Skupinka ovplyvňuje vyšetrovania korupčných káuz

thumbnail

Poslanci sa oboznámili s obsahom tajnej správy SIS, ktorá unikla na internet. Predseda Národnej rady SR Boris Kollár 26. mája prečítal pred poslancami utajovanú správu Slovenskej informačnej služby, podľa ktorej malo dochádzať k možnému ovplyvňovaniu výpovedí svedkov a kajúcnikov zo strany niektorých vyšetrovateľov a prokurátorov proti bývalým vysokým politickým nominantom. Podľa opozície je väčšina z nich väzobne stíhaná len na základe ich výpovedí bez akýchkoľvek priamych dôkazov. Podobným spôsobom skončil za mrežami aj už bývalý riaditeľ Slovenskej informačnej služby Vladimír Pčolinský, tentoraz však nominant vládnej strany SME RODINA.

 Po neúspešnej žiadosti poslancov predvolať do pléna Národnej rady SR väzobne stíhaného Vladimíra Pčolinského prečítal Boris Kollár utajovanú správu Slovenskej informačnej služby. Podľa niekoľkých tvrdení je jej obsah totožný s obsahom, ktorým bola oboznámená vybraná hŕstka najvyšších politických a bezpečnostných predstaviteľov nášho štátu na nedávnom utajovanom stretnutí v priestore Slovenskej informačnej služby, ktoré inicioval samotný predseda vlády Eduard Heger (OĽaNO).

  • OVPLYVŇOVANIE SVEDKOV

Dôvodom tohto stretnutia sa stali podozrenia z údajného ovplyvňovania vyšetrovania viacerých káuz, ktoré odhalila Slovenská informačná služba ešte pod vedením Vladimíra Pčolinského. Opozícia v tomto smere tvrdí, že jeho zadržanie súviselo s odhalením nekalých praktík vysokých vládnych činiteľov. Podľa našich zdrojov mu boli vznesené obvinenia  v oboch skutkoch výlučne na základe dôkazov produkovaných kajúcnikmi. „V prvom skutku bolo vznesené obvinenie výlučne na základe výpovede dvoch kajúcnikov, pána Beňu a pána Makóa, a v druhom skutku bolo obvinenie vznesené výlučne na základe výpovede kajúcnika Kučerku,“ uviedol náš zdroj.

Podľa predsedu Život ‒ Národná strana Tomáša Tarabu to, čo v správe zaznelo, vyrazilo dych každému normálnemu človeku bez ohľadu na politickú príslušnosť. „Takto by si to teda Jano a Martina určite nepredstavovali.“ Milan Uhrík z hnutia Republika povedal, že po prečítaní utajovanej správy prezentovanej riaditeľom Slovenskej informačnej služby a predsedom Národnej rady SR o brutálnom rozklade právneho štátu musí skončiť Lipšic aj celá vláda. Predseda Hlasu-SD Peter Pellegrini vyzval premiéra Eduarda Hegera na okamžitú demisiu. „Hlas vyzýva premiéra Eduarda Hegera na okamžitú demisiu. Sme šokovaní informáciami, ktoré odzneli na dnešnej neverejnej mimoriadnej schôdzi národnej rady. Potvrdili nám všetky podozrenia z posledných dní o ovplyvňovaní orgánov činných v trestnom konaní, ich zneužívaní na politickú a osobnú pomstu a absolútne neprípustnom koordinovaní výpovedí takzvaných kajúcnikov. Vláda a jej predseda ako organizátor tajného stretnutia najmocnejších ľudí v štáte, na ktorom sa riešili práve nezákonné postupy niektorých vyšetrovateľov a prokurátorov, stratili akékoľvek právo na ďalšiu politickú existenciu. Ak premiér Heger našu výzvu neprijme, začneme zbierať podpisy na vyslovenie nedôvery vláde v Národnej rade SR.“

