Nie územie, ale Orbán je odtrhnutý od reality

thumbnail

Akékoľvek spochybňovanie územnej integrity Slovenska je neprijateľné. Premiér Maďarska asi fakt nemá čo riešiť. Najnovšie ho zaujali nadchádzajúce parlamentné voľby na Slovensku. Na predsedu vlády členskej krajiny Európskej únie v 21. storočí a viac ako sto rokov po Trianone však Orbán zapôsobil na civilizovaných ľudí skôr ako neprebudený a mimo reality. Najnovšie začal riešiť neúspech politických predstaviteľov maďarskej menšiny na Slovensku, ktorých volebné preferencie sa vyvíjajú inak, ako sa podľa Orbána na „vicišpánov v Horných Uhrách patrí“. Orbán totiž na tradičnej letnej univerzite Maďarov v Rumunsku (ktorá Rumunov mimoriadne srdí) kritizoval maďarskú menšinu na Slovensku, ktorá napriek tomu, že tvorí zhruba desať percent obyvateľstva, nie je schopná zabezpečiť svoje zastúpenie v slovenskom parlamente. Situáciu označil za slabý výkon, pokiaľ niekto chce niečo urobiť pre svoju vlasť v „odtrhnutých častiach krajiny“.

■ HASÍ BENZÍNOM

Viktor Orbán si nadšene prihrieva svoju etnickú nacionalistickú polievočku na pozadí vojny na Ukrajine. Nechajme bokom konflikt Rusov a Ukrajincov a všimnime si už verbalizované požiadavky časti politického spektra v Poľsku na niektoré regióny Západnej Ukrajiny a tiež pomerne časté vyjadrenia predsedu vlády Maďarska na adresu na Ukrajine žijúcich Maďarov a narážky na politicko-geografický návrat Zakarpatskej Ukrajiny do čias pred druhou svetovou vojnou. Bohvie, prečo nikto na Slovensku nepíše ani o tom, že český prezident Pavel vymenoval veľvyslanca v Kosove, čím de facto uznal Kosovo ako nezávislý štát. To je však iná, aj keď do politického kontextu obsahovo významne zapadajúca téma.

■ SLOVENSKÁ REAKCIA

Predseda slovenskej vlády Ľudovít Ódor označil výroky maďarského premiéra Viktora Orbána o Slovensku ako o „odtrhnutom území“ za neprijateľné. „Akékoľvek spochybňovanie územnej integrity Slovenska je neprijateľná vec. Neprospieva to ani bilaterálnym vzťahom a nepomáha to ani maďarskej menšie na Slovensku,“ vyhlásil slovenský premiér. Dodal, že vedenie slovenskej diplomacie si predvolalo maďarského veľvyslanca Csabu Balogha a informovalo ho o tom, prečo sú vyjadrenia Orbána pre Slovensko neakceptovateľné a neprijateľné.

■ POLITIKA NENÁVISTI

Reakcia slovenských Maďarov príjemne prekvapila. Zrejme s ňou a v takom odmietavom tóne nerátal ani sám Orbán. Vyjadrenia maďarského predsedu vlády Viktora Orbána o Slovensku ako o „odtrhnutom území“ môžu slúžiť niektorým stranám, profitujúcim v predvolebnej kampani zo zhoršenia slovensko-maďarských vzťahov. Upozornili na to predstavitelia strany Most ‒ Híd, ktorí sa od Orbánových slov dištancujú. Predseda Mosta ‒ Híd László Sólymos vníma Orbánove vyjadrenia ako pokus o nešťastné a aj zbytočné zasahovanie do septembrových volieb na Slovensku, pravdepodobne na prospech strany Aliancia. „Tá sa pre politiku nenávisti rozhodla už vtedy, keď na kandidátku pozvali politika Györgya Gyimesiho. Jeho kontroverzné vyjadrenia im asi nestačia, tak teraz takýmto spôsobom zvýšili obrátky,“ vyhlásil Sólymos. Podpredseda Mosta ‒ Híd Konrád Rigó upozornil, že Orbánove kontroverzné vyjadrenia, spochybňujúce nemennosť hraníc, môžu poslúžiť v predvolebnej kampani viacerým stranám.

