Matica na ukrajinskom zozname ruských bacilov

thumbnail

Národná ustanovizeň poslala verejný list veľvyslancovi Ukrajiny na Slovensku. Začiatkom decembra 2022 zverejnila ukrajinská pobočka Texty.org.ua medzinárodnej nadácie The International Renaissance Foundation, ktorá patrí pod medzinárodnú sieť Open Society Foundations, na svojej webovej stránke štúdiu pod názvom Zárodky Ruského sveta.  Ponúkla komplexný pohľad na ľudí a organizácie, ktoré podporujú Rusko a jeho politiku. Z anglického prekladu ide o „ruské bacily“. Sami tvrdia, že sa im podarilo identifikovať vyše 1 300 jednotlivcov a približne 900 organizácií v devätnástich krajinách Európy, ktoré zastávajú proruské stanoviská. Vydávajú vraj vyhlásenia na podporu vojny alebo vyzývajú na zrušenie sankcií, či sa zúčastňujú na proruských propagandistických podujatiach.

Na tomto „senzačnom a objavnom“ zozname sa objavilo aj niekoľko slovenských politických strán, médií, spolkov a politikov. Zaradenie mnohých z nich je obrovským prekvapením. Poďme sa teda bližšie pozrieť na tento tzv. ukrajinský kompilát.

  • DILETANTI

Jeho autori absolútne nerozlišujú medzi tými, ktorí verejne podporujú Rusko, od tých, ktorí v tejto súvislosti hovoria o mieri alebo majú len kritické pripomienky k celkovej geopolitickej situácii. Dokonca sa na zozname ocitli mená a organizácie, ktoré nevydávajú nijaké politické vyhlásenia v súvislosti s konfliktom. Niektoré osoby zo zoznamu sú už dokonca po smrti. V konečnom dôsledku ide teda o bezcenný diletantský brakový text, ktorý odkazuje na rôzne pofidérne zdroje. Ich autormi sú často neznámi ľudia s mimovládnym pozadím.

Na tejto „čiernej listine“ sa prekvapujúco ocitla aj najstaršia národná, kultúrna, vedecká a osvetová ustanovizeň Matica slovenská. Uvádza sa, že ide o „kultúrnu mimovládnu organizáciu, ktorá šíri ruskú kultúru a ruské naratívy“. Matica nie je mimovládna organizácia, ale verejnoprávna ustanovizeň, ktorej činnosť je upravená zákonom o Matici slovenskej. Aj to svedčí o vzdelaní a rozhľadenosti autorov štúdie.  V prípade zaradenia Matice slovenskej na túto likvidačnú listinu sa vychádzalo z  „akademickej štúdie“ istého Bielorusa Aliakseia Kazharskeho a jeho kamarátky Veroniky Golianovej, zverejnenej v roku 2020. Autori hodnotili Maticu slovenskú a jej aktivity spred roka 2018. Analytici, ak ich tak vôbec môžeme takto nazvať, pomerne manipulatívne vykonštruovali svoju analýzu slovnou hrou o úlohe národnej a slovanskej identity, keďže to podľa nich údajne zohráva najväčšiu rolu v ruskej propagande. Matica slovenská oficiálne listom požiadala A. Kazharskeho o predloženie dôkazov, na základe ktorých verejne obvinil Maticu slovenskú zo šírenia ruskej propagandy. Akademik nebol dodnes schopný slušne odpovedať na list a namiesto toho sa zbabelo posťažoval na internete, že Matici slovenskej sa nepáči jeho analýza.

