Nereálne návrhy na šetrenie

thumbnail

Po tom, čo vláda SaS a Občajných ľudí s „pomocou“ SME RODINA úplne zruinovala štátnu pokladnicu a po tom, čo sa ju „jala“ naprávať vláda progresívnych odborníkov progresívnej exprezidentky Čaputovej, znie naozaj veľmi bizarne, ak sa politik SaS Marián Viskupič snaží koaličnej vláde Roberta Fica radiť, ako sa dá rozpočet „konsolidovať“. Vzhľadom na to, že poslanec Viskupič patrí medzi tých korektnejších, opozične neagresívnych a dokonca aj slušnejšie za opozíciu vystupujúcich politikov, môžeme sa iba domnievať, že mu nešlo o vyjadrenie za každú cenu, čo je pandémiou v radoch celej opozície, ale sa iba akosi „horšie vyspal“.

Zobudil sa kdesi do nejakého jeho slovenského sveta s dostatkom policajtov, hasičov, s nadbytkom učiteľov, zdravotníkov, lekárov a sestier. Do Slovenska s personálne predimenzovaným vojskom a sveta obecných úradov, kde zamestnanci nemajú čo robiť, lebo ich je priveľa. Berme to iba ako vstanie a zobudenie do reality, ale ľavou nohou. Slovensko je totiž úplne iné. Lekári, zdravotné sestry, vojaci, hasiči, policajti − tieto profesie nám chýbajú a veľmi urgentne treba ich stavy doplniť. O učiteľskom stave ani nevraviac. A tu nejde iba o jednoduché regrutovanie, tu sa dlhodobo rieši najmä možnosť dôstojného zaplatenia práce v týchto profesiách. A nielen v nich, ale to teraz nie je témou tejto poznámky. Takže ak chce SaS pomôcť zachraňovať verejné financie a ministrovi rezortu Kamenickému cez Mariána Viskupiča podsúva návrh, aby sa prepustením zamestnancov v štátnej správe ušetrilo poldruha miliardy eur, potom ide o amaterizmus, hlboký omyl alebo drzú trúfalosť. V každom prípade, ako minister Kamenický reaguje – „ekonomický analfabetizmus“.

Ak by sa totiž počet zamestnancov štátu podľa návrhu SaS znížil o desať percent, štátny rozpočet by si polepšil o miliardu a štyristotisíc eur. Nie je známe, prečo nie hneď o dvadsať alebo tridsať percent. To by sa skonsolidovala polovica dlhu, ktorú po sebe zanechali vlády Matoviča, Hegera a Ódora  a, samozrejme, čiastočne aj s účasťou SaS. Aké jednoduché a aké rýchle! Verejnosť − a zjavne aj politici SaS − nevie, že z celkového počtu zamestnancov štátu je iba jedna štvrtina takzvaných „úradníkov“, a aj tí toho majú často naložené viac, ako je únosné. Tri štvrtiny sú povolania, kde máme chronický nedostatok pracovných síl, a ak aj náhodou máme ako-tak na zalátanie pracovných pozícií s pomocou nadčasov, tak sú to trvale nedostatočne zaplatené profesie vzhľadom na spoločenskú dôležitosť ich povolaní. Teda ide o takzvané „nenahraditeľné“ povolania.

Tento a mnohé jemu podobné návrhy len poukazujú na mieru politického diletantstva v radoch opozície. Sú z tej istej „fajty“ ako návrhy napríklad Progresívneho Slovenska na znižovanie dôchodkov dôchodcom. Lebo vraj majú viac ako dosť. Podľa ministra financií Ladislava Kamenického by „ideálne bolo, pokiaľ by na najbližšom rokovaní vlády boli už predložené zákony súvisiace s konsolidáciou“. Uviedol to  po zasadnutí predsedníctva strany Smer − SD. „Očakávam nejakú dohodu vzhľadom na termíny, ktoré máme pred sebou. Želal by som si, aby sme vedeli pripraviť už na najbližšiu vládu nejaké zákony, ktoré súvisia s konsolidáciou,“ uviedol Ladislav Kamenický s tým, že rozpočet musí byť predložený do 15. októbra. Treba pripomenúť, že minister mal na myslím termín rokovania kabinetu Roberta Fica, ktorý je však až po uzávierke vydania tohto čísla SNN, no zároveň je to termín asi dva dni predtým, ako sa naše noviny dostávajú k vám.

Ivan Brožík

Foto: Andrej Mišanek 



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.