Dobre vedia naše žienky, kto má plné peňaženky...

thumbnail

Kúpeľné Piešťany sú už dávno plné moslimských prišelcov. Zvyšok Slovenska si to akosi nevšíma, aj keď o tom vie už dlhé roky. Obyvatelia mesta Piešťany, kde sú aj naše kedysi najslávnejšie kúpele, vedia však o veci svoje. Návštevníkov kúpeľné mesto potrebuje, ide však o to, ako sa v meste prejavujú. Nie dosť, že kúpele patria maďarskej spoločnosti Danubius Hotels Company, v meste to podľa domácich najmä v lete vyzerá ako v Bagdade. Aspoň podľa počtu žien zahalených v čiernych burkách a podľa arabských výrastkov, ktorí pri jazde na bicykloch púšťajú do ulíc hlasnú arabskú hudbu.

Arabi chodia do Piešťan už od osemdesiatych rokov, kedy sa počas iracko-iránskej vojny v miestnom leteckom závode opravovali pokazené bojové lietadlá a v kúpeľoch si opravovali pokazené telá i duše arabskí piloti.

■ ARABELY ZARÁBALI

Tým sa páčila starostlivosť nášho socialistického zdravotníctva, aj starostlivosť miestnych sociálnych pracovníčok, teda prostitútok zvaných „Arabely“. To bol začiatok prílevu arabských hostí. Chýry o krásach Piešťan sa dostali aj k bohatším arabským mužom napríklad z Kuvajtu, a tí k nám začali chodiť radi a socialistickému režimu prinášali potrebné valutové zisky.

Po prevrate a čudnej privatizácii kúpeľov na chvíľu príliv islamistov ustal, prevažovať začali hostia z bývalého Sovietskeho zväzu. Tí tiež nemali prázdne peňaženky, a tiež sa im páčili aj naše žienky. Na prelome tisícročí sa tak mesto, ktoré bolo považované za kozmopolitné už od založenia kúpeľov Alexandrom Winterom, zmenilo na akýsi moderný slovenský Babylon, kde na ulici hlučne komunikovali Arabi, Rusi, Balkánci. To, že taký hluk do príjemného prostredia nepatrí, vedia najmä domáci Piešťanci.

„Arogancia bohatých cudzincov je vyjadrená najmä ich hlučnosťou a veľkopanskými spôsobmi. Správajú sa tu, ako by im to všetko patrilo. My sme sa dostali do polohy ich služobníkov. Našinci pracujú za smiešne peniaze a oni ich majú nadbytok. Lenže nie je pravda, že dávajú zarobiť aj nám. Sami si tu založili svoje firmy a prevádzky, nastavali či poskupovali domy a pozemky a vytvárajú zisky len pre seba. Niečo z toho dostane v podobe daní aj mesto, ale zarába na tom najmä štát, ktorý berie dane z herní a kasín, kde Arabi nechávajú obrovské peniaze. Vraj sem prišli investovať, ale to znamená, že celé okolie plazivo kolonizujú,“ hovorí taxikár Dušan, keď ma vezie na stanicu, aby som z Piešťan odišiel po tom, čo som spôsobil v centre mesta menší incident.

Na pešej zóne sa okolo mňa bicyklovali dvaja tmaví výrastkovia a nahlas púšťali arabskú hudbu tak, že sa ozývala v celom parku pri Winterovej ulici. Spýtal som sa ich: „Máte povolenie na verejnú produkciu?“ Škerili sa a prikyvovali: „Okej, sir!“ Zopakoval som to po anglicky, odpovedali rovnako. Až keď som vybral mobil, že idem volať políciu, vypli megafón a zmizli. Polícia však v meste s arabskými výrastkami poriadky nerobí. Ani s rodinami, ktoré si v parkoch na verejnej zeleni robia skupinové pikniky. Ak sa do kúpeľov príde rekreovať len jeden člen rodiny, aby za ním zvyšní členovia rodiny doma nesmútili, rovno s ním ide celá rodina. Často je to aj dvadsať či viac ľudí.

V Piešťanoch vlastnia Arabi niekoľko podnikov aj cestovnú agentúru, ktorá zabezpečuje služby pre arabských hostí. Na piešťanskom korze vlastnia aj arabskú reštauráciu. Zvláštne je, že v reštaurácii  je aj alkohol, ktorý islam prísne zakazuje. Alah sa možno nepozerá, ako sa správajú v záujme vytvorenia zisku jeho vyznávači práve v Piešťanoch... Arabi už majú v meste a okolí všetko, čo potrebujú na trvalé osídlenie priestoru, zatiaľ s výnimkou mešity.

■ SATELITNÁ KOLÓNIA

Na viacerých miestnych úradoch okolo Piešťan už arabskí investori oznámili, že sa rozhodli usadiť práve v tejto lukratívnej lokalite a vybudovať rekreačné zóny. V septembri minulého roku rozvírila pokojné vody rieky Váh správa, že pri obci Prašník nebadane vyrástla nová satelitná kolónia pre Arabov. Rodinné domy už stoja a sú pripravené na nasťahovanie. Spolu by mohlo obsadiť tento pekný kút Slovenska takmer sto rodín z Kuvajtu. Podobná kolónia vyrástla aj v českých Tepliciach. Tamojší obyvatelia však s Arabmi nemajú príliš vrelé vzťahy. Tento rok správy z Teplíc veru neboli pozitívne. Tepličania sa búria, Arabi piknikujú v miestnom parku, robia neporiadok a napádajú domácich, ktorí sa prechádzajú so svojimi psíkmi. Arabi každého psa považujú za nečisté zviera, ktorému sa treba vyhýbať.

Investičné aktivity ohlásil aj v obci Moravany nad Váhom neďaleko Piešťan istý Abdullatif Rumaih z Kuvajtu, ktorý plánuje pri jazere Striebornica vybudovať komplex rodinných domov s názvom Silver Resort. Domáci obyvatelia zorganizovali úspešnú petíciu a vyjadrili svoj nesúhlas s plánom zastavať takmer päťdesiat tisíc metrov štvorcových v obľúbenej rekreačnej lokalite.

Arabi v Piešťanoch majú nielen svoje rezidencie a reštaurácie, ale aj zvyky. Domáci s tým spočiatku problémy nemali, naopak, voči cudzincom sa správali tolerantne, lebo si mysleli, že s Arabmi  prídu aj peniaze. Nálada domácich sa však zmenila, lebo najmä v posledných rokoch sa ukazuje aj v Piešťanoch, podobne ako v českých Tepliciach, že arabskí návštevníci, z ktorých sa postupne často stávajú usadlíci, sa vôbec neprispôsobujú miestnym zvykom. Naopak, presadzujú na verejnosti svoje zvyky a spôsoby správania, ktoré sú celkom odlišné od tých našich...

Roman KALISKÝ-HRONSKÝ



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.