V Trenčíne matičiari obnovili hrob Štúrovej matky

thumbnail

Obnova posledného odpočinku matky Ľudovíta Štúra stála vyše 1300 eur. V rámci Roka Ľudovíta Štúra konala sa na trenčianskom evanjelickom cintoríne pietna spomienka na matku Ľudovíta Šúra, Annu Štúrovú, rodenú Michalcovú. Stalo sa tak v deň 162. výročia jej úmrtia a zároveň na Ľudovíta, 25. augusta pri jej obnovenom hrobe. Zišli sa pri ňom predstavitelia Matice slovenskej, Slovenskej národnej strany, cirkví, spoločenských organizácií, ako aj obyvatelia Trenčína. Trenčiansky samosprávny kraj zastupovala poverená vedúca oddelenia kultúry Miroslava Mazánová.

Hlavne vďaka predsedovi SNS Andrejovi Dankovi, ktorý finančne podporil obnovu hrobu značnou sumou, sa mohla zrealizovať kompletná rekonštrukcia, čo pôvodne matičiari ani neplánovali.  S myšlienkou obnovenia hrobu prišiel trenčiansky Miestny odbor Matice slovenskej. Jeho predsedníčka Jana Poláková matičnú aktivitu uviedla: „Keď sme boli pri hrobe v januári pri príležitosti narodenia Anny Štúrovej, boli sme nemilo prekvapení, v akom zlom stave sa nachádza. Od roku 1932 sa na ňom nič neurobilo. To nás podnietilo ku krokom vedúcim k jeho obnove. Podarilo sa nám zhromaždiť 1300 eur, prispel hlavne predseda Slovenskej národnej strany, Trenčiansky samosprávny kraj, Matica slovenská,  a niekoľko ďalších sponzorov. Pôvodne sme mysleli, že dáme urobiť len pamätnú tabuľu, ale ľudí, ochotných pomôcť je ešte našťastie dostatok. Zrekonštruovali sme celý hrob.“

hrob matkyĽŠ WEB 2Recitátor a moderátor podujatia Juraj Sarvaš pred účastníkmi hovoril o významnom zástoji slovenských matiek, ktoré ovplyvnili postoje svojich synov, a ako príklad uviedol Pavla Országa Hviezdoslava. "Je smutné, že hrob matky nášho velikána a kodifikátora spisovnej slovenčiny tak dlho chátral. Som rád, že sme mohli prispieť k jeho obnove a teší ma to o to viac, že sa tak stalo v roku, v ktorom si pripomíname 200. výročie jeho narodenia," konštatoval predseda SNS Andrej Danko. Za to, že svojho syna Ľudovíta uchránila pred nástrahami života v uhorskej spoločnosti, pochválil Annu Štúrovú podpredseda Slovenskej národnej strany Jaroslav Paška. Predseda Matice slovenskej Marián Tkáč pripomenul posledné tri roky života Ľudovíta Štúra po smrti svojej matky i Adely Ostrolúckej, v ktorých napísal pozoruhodné dielo Slovanstvo a svet budúcnosti, svojím spôsobom základné dielo tzv. panslavizmu. Vyzval neprítomnú verejnoprávnu televíziu, aby sa viacej venovala štúrovským súvislostiam práve v jeho roku, aby napríklad nakrútila dokument o jeho matke a celej Štúrovej rodine. Slávnosť sprevádzal miestny spevácky zbor Zvon.

Anna Štúrová žila s manželom Samuelom Štúrom v učiteľskom byte v Uhrovci, a po jeho smrti v roku 1851 sa presťahovala k príbuzným do Trenčína, kde bývala aj s dcérou Karolínou. Umrela vo veku necelých 63 rokov. Na trenčianskom evanjelickom cintoríne sú pochovaní aj ďalší členovia Štúrovej rodiny.

Irena BERKOVIČOVÁ - Foto: Ivan PAŠKA

Z podujatia publikujeme aj krátky video film z produkcie TV MATICA:



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.