Trend takýchto analýz od samozvaných expertov bez dôkazov sa na Slovensku rozmohol v nevídaných rozmeroch. Kazharskeho a Golianovej propagandistické závery vôbec nie sú jediní. Fakty ale hovoria jasnou rečou. Matica slovenská sa k ruskému štátnemu režimu nevyjadruje, nepodporuje ho a nie je nástrojom akejkoľvek cudzej štátnej moci na Slovensku. Jej záujmy sú čisto proslovenské a  nemá nijaký dôvod obdivovať cudzí režim smerom na východ, západ, sever ani juh. Záujmy Matice slovenskej vždy boli a budú totožné so záujmami slovenského národa a jeho štátnosti. Slovanská idea v Matici je tradične postavená na kultúrnej, odbornej i vedeckej spolupráci a hľadať v nej niečo iné je ‒ na rovinu ‒ paranoidné. Apropo, slavistika, ktorej sa venuje aj Matica, je celosvetovo uznávaný vedecký odbor a skúma z rôznych hľadísk všetky slovanské národy. Otázka znie, prečo sa akademický zamestnanec Univerzity Komenského, ktorému chodí výplata z našich slovenských daní, verejne usiluje o vyvolanie nenávisti časti spoločnosti voči verejnoprávnej kultúrno-vedecko-osvetovej ustanovizni a využíva na to metódy manipulácie a lži? Čie propagandistické vývody zverejňuje a v čom záujme?

  • ZOZNAMY NEPOHODLNÝCH

Aký je teda skutočný zmysel takéhoto zoznamu, v ktorom majú prsty už spomínaní Kazharski a Golianová? Nemusíme ísť veľmi ďaleko do minulosti. Zoznamy osôb určených na likvidáciu vytvárali aj fašisti v Taliansku či nacisti v Nemecku, pričom do nich najskôr zapisovali a neskôr aj aktívne likvidovali ľudí, ktorí im stáli v ceste pri nastoľovaní chorej totalitnej moci. Aj oni radi označovali svojich protivníkov ako hmyz, bacily či vírusy.

Na Slovensku podobný zoznam vznikol ešte prednedávnom. Vytvorila ho Gerulata Technologies. Je to ďalšia samozvaná spoločnosť s manipulatívnymi metódami práce. Nedávno zaradila aj Slovenské národné noviny medzi tzv. proruské zdroje po vypuknutí vojny na Ukrajine. Tento zoznam sa už na internete nenachádza. Chlapci sa najskôr zľakli súdnych dohier.  Mimochodom, zakladateľom Gerulaty je Michal Trnka, ktorého otec je spolumajiteľ známej slovenskej IT spoločnosti Eset.  Jej majitelia sú zase spoločníkmi vo firme, ktorá vydáva Denník N. S Gerulatou podpísala pred predčasnými voľbami zmluvu na využívanie analytických nástrojov na vyhľadávanie dezinformácií na internete za 416-tisíc eur vláda E. Hegera a vyplatil ju kabinet L. Ódora. Aktuálny podpredseda parlamentu Ľuboš Blaha žiada jej vrátenie a prešetrenie dotácie orgánmi činnými v trestnom konaní. Tvorcovia z Gerulaty sa priznali, že pri zostavení zoznamu neskúmali fakt, či určití aktéri pri šírení správ hovoria pravdu, ale zaradenie sa uskutočnilo skôr na základe ich hodnotovej orientácie. Takto môžu za verejný hriech nepriamo označiť akúkoľvek myšlienku, ktorú možno skryť pod vágny termín „ruský naratív“. A takto nejako funguje novodobý totalitarizmus v praxi aktuálne. Týmto štýlom sa vytvárajú veľmi nebezpečné podmienky na to, aby mohol ktorýkoľvek občan Slovenskej republiky žiť v strachu o svoj život.