■ NEPRIJATEĽNÁ RÉTORIKA

Mimoparlamentný Hlas ‒ SD ostro odsúdil vyjadrenia maďarského premiéra Viktora Orbána, ktorý vo verejnom vystúpení označil Slovensko za „odtrhnuté územie“. Takáto rétorika je podľa strany neprijateľná a spochybňuje zvrchovanosť a územnú celistvosť Slovenskej republiky. V kontexte rusko-ukrajinského konfliktu to vytvára nebezpečný precedens. „Vyjadrenia Viktora Orbána sú dôkazom, že Slovensko sa potáca v bezvládí celé tri roky a národnoštátny záujem nie je schopná brániť ani úradnícka vláda Ľudovíta Ódora. Parlamentné voľby dávajú šancu vytvoriť silnú a v zahraničí rešpektovanú vládu, ktorá svojou politikou obnoví rešpekt voči Slovensku aj na medzinárodnej scéne,“ reagoval Hlas ‒ SD. Maďarský premiér Viktor Orbán to prehnal. Vyhlásil predseda mimoparlamentnej SNS Andrej Danko. „Verím, že to boli slová v emóciách. Hoci takému skúsenému politikovi by sa to nemalo stávať,“ podotkol. Dodal, že Slovensko nesmie zabudnúť na obdobie maďarizácie či na mnohé obete, ktoré bojovali za zvrchovanosť a suverenitu Slovenska. „Máme Slovenskú republiku a okolie do nás kope, pretože máme slabú vládu,“ skonštatoval predseda SNS.

ŠKANDALÓZNE VYJADRENIE

Predseda strany Smer ‒ SD Robert Fico zareagoval na kontroverzné slová maďarského premiéra Viktora Orbána konštatovaním o „ škandalóznom vyjadrení“. „Viktor Orbán vie, že Slovensko je dnes slabé ako nikdy, že ho tri roky viedli a vedú amatéri bez vzťahu k vlastnej štátnosti. Ani tak však nemôžem súhlasiť s tým, aby označoval Slovensko ako ‚odtrhnuté územie‘. To je to isté, ako keby som takto hovoril o Podkarpatskej Rusi,“ zdôraznil Robert Fico na sociálnej sieti. Milan Uhrík za Republiku poslal tento odkaz Viktorovi Orbánovi: „Pán Orbán, Slovenská republika nie je ‚odtrhnuté územie‘. Sme suverénny a hrdý štát. Už by ste to konečne mohli pochopiť aj v Budapešti.“

■ BEZ IREDENTY A REVIZIONIZMU

Matica slovenská protestuje proti vyjadreniam maďarského premiéra Viktora Orbána, ktorý označil Slovensko za „odtrhnutú časť krajiny“. Spochybňovanie suverenity Slovenska je absolútne neprípustné. Súhlasí s potrebou dobrých a priateľských vzťahov so susednou krajinou, no bez iredenty a revizionizmu. Stanovisko vedenia inštitúcie poskytol jej tajomník Ján Seman.    „Slovenská republika nie je a nikdy nebola odtrhnutou časťou súčasného Maďarska. Šírenie politických anachronizmov dávno zaniknutého Veľkého Uhorska popiera akékoľvek maďarské vyjadrenia o úprimných a priateľských vzťahoch medzi Maďarskom a Slovenskom, čo umocňuje aj fakt, že minulý rok sa Viktor Orbán objavil na futbalovom zápase so šálom s mapou Veľkého Uhorska,“ konštatovalo vedenie Matice slovenskej a označilo za zarážajúce, že takéto priame i nepriame odkazy na Veľké Uhorsko sa dejú v roku, keď si pripomíname 30. výročie vzniku SR, 105. výročie vzniku Československa a 160. výročie vzniku Matice.

Štefan ZLATOŠ ‒ Karikatúra: Andrej MIŠANEK - Foto: archív, net



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.