Nech vládnu vyzretí politici

thumbnail

Liberálne médiá spochybňujú ústavu ako dôkaz existencie štátnosti „Deň ústavy je mnohovýznamný a rozhodujúci sviatok pre Slovákov!“ Aj tieto slová povedal predseda NR SR Andrej Danko v úvode Slávnostnej akadémie pri príležitosti 25. výročia vzniku SR. V historickej budove parlamentu na Župnom námestí v Bratislave ju pod jeho záštitou v spolupráci s Právnickou fakultou UK v Bratislave zorganizoval najvyšší zákonodarný orgán. Treba ich chápať aj ako odpoveď na množiace sa útoky zo strany niektorých tzv. liberálnych médií, ktoré spochybňujú 1. september ako štátny sviatok Slovenskej republiky, čím sa pokúšajú prakticky stále spochybňovať nielen jej existenciu, ale aj demokratický vývoj, ktorý sme zaznamenali za štvrťstoročie modernej štátnosti. „Základ slovenskej štátnosti z prvého januára 1993 položila práve Ústava SR,“ pokračoval  predseda parlamentu a ocenil demokratické voľby aj čoraz intenzívnejší záujem ľudí o verejné dianie, čo doplnil aj tým, že „nestačí iba prijať zákony pri vzniku štátu, treba sa prispôsobiť dobe.“ Slováci podľa neho ukazujú, že sme zrelý národ, čo napríklad dokazuje spolužitie s menšinami. Zamyslel sa aj nad úlohou médií, hlavne elektronických, ako rastúcej sile sociálnych sietí, keď povedal: „Štát by mali riadiť vyzreté politické strany a osobnosti, ktoré spolu súťažia programami a nie facebookovými stranami.“ Poukázal, že tak Slovensko, ako aj Česko pri formovaní štátností prešli zložitým spoločným časovým úsekom, no zároveň vyzdvihol nadštandardné vzťahy. Po ňom sa ujal slova oficiálny hosť spoza rieky Moravy, predseda Poslaneckej snemovne Parlamentu ČR Radko Vondráček, ktorý zdôraznil vzájomnú úctu a spoluprácu, účastníkom sa prihovoril aj trojnásobný predseda slovenskej vlády Robert Fico.

  • ASPEKTY ŠTÁTNOSTI

Následne vystúpil dekan Právnickej fakulty UK Eduard Burda. Jeho vystúpenie už predznamenalo odbornú časť akadémie s názvom Právne a parlamentné aspekty štátnosti Slovenskej republiky. Vo viacerých blokoch, predelených krátkymi prestávkami, hovorili odborníci zo Slovenska aj Čiech zo zainteresovaných oblastí o tejto mnohorozmernej a dôležitej ústrednej téme. O historickom rozmere štátnosti napríklad historik a poslanec NR SR Anton Hrnko, Tomáš Gábriš a či Pavel Hynčica, odborníci na ústavné právo a integráciu: Ján Svák, Eduard Bárány, Boris Balog, Jiří Jirásek, Marián Giba, Milan Hodás a ďalší. Nechýbali odborné pohľady a analýzy právneho a parlamentného rozmeru štátnosti, ako aj jej neodlučiteľný ústavný a neustále živý integračný rozmer, ktorý sa rozrastá o mnohé aspekty živo pulzujúceho diania v Európskej únii a celom svete. Každý blok uzavrela plodná diskusia, keďže obecenstvo spolutvorili aj viacerí minulí a súčasní aktívni politici a tiež diplomati a politickí analytici aj komentátori.

  • PROGRAM PRE VEREJNOSŤ

Aj napriek nepriaznivému počasiu bránami parlamentu v onú sobotu prešlo viac ako sedem tisíc ľudí. Sídlo parlamentu každoročne v tento deň otvára brány pre verejnosť, pre ktorú bol opäť pripravený atraktívny program. Otvorili napríklad unikátnu výstavu, ktorá ostáva pre návštevníkov otvorená až do konca roka s názvom 75 rokov spolu a 25 rokov vedľa seba – spoločné storočie. Parlamentný archív prvýkrát vystavil viacero unikátnych dokumentov spojených s míľnikmi našej štátnosti. Areál parlamentu aj Bratislavského hradu patril záchranným i obranným zložkám, hasičom aj policajtom. Parlament opäť napadli „teroristi“, ktorých zneškodnili špeciálne policajné zložky. Záchranári pripravili záchranársky stan, lesníci a poľnohospodári zas lesnú škôlku, kde si deti mohli preveriť vedomosti o našej pôde, ale aj zistiť a naučiť sa rozdiely semien a rastlín. Na Bratislavskom hrade predstavili národné plemená zvierat. Deň Ústavy SR si mala pripomenúť aj Matica slovenská folklórnym festival v bratislavskom Ružinove. Program museli kompletne zrušiť a preložiť pravdepodobne na 15. septembra 2018.

Igor VÁLEK - Foto: TASR, archív

 



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.