje. Musia vážiť svoje slová a činy. Či to bol istý predseda parlamentu, bez ohľadu na to, že predtým bol hlavným smetiarom Bratislavy, či je to prezident Slovenskej republiky.

Pán profesor Marcina, pán docent Mrva, pán doktor Kolník, pán doktor Mulík, aj ty, Matúš Kučera, Jožko Vladár, Tono Hrnko, vážení slovenskí historici nemlčte! Už nestačí len písať svoje diela. Už treba zvýšiť hlas.



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.