  • (NE)ZÁKONNOSTI

Predseda Smeru ‒ SD Robert Fico obvinil Úrad špeciálnej prokuratúry pod vedením Daniela Lipšica z klamstiev v priamom prenose. „Ako máme veriť v zákonnosť a spravodlivosť, ak sa Úrad špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) pri vážnych tvrdeniach po jeho zlyhaní bráni klamstvami a obviňovaním predstaviteľov slovenskej politickej scény.“ Robert Fico – a stačí si pozrieť záznamy z jeho dnešnej (25. 5.) tlačovej besedy – nepovedal ani jedno jediné slovo, ktoré by potvrdzovalo tvrdenie ÚŠP, že prokurátor Špeciálnej prokuratúry JUDr. Repa mal tlačiť na vyšetrovateľa NAKA vypočuť profesionálneho svedka P. Petrova (prezývaného  „Tiger“). Robert Fico prečítal úradný záznam vyšetrovateľa NAKA, v ktorom je uvedené, že svedok „Tiger“ „... sa dohodol s prokurátorom JUDr. Repom z ÚŠP, že ak bude vypovedať v mojom konaní a ešte aj ohľadom... (iného konania), kde mal údajne vypaľovať túto spoločnosť... tak mu dá Repa pokoj a nebude ho riešiť za jeho veci“. R. Fico NIKDY nepovedal, že JUDr. Repa z ÚŠP tlačil na vyšetrovateľa, ale len odcitoval úradný záznam vyšetrovateľa NAKA, v ktorom sa uvádza, že to bol prokurátor všeobecnej prokuratúry, ktorý požiadal vyšetrovateľa NAKA, aby vypočul svedka na objednávku P. Petrova („Tigra“). „Je nehorázne, ak ÚŠP klame a snaží sa zakryť svoju nelegálnu činnosť. To, že šéf ÚŠP D. Lipšic klame, nás vôbec neprekvapuje, pretože nad ním visí Ilava alebo Leopoldov. Čo je najzarážajúcejšie, ÚŠP svojím tlačovým vyjadrením potvrdil pravosť dokumentu, ktorý sme dnes predstavili na tlačovej besede.“

O utajovanej správe Slovenskej informačnej služby podotkol, že ľudia musia poznať pravdu o vyčíňaní  zločineckého gangu, ktorý tu v priamom prenose kriví demokraciu a právny štát. „Preto som v súlade so zákonom podal návrh, aby ma NR SR zbavila mlčanlivosti a mohol som verejnosti prečítať utajenú obludnú správu o zneužívaní štátnej moci. Z obavy pred pravdou to, samozrejme, neschválili,“ dodal R. Fico.

  • OPOZÍCIA MÁ STRACH

Predseda vlády SR Eduard Heger naopak tvrdí, že súčasná opozícia má strach: Usudzujem podľa toho, s akou hystériou šíria konšpirácie, zastrašujú vyšetrovateľov a prokurátorov. Strany Smer a Hlas, tieto politické krídla organizovaného zločinu na Slovensku, vedia, že sa majú za čo spovedať. Doslova ich desí, že sme rozviazali ruky orgánom činným v trestnom konaní. Vedia, akú spúšť za sebou zanechali a čo spravili s právnym štátom. Otázkou je, či ide o politickú zodpovednosť, alebo už aj trestnoprávnu. To už však nechám práve na kompetentné orgány. A to je ten hlavný rozdiel medzi nami. My nezasahujeme do vyšetrovania, do práce polície a prokuratúry. Nemáme koho ochraňovať a ani sa nebojíme vyvodiť zodpovednosť vo vlastných radoch. Stretnutie v SIS bolo v záujme občanov a obnovenia dôvery v právny štát. Nenecháme sa rozhodiť falošnými obvineniami a útokmi opozície. Pokračujeme v tom, čo sme sľúbili – budujeme lepšie Slovensko postavené na spravodlivosti, funkčných súdoch, prokuratúry i polície. A bez korupcie. Rovnosť pred zákonom je podmienkou úspešnej ekonomiky i skutočnej sociálnej spravodlivosti, o ktorú nám ide.“

