Falošná politická korektnosť

thumbnail

Komentár Romana MICHELKA  

Žijeme v čase falošných pravidiel politickej korektnosti, ktorá je typická tým, že časť názorov či postojov je priam kanonizovaná a časť je nielen nálepkovaná, odsudzovaná a dehonestovaná, ale aj finančne či, nebodaj, trestno-právne sankcionovaná. Nedávno  Rada pre vysielanie a retransmisiu pokutovala katolícku Televíziu LUX (TV LUX)  za kázeň farára Mariána Kuffu. Absurdné.  Marián Kuffa je naozaj filantrop, človek, ktorý nedbajúc  na svoje pohodlie už celé desaťročia pomáha tým najbiednejším, ľuďom bez domova, bývalým kriminálnikom, zdravotne postihnutým či Rómom. Stará sa o tých, o ktorých by sa mal postarať štát, supluje jeho úlohu, a nič za to nechce. Zdá sa, že toto by ešte súčasný establišment dokázal prežrieť, čo však akceptovať nedokáže, je jeho veľká popularita, a teda aj mienkotvornosť. Jeho názory sú pritom úplne štandardné v rámci katolíckej cirkvi, je na strane aj nenarodeného života. A práve to sa niekomu zdá neprijateľné.

Katolícka Televízia Lux dávala pred časom priamy prenos  z Trnavskej  novény, kde jednu zo svätých omší slúžil aj otec Marián Kuffa  a veriacim sa prihovoril v homílii.  Principiálnosť jeho názorov je všeobecne známa, preto sa asi nemožno čudovať, že veci pomenoval priamo, bez servítok. Za takúto odvážnosť si vysielateľ TV Lux podľa Rady pre vysielanie a retransmisiu zaslúži pokutu, lebo opozičné názory nedostali rovnaký či adekvátny priestor.  Uvedomujú si členovia tejto rady,  čo vlastne povedali? Naozaj očakávajú, že má dať katolícka televízia rovnaký priestor antiklerikálnym, liberálnym či ateistickým názorom?  Kde je elementárna logika? Navyše, ako má vysielateľ technicky zabezpečiť  všestrannosť názorov v priamom prenose?

Donedávna si ešte mnohí mysleli, že žijeme síce v problematickej, ale predsa len ako-tak demokratickej spoločnosti. Alebo  radní v licenčnej rade predpokladali, že vysielateľ bude červeným perom cenzurovať každý riadok omše významného farára?  Ako si vlastne radní v tejto rade predstavujú vysielanie katolíckej televízie? Má po každej kázni vystúpiť nejaká „ikona“ bratislavskej kaviarne“, napríklad  Michal Havran či niekto z jeho súdka, a podrobiť každú kázeň zdrvujúcej kritike? Človek by aj pochopil, že niečo také sa ako-tak dá očakávať v otvorených debatách či iných diskusných formátoch. Ale v kázňach? To je absurdné!

Aj preto, že žijeme v Absurdistane, dvojica poslancov Národnej rady SR Tomáš Taraba a Ján Podmanický prišli s legislatívnym návrhom, ktorý by takéto konanie licenčnej rade neumožňoval. Odbornými garantmi takéhoto návrhu sú Ján Čarnogurský mladší a Marica Pirošíková, dlhoročná zástupkyňa Slovenskej republiky pred Európskym súdom pre ľudské práva (ESĽP). Podľa jej skúsenosti s judikátmi ESĽP judikatúra tohto súdu veľmi dbá na to, aby pri takýchto kauzách bola jasne dokázateľná   predvídateľnosť. Je jasné, že pri priamom prenose tento  parameter nemožno naplniť. To je však čisto právnický pohľad, je tu však aj hľadisko zdravého rozumu. Je predsa absurdné, aby katolícka televízia mala za povinnosť dávať vo svojom vysielacom čase priestor liberálom. Bohužiaľ, tam, kde sa končí zdravý rozum,  je asi primeraná len zmena zákona, aby sa podobné prípady neopakovali.  Samozrejme, samotná skutočnosť, že podobný legislatívny návrh budú dávať opoziční poslanci, by mohla znamenať, že skončí v koši. Súčasná koalícia sa však pýši tým, že dnešná politická garnitúra je najkonzervatívnejšia od vzniku Slovenska. Predkladatelia preto verejne vyzvali, že ak by oni, respektíve ich politická pozícia, mali byť prekážkou presadenia tohto zákona, radi ho dajú k dispozícii komukoľvek z koaličných zákonodarcov.

A práve v takejto situácii sa budú ukazovať či lámať charaktery. Neviem  si predstaviť, akými argumentmi by svoje nepodporenie takejto právnej norme zdôvodnili  poslanci OĽaNO, ktorí boli zvolení do parlamentu ako členovia Kresťanskej únie. Iste, ich krátke pôsobenie v parlamente ukázalo, že ani samozrejmé veci u nich nie sú samozrejmé. Uvidíme, či celá ich predvolebná rétorika bola len marketing, alebo dokážu niečo také samozrejmé, ako je zahlasovať za vec či opatrenie, ktoré je v plnom súlade s ich deklarovanými hodnotami.

Nakoniec,  nikto nenúti liberálov pozerať kázne kňaza Mariána Kuffu.  Nikto by teda nemal brániť katolíckej televízii, aby vysielala programy, ktoré sú súladné s hodnotami, ktoré vyznávajú jej diváci. To by sme však museli žiť v dobe, kde má elementárna racionalita navrch pred agresívnou ideológiou.

 



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.