V Pilíši je Jánošíkova krčma už vyše tridsať rokov

thumbnail

Bratské pozdravenia a priateľstva bez hraníc sú stále pevnejšie. O tom, že miestne odbory Matice slovenskej žijú kultúrou  nemožno pochybovať . Svedčí o tom aj príklad a  opätovné stretnutie matičiarov zo Štúrova a Trenčianskej Teplej, ktorých začiatok sa viaže k roku 2013, keď sa tieto kontakty  začali v rámci projektu Bratské pozdravenie a pokračujú každý rok spoločnými podujatiami. V tomto roku matičiari v Štúrove pripravili koncom mája na pešej zóne v Štúrove „Tradičné májové stretnutie“ a ľudovú veselicu, na ktorú pozvali aj matičiarov z Trenčianskej Teplej a ich folklórnu skupinu Teplanku. Už vtedy s tajomníčkou MS v Štúrove M. Vavreczkou začali precizovať program na dvojdňovú návštevu našich krajanov v Maďarsku.

Autobus plný matičiarov vyrazil do Štúrova, kde ich čakala večerná ľudová veselica, návšteva obce Bíňa , kde popri významných architektonických skvostoch sa nachádza viac antických pamiatok  aj rozsiahle zemné opevnenie súvisiace s bojom o nástupníctvo na uhorský kniežací stolec v roku 997 medzi nitrianskym kniežaťom Štefanom a šomoďským kniežaťom Kopáňom.

Vzácnymi sakrálnymi stavbami sprevádzal matičiarov miestny farár, pre ktorého, ako aj pre všetkých bolo hlbokým zážitkom zaspievanie mariánskych piesní členkami FS Teplanka v kostole a tiež v známej binianskej rotunde s výbornou akustikou. M. Vavreczká cestou späť do Štúrova upriamila pozornosť návštevníkov na majestátny pamätník obetiam 2. svetovej vojny pri obci Kamenín aj na unikátnu prírodnú lokalitu  Kamenínske slaniská. Teplanka aj spevácky súbor z Gbeliec, detský folklórny súbor z Vinodolu a ženská skupina s country tancami účinkovali po návrate štúrovskej na pešej zóne Po ich vydarenom programe nasledovala ľudová veselica na matičnom dvore až do neskorých večerných hodín. V nedeľu sa vydali na cestu do Maďarska, kde ich čakala prehliadka Vyšehradu,  jednej z najmalebnejších častí Maďarska, kde je množstvo pamätihodností – Dolný hrad, Vodná Bašta, Kráľovský palác, nachádzajú sa tu i termálne liečivé a minerálne vody.  Matičné putovanie pokračovalo potom  návštevou Pilišských Slovákov v obci Mlynky, kde hostí v Slovenskom dome privítala pani M. Demjénová – predsedníčka Združenia Pilišských Slovákov a predsedníčka Slovenskej samosprávy v tejto obci spoločne so svojimi spolupracovníkmi. Oboznámil nás so svojou rodnou obcou, jej históriou, verejným životom, ako i príchodom slovenského obyvateľstva do tejto oblasti pred tristo  rokmi. Dobrosrdečná slovenská pohostinnosť pretrvávajúca v tejto oblasti sa opäť prejavila i pri našom príchode a návšteve Jánošíkovej krčmy, ktorú pán Fraňo prevádzkuje pod týmto hrdým slovenským názvom viac ako 30 rokov. Ako spomienku na literárne dielo pána Fraňa si odniesli niekoľko z jeho kníh v slovenskom jazyku a samozrejme mnoho nezabudnuteľných zážitkov z tejto návštevy.

 

Zuzana SKLENÁROVÁ,

predsedníčka MO MS

 

 



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.