Čas covidovej pravdy

thumbnail

KOMENTÁR

Ivan KRAJČOVIČ

Vláda plní ďalší predvolebný sľub. Vymenovala poslanca Petra Kotlára (nominant SNS) za splnomocnenca vlády pre preverenie krokov manažmentu počas pandémie ochorenia COVID-19.

Hneď na to vystúpil s vyhlásením neúspešný exminister zdravotníctva a poslanec parlamentu Marek Krajči. Vraj vlády „Eduarda Hegera aj Igora Matoviča robili v čase pandémie ochorenia COVID-19 najlepšie, ako vedeli“. V tomto priznaní sa skrýva všetko, čo sa dialo počas tých rokov. Diletantstvo, „riadenie“ opatrení politikmi, obklopenými pestrou zmesou ľudí, ktorí sa spreneverili Hippokratovej prísahe a lekárskej etike za potľapkanie zahraničia po pleci. Už  len táto obrana svedčí o tom, že sa obávajú najmä odhalenia pravdy. Nech robili, čo robili, výsledkom je približne dvadsaťjedentisíc mŕtvych Slovákov. Krajči sa tiež obáva, či v tomto prípade nepôjde len o inkvizičný proces, ktorý bude mať za úlohu potrestať predchádzajúcich vládnych predstaviteľov.

Nuž k tej inkvizícii. Ak už nevieme kam z konopí, utiekame sa aj k viere. Nepomohla však ani úprava podmienok získania odpustkov v čase sviatku Všetkých svätých a Pamiatky všetkých verných zosnulých zo strany Konferencie biskupov Slovenska. Bolo to po žiadosti predsedu Konferencie biskupov Slovenska Mons. Stanislava Zvolenského, schválenej samotným pápežom s platnosťou pre celú cirkev. Dôrazný piatkový pôst dva roky po sebe za odvrátenie pandémie koronavírusu ani výzva modliť sa pravidelne Modlitbu za Slovensko tiež nepomohli. Neúčinné boli aj požehnania celému Slovensku od generálneho vikára Nitrianskej diecézy Petra Brodeka z paluby lietadla s relikviou Kristovej krvi, čo bol dar od kráľa Mateja Korvína I. pri príležitosti posvätenia kostola v Hronskom Beňadiku v roku 1483.

Svet už dávno pokročil. Vietnamský minister dostal osemnásť rokov za kšeftovanie s liekmi počas pandémie. Rakúsko vyšetruje stratu pätnástich miliárd eur, ktoré boli na boj s covidom rozdelené. V Rumunsku rokujú o zbavení imunity bývalého premiéra a dvoch exministrov zdravotníctva za nadmerné nákupy vakcín so škodou za vyše jednej miliardy eur. Bývalý ideologický vodca pandémie riaditeľ Národného inštitútu pre alergie a infekčné choroby Dr. Anthony Fauci sa podrobil dvojdňovému výsluchu pred Kongresom USA o tom, aká bola jeho úloha pri výskume v čínskom Wu-hane a vedeckej cenzúre súvisiacej s pandémiou COVID-19. Už sa však nepamätá na veľa vecí. Napríklad o povinnom odstupe ľudí od seba, ktorý s radosťou prebral aj exminister Krajči, a povedal, že nebola založená na nijakých údajoch, len sa „tá informácia jednoducho vyskytla“.

Splnomocnenec vlády Peter Kotlár sa bude zrejme tiež stretávať so stratami pamäti. Na povinné testovanie v mraze, nemožnosť chodiť do obchodov, očkovanie pod hrozbou straty zamestnania, podpisovanie papierikov o preberaní zodpovednosti očkovaného za stratu zdravia či vlastnú smrť, na bitie neposlušných občanov bez rúška zo strany polície. Opakovane nastávalo porušenie zákonov a medicínskych postupov, keď sa zdravým, nie chorým obyvateľom šparchali v nose aj žiačky stredných škôl a veterinári. Testami kórejskej firmy Biosenzor, ktorý nemal registračné schválenie od Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv. Certifikáty o negatívnom teste vyžadovali predavačky a vrátnici hoci do zdravotníckej dokumentácie majú právo nahliadať iba osoby viazané lekárskym tajomstvom.

Už v januári 2023 začal generálny prokurátor Maroš Žilinka stíhanie vo veci trestných činov marenia úlohy verejným činiteľom a všeobecného ohrozenia pre podozrenie, že pri manažmente pandémie ochorenia COVID-19 v období rokov 2020 až 2022 došlo k nesprávnym postupom, rozhodnutiam a prijímaniu opatrení, ktoré mali mať za následok neodôvodnene zvýšenú úmrtnosť. V novembri 2023 aj prezidentka Zuzana Čaputová prekvapujúco uviedla, že zámer koalície preveriť manažovanie pandemickej situácie „je legitímny“. Možno zo strachu. Tiež sa stala tvárou reklamnej kampane očkovania počas pandémie. Hoci zo zákona vystupovať v reklame nesmie, na bilbordoch tvrdila že „vakcína je sloboda“. Napriek svojej teatrálnej verejnej vakcinácii aj ona ochorela na koronavírus.

Treba rátať nielen ľudské, ale aj ekonomické straty. Portál Politico na základe dostupných údajov vyrátal, že najmenej 215 miliónov dávok vakcín proti COVIDU-19, ktoré krajiny Európskej únie nakúpili na vrchole pandémie, bolo vyhodených, čo stálo daňových poplatníkov najmenej štyri miliardy eur. Z troch vakcín proti covidu na obyvateľa v rámci Únie, čo je 1,5 miliardy dávky, skončila na skládke takmer každá tretia. Aj na Slovensku.

 



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.