Maďarskí starostovia bránia vzniku slovenských škôl

thumbnail

Slovenské deti na juhu štátu nemajú prístup k vzdelaniu v slovenskom jazyku. Podľa Zákona č. 596/2003 Z. z. o štátnej správe v školstve a školskej samospráve sú mestá a obce v rámci preneseného výkonu štátnej správy zriaďovateľmi základných škôl. Vytvárajú tak podmienky na výchovu a vzdelávanie. Ich povinnosťou je tiež zabezpečiť všetkým žiakom  prístup k základnému vzdelaniu vo svojom rodnom jazyku. Niektoré obce na južnom Slovensku však nechcú umožniť slovenským deťom výučbu v slovenskom jazyku.

Je na neuverenie, že v slobodnej a demokratickej Slovenskej republike nemajú príslušníci štátotvorného a väčšinového slovenského národa v niektorých oblastiach zabezpečený prístup k základnému vzdelaniu vo svojom rodnom jazyku. Vinou aktuálneho znenia Zákona č. 596/2003 Z. z. o štátnej správe v školstve a školskej samospráve a väčšinového zastúpenia príslušníkov maďarskej národnostnej menšiny v obecných a mestských zastupiteľstvách na južnom Slovensku sú slovenskí žiaci oproti maďarským absolútne znevýhodňovaní.

ZAISTIŤ NÁPRAVU!

Mnohí z nás sa preto pýtajú, prečo si štátne orgány doteraz nedokázali poradiť s týmto problémom? Odpoveď je veľmi jednoduchá. Predstavitelia maďarských politických strán vždy podmieňovali svoju účasť v ktorejkoľvek vládnej koalícii zabezpečením menšinových práv na úkor väčšinového a štátotvorného slovenského národa. Tento problém však nemusel byť, ak by predstavitelia všetkých slovenských politických strán povýšili národný záujem nad svoje osobné a stranícke záujmy. Nová vláda Igora Matoviča, našťastie, nestojí na hlasoch maďarských strán. Ani v Národnej rade SR nemajú slovenskí Maďari po dlhých tridsiatich rokoch svoje zastúpenie. Treba to využiť. Úlohou novej vlády je konečne zabezpečiť všetkým slovenským deťom bezproblémový prístup k základnému vzdelaniu v slovenskom jazyku bez toho,  aby sme diskriminovali výučbu v maďarskom jazyku.

NESPOKOJNÍ RODIČIA

Na tento problém sa dnes usiluje upozorniť časť nespokojných slovenských rodičov. Od roka 2017 nepretržite bojujú za zriadenie základnej školy s vyučovacím jazykom slovenským v obci Rohovce v okrese Dunajská Streda. O rok neskôr založili aj občianske združenie Iniciatívu BKZ. „Problém s akútnym nedostatkom miest v slovenských školách sa pritom netýka len Rohoviec a obcí Horný Bar, Trnávka, Kyselica, Blatná na Ostrove, Báč a Macov, ale celého okresu Dunajská Streda. V meste Šamorín je slovenská základná škola preplnená, deti z okolitých obcí neprijímajú. Voziť malé šesťročné deti desiatky kilometrov do základnej školy v Bratislave alebo opačným smerom  do Gabčíkova, ako nám navrhli viacerí starostovia obcí minulý rok, nie je pre žiadneho rodiča riešením, ale komplikáciou.“ Bývalý premiér Peter Pellegrini ešte v roku 2018 prisľúbil, že v prípade neochoty obcí, štát postaví celkom novú školu s vyučovacím jazykom slovenským v jednej z dotknutých obcí. Všetko vo svojich rukách má už dnes nová vláda Igora Matoviča.

NA OKRAJI ZÁUJMU    

Iniciatíva BKZ si myslí, že hlavným dôvodom neochoty mestských a obecných zastupiteľstiev umožniť otvoriť aj slovenské triedy je v prvom rade nedostatok žiakov v školách s vyučovacím jazykom maďarským. Viaceré maďarské školy tak bojujú o prežitie a slovenské sú na okraji ich záujmu.  „Ešte v roku 2014 sa starosta obce Rohovce vyjadril, že ‚nebojte sa, ak nás Šamorín odstrihne, otvoríme slovenskú základnú školu u nás‘. Veď nakoniec, v Rohovciach do roka 2011 slovenská základná škola fungovala. Prečo by sa nemohla jej existencia obnoviť. Nestalo sa. Slovenská Základná škola Mateja Bela v Šamoríne nás odstrihla a my zúfalí rodičia si musíme pomáhať, ako vieme, aby naše deti mohli chodiť do slovenskej školy.“ Sklamaní slovenskí rodičia túto nešťastnú situáciu riešia rôznymi spôsobmi. „Väčšina rodičov, ktorí mali problém uplynulé roky, kam zapísať svoje deti, si prehlasovali trvalé pobyty do Šamorína. Vybavili si to u rodiny, známych, dokonca aj u cudzích ľudí, ktorým za to zaplatili. Tak ich je slovenská základná škola nútená vziať. Iní si zase nahlásili trvalý pobyt v Dunajskej Lužnej. Ale toto nie je riešenie. My si máme vybavovať trvalý pobyt v iných obciach, aby naše deti mohli navštevovať slovenskú základnú školu?“

PROBLÉM ESKALUJE

Po komunálnych voľbách v roku 2018 sa nový starosta obce Rohovce s čiastočne obmeneným obecným zastupiteľstvom vyjadril, že nepodporí myšlienku opätovného zriadenia základnej školy s vyučovacím jazykom slovenským. Iniciatíva BKZ sa preto rozhodla kontaktovať príslušné orgány, ako aj bývalého predsedu vlády SR Petra Pellegriniho so žiadosťou o ďalšie možnosti riešenia akútneho problému, keďže obec Rohovce sa postavila k veci odmietavo. Napriek prijatej novele Zákona o školskej správe a samospráve nedošlo k požadovanej náprave. Uvidíme, ako sa k tomuto problému postaví nová vláda. Všetko má vo svojich rukách.

Matej MINDÁR – Ilustrácia:  SNN

 



1 Komentár

  • Milan Mašcuch

    Toje hanebná vizitka, tejto skorumpovanej, bezcharakternej vlády.

Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.