Kaviarenská optika samozvaných elitárov

thumbnail

Predstaviteľ DAV-u 2 Lukáš PERNÝ o súčasných kádrovákoch a krágľovačoch. Už sme si zvykli, že  bratislavská či pražská kaviareň vznikli z idey dvojitej morálky a extrémneho morálneho relativizmu takzvaných pravdoláskarov, havloidov či slniečkarov. Sú to tí, ktorí považujú tradičnú rodinu za prežitok a veľmi agresívne presadzujú genderovú ideológiu. Na jednej strane veľkí humanisti, dokonca až takí, že zaviedli do jazyka také absurdnosti, ako povedzme pojem humanitárne bombardovanie, ktorí obhajujú inak neobhájiteľné permanentné a masívne zlyhanie pri riešení imigračnej krízy, na druhej strane ani okom nemihli, keď antisociálny politik Kaník bez náznaku čo len nepatrnej empatie pripravil dlhoročných invalidných dôchodcov (dokonca aj beznohých) o ich invalidné dôchodky, čím mnohých z nich priviedol do bezvýchodiskovej životnej situácie, ktorú nezriedka riešili skratovo a tragicky. Táto počtom nepatrná skupinka samoštylizovaných elitárov v podstate ovláda takmer celý mediálny mainstream, čo je však ešte horšie, akékoľvek iné názory nálepkuje, škandalizuje a kriminalizuje. Jej ostatným prejavom je označenie občianskeho združenia DAV 2 za extrémistické, rovnako ako onálepkovanie vládnej SNS za ultrapravicovú stranu. A čo je najabsurdnejšie, takéto kádrovanie a krágľovanie je podporované z verejných zdrojov. Aj preto prinášame reakciu jedného z predstaviteľov DAV-u 2 Lukáša PERNÉHO na dokument Pavla Struhára Prevencia nenávistných a extrémistických prejavov...

  • DAV 2 v dokumente Prevencia nenávistných a extrémistických prejavov v školskom prostredí, ktorý financovalo MS SR, označili za extrémistickú organizáciu. Kto je jeho autorom a na základe čoho to tvrdí?

Autorom je istý Mgr. Pavol Struhár, PhD., tajomník katedry, manažér kvality na Trenčianskej univerzite, ktorý absolútne neprofesionálne a bez akýchkoľvek dôkazov či citácií označil občianske združenie DAV 2, ktoré tvorí aj rovnomenný kultúrno-spoločenský časopis, kam píšu uznávaní vysokoškolskí pedagógovia (Hohoš, Sťahel, Manda, Fábry, Blaha), vedci (Ondriáš, Ondrovič, Luljak, Burgan), ale aj talentovaní umelci a spisovatelia (Kotradyová, Majerník, Valovičová, Nemčeková) za údajne „radikálne a extrémistické občianske združenie“, čím menovaných autorov (minimálne zaradením medzi extrémistov) uráža, ohovára a ohrozuje ich dobré meno. DAV 2 na svojich stránkach pritom jasne deklaruje potrebu dialógu a diskusie o súčasnom spoločenskom zriadení a taktiež dlhodobo apeluje na realizáciu občianskych, sociálnych a ekonomických práv, ktoré neoliberalizmus (minimálny štát) popiera. Tieto práva sú pritom ukotvené aj vo Všeobecnej deklarácii ľudských práv z roku 1948, na ktorú sa liberáli radi odvolávajú. Je však pozoruhodné, že autor pritom nazýva DAV 2 intelektuálmi, napokon aj pôvodný DAV, ktorý tvorili skutočne významné osobnosti slovenskej kultúry ako Clementis, Novomeský, Siracký či Kráľ, bol cenzurovaný vtedajšími „bojovníkmi za demokraciu“, takže história sa nám opakuje.

  • A kto straní vám?

Medzi priaznivcov, autorov a čitateľov DAV-u 2 patria nielen nezávislí aktivisti, podporovatelia pronárodných a prosocialistických strán, ale aj voliči strany Smer-SD či SNS, takže je otázne, či si je ministerstvo spravoldivosti, ktoré opätovne vedie človek z pravicovej Most ‒ Híd, vedomé, že podporou podobných propagandistických materiálov nepriamo ale predsa očierňuje aj podporovateľov svojich koaličných partnerov. Dá sa to dokázať na základe ohlasov a komentárov na sociálnych sieťach.

  • V spomínanom materiáli boli v jednej línii názory národné aj socialistické označené za extrémistické...

Cieľom podobných propagandistických brožúr je zničiť národné a sociálne hodnoty (teda komunitárne hodnoty) na prospech extrémne globalistického a neoliberálneho pohľadu na svet. Treba pripomenúť, že väčšina súčasných západných filozofov, ako sú Jameson, Chomsky, Žižek, Peffer, ba dokonca aj liberál Rorty, považujú kritiku súčasného modelu globálnej civilizácie za oprávnenú. Ak nám má byť vzorom Západ, prečo propagandisti odmietajú čítať autorov slobodne kritizujúcich súčasný stav spoločnosti? V takom prípade by celosvetovo uznaní autori boli označení za extrémistov.

  • Aký bude váš ďalší postup? Bude sa DAV 2 takejto nálepke brániť?

 V minulosti bola medzi extrémistické strany v podobnej príručke (The Kremlinconnections of the Slovak far-right) zaradená aj strana SNS, ktorej nominantka, inteligentná a kriticky mysliaca žena JUDr. Mgr. Martina Lubyová, PhD., dnes vedie ministerstvo školstva. Verím, že sa o týchto aktivitách ministerka dozvie a bude apelovať na stiahnutie podobných, extrémne liberálnych a manipulatívnych príručiek zo škôl, pretože ohrozujú dobré meno slobodne mysliacich ľudí. Myslím si, že najväčším úspechom by v tomto bolo poukázanie na nekorektnú, ideologicky podfarbenú a nevedeckú prácu ľudí, ako je pán Struhár, ktorý šmahom ruky zaradil OZ DAV 2 medzi extrémistov bez jediného dôkazu. Pripomínam, že toto občianske združenie funguje priamo ‒ demokraticky, usiluje sa o napĺňanie občianskych a sociálnych práv a jasne deklaruje, že na svojich stránkach v rámci slobody slova dáva slobodný priestor občanom, teda na webe publikuje aj názory, s ktorými sa redakcia nemusí stotožňovať.

Lukáš PERNÝ (tretí sprava) so spolupracovníkmi a s autormi kulúrno-politického.

Socialistické, ale aj vlastenecké presvedčenie je legitímnym postojom na politickom spektre, či sa to pánom ultraliberálom páči, alebo nie. Je skutočne neprijateľné nazývať extrémistami všetkých, ktorí sa angažujú na prospech vlastenectva a sociálnych výdobytkov civilizácie a nesúhlasia s liberálnym fanatizmom, nepoklonkujú sa vojenským zločineckým organizáciám, ktoré majú na svedomí milióny mŕtvych ‒ dokonca aj zahraničných Slovákov vo Vojvodine, alebo si dovoľujú kritizovať neoliberalizmus, ktorý je aplikovaný na globálnej úrovni.

Na strane 18 sa Struhár odvoláva na právny štát. Nuž, článok 26 (1) Ústavy SR jasne hovorí: „Sloboda prejavu a právo na informácie sú zaručené.“ Verím, že Martina Lubyová zakročí a podobné extrémne liberálne postoje zastaví, pretože systém, ktorý nie je schopný prijať sebakritiku, je odsúdený na zánik.

Zhováral sa Roman MICHELKO



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.