Maďarský premiér bezočivo provokuje s nostalgiou za Veľkým Uhorskom

thumbnail

Prakticky v deň výročia úmrtia Františka Jozefa I., rakúskeho arcivojvodu, cisára a českého a uhorského kráľa, oživilo Maďarsko v jedinom geste svojho predsedu vlády pred očami celého sveta myšlienku iredenty a revizionizmu. Gesto maďarského premiéra Viktora Orbána, ktorý mal na futbalovom zápase šál s mapou veľkého Uhorska, treba vnímať „v kontexte udalostí“. Povedal minister zahraničných vecí Rastislav Káčer po pravidelnom rokovaní vlády. „Keby to niekto raz za čas urobil, dokážeme to galantne prehliadnuť, s úsmevom. Toto gesto však vnímame v kontexte udalostí, ktoré sa vyvíjajú a dejú. Je to vrchol ľadovca a moment, na ktorý bolo treba reagovať,“ povedal minister. Myslel tým na svoje vyjadrenie na sociálnej sieti, v ktorom okrem iného napísal: „To, čo ... nemá miesto v našich vzťahoch, je iredenta a revizionizmus. Kam takéto sentimenty a plány vedú, sme videli v roku 1939 a vidíme v priamom prenose na Ukrajine.“

■ PROTEST UMIERNENÝCH
„Od Orbána očakáva viac citlivosti“ aj László Sólymos z mimoparlamentnej Aliancie. Argumentuje potrebou dobrých slovensko-maďarských vzťahov v záujme Maďarov žijúcich na Slovensku. „Orbán je dostatočne skúseným politikom, aby dokázal odhadnúť reakcie na svoje mediálne výstupy. Jeho video so šálom niektorých zabaví, iných rozčúli. Obidve reakcie sa však môžu obrátiť proti nám, Maďarom žijúcim na Slovensku,“ napísal politik Sólymos na sociálnej sieti.

■ NEPRIJATEĽNÝ VÝROK
Rumunský rezort diplomacie i český minister zahraničných vecí Jan Lipavský označili Orbánov prejav za neprijateľný. Podobne sa vyjadrili aj ďalšie krajiny vrátane Chorvátska a Ukrajiny. Tá si dokonca pozvala veľvyslanca Maďarska na „koberec“. „Veľké Uhorsko“ totiž zahŕňa okrem samotného územia súčasného Maďarska aj časti území Srbska a Ukrajiny, ale aj územia krajín Európskej únie, Slovenska, Rakúska, Chorvátska a Rumunska.

„Nepochybujem o tom, že o šále Viktora Orbána sa bude hovoriť aj na rokovaní krajín V4 vo štvrtok (poznámka redakcie – 23. 11., po uzávierke). „To, čo zaznieva občas z Maďarska či už vo forme výrokov, alebo konkrétnych činov jednotlivých predstaviteľov maďarskej vlády, situácii určite nepomáha.“ Vyhlásil český premiér.

■ NEVIDITEĽNÉ ÚSILIE
Na desivom pozadí udalostí na východ od našej hranice vláda v Bratislave stále rieši pomoc občanom i podnikom v oblasti energetiky a dosah extrémnej inflácie. O výsledku jej úsilia však dlhé mesiace nič nevieme. Vraj sa dozvieme včas, počúvame celé mesiace.  Školám bude v roku 2023 chýbať minimálne stosedemdesiat miliónov eur. Upozornil na to poslanec Národnej rady SR a podpredseda Výboru Národnej rady SR pre vzdelávanie, vedu, mládež a šport Jozef Habánik v reakcii na návrh rozpočtu pre oblasť školstva na rok 2023. Samosprávy bez vypočutia kýmkoľvek na to vytrvalo a dlhodobo upozorňujú, že im štát na zvýšený daňový bonus má zobrať 784 miliónov eur, kompenzácie sú však iba na úrovni 240 miliónov eur. „Ide tak o pokračovanie v prijímaní rozhodnutí, ktoré majú negatívne vplyvy na samosprávy a automaticky sa premietnu do znižovania kvality verejných služieb, ktoré samosprávy zabezpečujú pre obyvateľov,“ upozornila Únia miest a obcí Slovenska s tým, že každá samospráva bude voliť opatrenia individuálne.

■ SULÍKOVCI V OPOZÍCII
„Desať týždňov po demisii ministrov za SaS už v Národnej rade SR dobehli zákony, ktoré jej poslanci podporili preto, že sa na ich príprave strana podieľala ešte vo vládnej pozícii. Tým je prechod SaS do opozície definitívne ukončený. Pre agentúru TASR to povedal predseda strany Richard Sulík. Odchod z koalície hodnotí ako správne rozhodnutie. Automaticky tak vláda s podporou SaS nemôže počítať pri parlamentnom hlasovaní a zásadné nastavenie jej poslancov bude „zdržanie sa“; v prípade vyslovene zlej legislatívy aj hlasovanie proti jej prijatiu. Richard Sulík potvrdil, že ako už SaS avizovala, „jej poslanci určite nepodporia aktuálny návrh štátneho rozpočtu“.
„Ak bude rozpočtové provizórium, rezort práce by nemohol domácnostiam v roku 2023 pomôcť sumou 900 miliónov eur s energiami.“ Takto sa po nedávnom rokovaní vlády vyjadril minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak. „Sociálna oblasť je oblasťou, kde máme v návrhu štátneho rozpočtu navýšenie o 2,8 miliardy eura. Z toho najväčšia časť sú dôchodcovia, rodiny s deťmi a pomoc s energiami. Ak by nebol schválený štátny rozpočet a museli by sme ísť do provizória, tak 900 miliónov eur by viselo a nevedeli by sme ich použiť na pomoc domácnostiam,“ upozornil Milan Krajniak To však vyvoláva asociáciu s myšlienkou brania si občanov za rukojemníkov aktuálnej moci.

(ib - Kresba: Andrej MIŠANEK)



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.