Príde po smútku nádej?

thumbnail

Šport a kultúra na Slovensku živoria, obmedzenia ich doslova likvidujú. Stretol som muža v belasom drese. Pred pár týždňami sa na Národnom futbalovom štadióne hralo tradičné derby Slovan – Trnava. Postarší chlapík pred zápasom bol zronený, padnuté ramená, slzy v očiach. Spýtal som sa, čo sa mu stalo? „Nepustili ma na štadión pre kvóty. Pritom mám permanentku na celú sezónu...“ Padol za obeť koronavírusovej hystérii štátnej moci. Tá zrejme nadužíva až nehanebne moc na porušovanie ľudských práv. Bývalý sudca ústavného súdu J. Drgonec odporúčal v spravodajskej televízii divákov na sieť, kde to podrobne rozoberá bývalý predseda Najvyššieho súdu SR.  Ešteže ten futbalový zápas vtedy vysielali v televízii naživo.

Cirkev patrí v určitých systémových záležitostiach aj pod ministerstvo kultúry. Vládna SAS otvorila otázku odluky cirkvi od štátu. Lebo iné problémy tu asi nemáme. To tiež svedčí o postoji niektorých politikov k slobode vyznania, tradíciám a ku kultúre tohto národa. Cirkevný sviatok Sedembolestnej panny Márie si to odniesol tiež. Obmedzili počet veriacich, ktorí sa po púti do Šaštína dostali do vymedzenej zóny okolo baziliky. No ale to bolo hlúpych reakcií na IT sieťach k cirkvi a veriacim. Tá zaslepenosť je tiež bolestná! Kam to smeruje?! Krízový štáb očividne prestal brať ohľady na platné zákony aj na ústavu. Podľa renomovaných právnikov je pokutovanie za nenosenie rúšok protiprávne. Ale s policajtom sa radšej netreba hádať. Rúška v interiéroch sú aspoň znakom toho, že sme zodpovední. Nočné bary a diskotéky nie sú kultúrne ani športové priestory, tak nech sú obmedzené. Ale trestať šport a kultúru za nič?! To je vražedné pre budúcnosť celej spoločnosti. Pred 15. septembrom bola tlačovka vlády. Zúčastnil sa na nej aj premiér Matovič. Tváril sa ako záchranca kultúry...

„Pani ministerke kultúry išlo o to, aby sme neumlčali a doslova nevyhladovali či už kultúrne podujatia, ale rovnako aj Eduard Heger ma oslovil pre športové podujatia. Dohodli sme sa, že bez ohľadu na to, ako sa nám podarí presvedčiť ústredný krízový štáb o tom, že by sme nemali až takto zásadne skresať počty prítomných či už na kultúrnych alebo športových podujatiach, že bez ohľadu na to, či sa nám to podarí, alebo nie, chceme podať pomocnú ruku aj kultúrnej, aj športovej obci a zabezpečiť nejakú formu odškodného za to, že nemôžu naplno fungovať,“ uviedol predseda vlády. Spoločnosť riadi krízový štáb a jeho „sema-fóry“. V prípade kultúrnych podujatí v červenej zóne bude zákaz občerstvenia a kapacita bude znížená na polovicu. V prípade športových akcií v zelených oblastiach budú účastníci sedieť v každom druhom rade, v červených v každom štvrtom rade. „Kultúra a šport môžu naďalej žiť,“ povedal I. Matovič...

Pandemická komisia vlády SR navrhla od 16. septembra 2020 zákaz usporadúvania hromadných podujatí v prevádzkach verejného stravovania a v ubytovacích zariadeniach (hoteloch), s výnimkou svadieb a karov. Opatrenia a odporúčania pre bohoslužby budú podľa regionálnej miery rizika. Sprísňujú sa aj podmienky pre športové kempy. Slovenský šport žiada štát, aby ho podporil rovnako ako iné oblasti života, naposledy kultúru. Aj šport má významný prínos pre spoločnosť a najmä pre verejné zdravie. Doteraz sa nedočkal nijakej pomoci. Pripravované opatrenia na zabránenie šírenia koronavírusu situáciu v športe ešte viac dramatizujú. Slovenský olympijský a športový výbor, národné športové zväzy i zástupcovia klubov preto vyzývajú predstaviteľov Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR, v kompetencii ktorého je aj šport, aby sa situáciou konečne začali vážne zaoberať, lebo šport napriek významnému prínosu pre spoločnosť a najmä pre verejné zdravie doteraz prepadal „cez sito“ koronavírusovej pomoci štátu i rôznych schém záchranných balíčkov.

Od  prvého októbra  komisia odporúča opatrenia ešte sprísniť. V tzv. zelených okresoch sa na exteriérových podujatiach bude môcť zúčastniť maximálne dvesto osôb, na interiérových najviac sto osôb. V oranžových a červených okresoch v exteriéroch najviac sto ľudí a v interiéroch maximálne päťdesiat osôb. Kam sa to rútime po zásahoch bezhlavej byrokratickej mašinérie? Nie sme samovrahovia, aby sme rozsievali vírusy! Lenže „výtrusy“ komisií, ktoré berú ľuďom kultúrny a športový život, nazasievajú nijakú nádej. A to je najhoršia choroba. Môže nás zničiť!

 

Roman KALISKÝ-HRONSKÝ



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.