Podobné zoznamy politikov, novinárov, organizácií či obyčajných ľudí vytvárala aj ukrajinská organizácia Mirotvorec, ktorá na Slovensku spolupracovala i s Denníkom N. Novinári tejto organizácie zverejnili na svojej stránke mená, adresy a iné osobné údaje ľudí, ktorí boli potom na Ukrajine násilne zavraždení. Mnoho z nich ušlo do zahraničia, resp. sú vydieraní a žijú v strachu a obavách. Túto organizáciu odsúdili rôzne medzinárodné inštitúcie vrátane EÚ, OBSE, veľvyslancov krajín G7, Reportérov bez hraníc a podobne. Ich portál údajne spravujú a aktualizujú anonymní dobrovoľníci na základe podnetov zaslaných od informátorov, zo sociálnych sietí, z videí, novinových článkov i fotografií. Na tejto čiernej listine nepriateľov Ukrajiny sa teda môžete ocitnúť aj na základe fotky na sociálnej sieti alebo napísaním článku, ktorý sa vymyká jedinej pravde šírenej v médiách hlavného prúdu. Nápadne sa to podobá na metódy, ktoré používala pravicová vojenská chunta v Čile pod vedením neslávne známeho diktátora Augusta Pinocheta. Pre neznalých len ozrejmíme, že Pinochet zvrhol v roku 1973 legálnu čilskú vládu a jeho tajná služba do roka 1990 bez súdu pozatýkala a popravila iba na základe domnienok i udaní desaťtisíce nevinných čilských občanov.

  • VÝHOVORKY

Ukrajinský veľvyslanec sa verejne tvrdil, že keďže je portál v súkromnom vlastníctve, štát ho nemôže obmedziť, lebo by to bolo porušením práva na slobodu tlače a prejavu. Zároveň však pri vypnutí opozičných médií to urobili ihneď a bez okolkov. Nepripomína to niečo? Slovenská republika napriek svojej nadštandardnej pomoci Ukrajine takisto nie je vyňatá z hľadáčika Mirotvorcu. Predseda Matice slovenskej Marián Gešper sa však odbil nenechal a ukrajinskému veľvyslancovi Myroslavovi Kastranovi napísal list. Okrem iného v ňom uviedol: „Okrem takýchto zbytočne ostrých pomenovaní nás zaráža aj skutočnosť, že na tomto zozname sa nachádza i Matica slovenská. Matica slovenská je najstaršou slovenskou národnou, kultúrnou, vedeckou i vydavateľskou organizáciou so 160-ročnou tradíciou. Je nositeľkou a šíriteľkou práce národnej kultúry a dodnes šíriteľkou národnej kultúry a vedy. Matica má zo zákona povinnosť primárne podporovať slovenskú národnú kultúru. Pôsobí ako národná, nezávislá nadstranícka, nadkonfesijná, nadrezortná, vedecká a kultúrna ustanovizeň. Nevidíme žiadny reálny dôvod, prečo na tomto zozname sa nachádza aj Matica slovenská. Navyše keď na Ukrajine pôsobí Oblastná kultúrno-osvetová organizácia Matica slovenská na Zakarpatsku a mnoho členov Matice slovenskej má aj ukrajinský pôvod, resp. predkov. Preto sa na Vás obraciame so žiadosťou o stanovisko k tomuto zoznamu, ktorý môže podnecovať nenávistné útoky (aj fyzického charakteru) na všetkých ľudí a organizácie uvedené na tomto zozname.“

Rovnako dnes sa činia niektoré médiá na Slovensku. Úmyselne ohrozujú životy a zdravie občanov Slovenskej republiky šírením takýchto zoznamov a zverejňovaním mien  údajných „bacilov“. Veď práve to môže viesť až k osobnej likvidácii týchto podľa nich nepohodlných osôb. V tomto kontexte budú v prípade podobnej situácie na Slovensku zodpovední nielen vlastníci médií, im slúžiaci novinári, ale aj akademici typu Kazharski, Golianová, dobre platení mladíci z Gerulaty a iní, ktorí s insitným fanatizmom usilovne kreslia pomyselné terče na chrbty nevinných ľudí. Je potrebné, aby sa uvedeným problémom čo najskôr zaoberali zodpovedné rezorty a orgány činné v trestnom konaní. Aby nebolo neskoro...

Maroš SMOLEC, Viktor ZOHOR – Karikatúra: Andrej MIŠANEK



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.