170 rokov od založenia Slovenských národných novín

thumbnail

SLOVO O SLOVENSKU

Slovenské národné noviny oslavujú svojich stosedemdesiat rokov. Ich zakladateľ Ľudovít Štúr ich vydával len tri roky, od roku 1845 do 1848. Následne ich pod rovnomenným názvom začala vydávať až Matica slovenská po nežnej revolúcii. Spolu vydávame už 30 ročníkov. Nie je to málo na slovenské pomery. Zaujímavosťou je, že s podobnými problémami, aké mal Ľudovít Štúr, sa stretávame aj dnes. Ide o ekonomické nástroje. Ľudovít Štúr bol presvedčený, že po vydaní prvého čísla Slovenských národných novín sa budú slovenskí  vzdelanci pretekať, aby si zaobstarali ich predplatné. To bol totiž jediný finančný príjem na krytie redakčných a vydavateľských nákladov. Štúr ostal mierne sklamaný. Získal len okolo štyristo predplatiteľov. V súčasnosti ich máme – samozrejme – rádovo viac a sme za každého vďační. Ale už nie sú jediným výdavkom na krytie  redakčných a vydavateľských nákladov. Potrebujeme aj dotáciu  Matice slovenskej, a samozrejme príjem z  reklamného koláča medzi slovenskými inzerentmi. A to je ekonomická páka, ktorú ako redakcia nedokážeme ovplyvniť. Niektoré vplyvné reklamné a mediálne agentúry nás jednoducho pod tlakom svojich neslovenských donorov zaradili na čiernu listinu. Napriek novinárskej kvalite, nákladu nás svojim inzertným klientom jednoducho neponúkajú. Zdroje z inzercie si musíme hľadať sami.

Slovenské národné noviny v roku 1845 písali, ale aj dnes píšu tak – ako sa mocným nepáči. Štúr obhajoval slovenský národ pred uhorskou asimilačnou vládou, my národ chránime pred tlakom globalizačných inštitúcií a kapitálu. Maďari v roku 1848 prijali nový tlačový zákon, zvýšili kauciu za Slovenské národné noviny na dvojnásobok a Štúr musel redakciu zavrieť. V súčasnosti pred nami zatvárajú dvere reklamných príjmov. Nájdu sa aj odvážni podnikatelia, ktorí uverejnenia inzerciu aj na našich stranách. Nájdu sa aj odvážni podporovatelia a sponzori. A odvážni ste najmä VY – naši čitatelia, ktorí si nás kupujete v stánkoch alebo predplatíte rovno na celý rok. Slovenské národné noviny sú tu a tak ľahko sa nás nezbavia.

Maroš SMOLEC,

šéfredaktor



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.