  • INŠPEKCIA BEZ ŠÉFA

Príbeh sa vyvíjal ďalej. Vo štvrtok 3. júna 2021 bol zadržaný Národnou kriminálnou agentúrou riaditeľ Úradu inšpekčnej služby Adrián Szabó. Podľa hovorcu Generálnej prokuratúry Dalibora Skladana dôvodom jeho obvinenia sa stali podozrenia z trestného činu zneužívania právomoci verejného činiteľa a korupcie. Krátko predtým sa zúčastnil na nedávnom medializovanom utajovanom stretnutí v priestoroch Slovenskej informačnej služby, ktoré sa stalo zámienkou na zvolanie mimoriadnej schôdze národnej rady, na ktorej bola prečítaná utajovaná správa Slovenskej informačnej služby. Okrem toho sa polícia zaoberá aj jej únikom, ktorej obsah údajne koluje po internete. Jedno je však isté. Ak sa údajné podozrenia potvrdia orgánmi činnými v trestnom konaní, koalícia stratí posledné zvyšky svojej legitimity.

Matej MINDÁR – Karikatúra: Andrej MIŠANEK


Názor šéfredaktora Maroša SMOLCA

 

Vojna policajtov

Za posledné takmer tri desaťročia existencie našej mladej Slovenskej republiky sa v jej bezpečnostných zložkách odohralo kadečo. Pamätáme si na mafiánske vražedné besnenia v deväťdesiatych rokoch. Zažili sme aj obdobie kontroverzného riadenia Slovenskej informačnej služby v rokoch 1994 ‒ 1998, keď sa objavili podozrenia, že tajné služby pôsobili aj na diskreditáciu politických oponentov. Vládne strany si vychovávali svojich vyšetrovateľov a prokurátorov, ktorí okrem spravodlivosti slúžili aj politickým zámerom. Prípadov zneužívania právomocí verejného činiteľa sme mali v slovenských bezpečnostných zložkách mnoho. Nikdy to však nebolo také zjavné a deštruktívne ako dnes.

Významní predstavitelia slovenskej polície, civilnej tajnej služby, viacerí sudcovia sedia v kolúznych väzbách a čakajú na procesy. Polícia pracuje bez stabilného riadenia. Najnovšie obvinili bývalého šéfa Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) a zatkli šéfa policajnej inšpekcie. Už dlhšie je vo väzení bývalý riaditeľ SIS, nominant súčasnej koalície. A všetko vraj pre existenciu neznámej skupinky, ktorá má priamo manipulovať vyšetrovania závažných trestných činov tak, ako si to želá súčasné vládne zoskupenie. Prostredníctvom spolupracujúcich obvinených svedkov - kajúcnikov sa vynášajú obvinenia a zatvárajú riadiaci funkcionári ako na bežiacom páse. Toto malo byť obsahom tajnej správy SIS, ktorú prečítal pred poslancami predseda NR SR B. Kollár. Médiá môžu čerpať informácie len z čiastkových vyjadrení niektorých poslancov, ktorí takýto scenár vyšetrovaní naznačili. Scenár ako z amerického kriminálneho trileru.

Žiaľ, nie je to fikcia filmových štúdií, ale slovenská realita vo vnútri bezpečnostných zložiek štátu. Zažívame reálnu vojnu policajtov, ktorá môže vážne otriasť stabilitou bezpečnostného systému štátu aj jeho povesťou navonok. Občan si povie – veď je to správne, nech skorumpovaní policajti idú do basy! Čo ak skutočne ide len o vyfabrikované obvinenia na základe politickej objednávky? Výsledok je nateraz známy: slovenská polícia je oslabená.  A to vytvára priestor pre skutočnú mafiu a kriminálne prostredie, ktoré môže bujnieť. Policajti navzájom bojujú a kriminálnici z toho profitujú. Je to až nepredstaviteľné, že toto sa môže diať v demokratickej krajine v 21. storočí. Zločin má navrch...

 

 



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.